Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Welt: Въпреки големите обещания, Германия се колебае при доставките на оръжия за Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 19:02 / 04.08.2023Коментари (0)693
©
Въпреки големите обещания - Германия продължава да се колебае с доставките на оръжия пише германският ежедневник Die Welt.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

През пролетта по време на посещението на Володимир Зеленски в Берлин Олаф Шолц създаде впечатление, че Германия се превръща в един от най-големите поддръжници на Украйна. Но обещаният пакет на стойност 2,4 млрд. евро (4.77 млрд.) не пристига. WELT реконструира хода на доставките.

Те са представени като голяма помощ за освободителните удари на Украйна. През май тази година украинският президент Володимир Зеленски най-накрая пътува до Берлин. Приемът в канцлерството трябваше да сложи край на трудното минало. Още от началото на войната в Киев имаше недоволство и неразбиране заради колебливостта на германския канцлер Олаф Шолц (СДПГ), който винаги е бил сред последните от големите съюзници на Украйна, който предоставя военна помощ.

Това трябваше да приключи на 14 май. Зеленски и Шолц се представиха като доверени партньори, наричаха се по име, а украинецът честити на домакина решителната му подкрепа. Защото германското правителство е подготвило за него огромен подарък за добре дошъл. Оръжия на стойност 2,4 милиарда евро. Това щеше да превърне Германия във втория по големина поддръжник на Киев. Берлин обеща да достави оръжията, съдържащи се в пакета, във възможно най-кратък срок. Но до момента Украйна не е получила почти нищо от него.

Списъкът на доставените оръжия е предоставен от германското правителство на неговия уебсайт. Той е публикуван за първи път в средата на юни миналата година, за да се противопостави на преобладаващото мнение, че Германия не доставя почти нищо на Киев. Към края на юли той съдържа общо 120 артикула, включително свръхмодерните танкове Leopard 2 и Marder, които са обещани след дълъг период на колебание в началото на годината и доставени през пролетта.

Шолц също подчерта това постижение по време на посещението на Зеленски. Той заяви, че "страната ще продължи да получава подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо" -фраза, която канцлерът повтаря при всяка възможност. Пакетът от оръжия на стойност 2,4 милиарда евро е знак за това. Към настоящия момент Германия е един от основните поддръжници на Киев.

Седмица след посещението канцлерството разшири списъка с оръжия, за да включи обещанията, съдържащи се в раздела за доставки в процес на подготовка и изпълнение. В него са изброени оръжия, от които Киев спешно се нуждае за контранастъплението си, като 110 основни бойни танка Leopard-1, още 20 бойни машини на пехотата Marder, 18 допълнителни танка Gepard, още четири зенитни системи Iris-T и 26 350 артилерийски боеприпаса.

Обещани са и несмъртоносни оръжия, включително няколкостотин разузнавателни дрона, радари за въздушно наблюдение, цистерни и тежкотоварни съчленени камиони.

"Изпълнението на тези мерки, решени от федералното правителство, е започнало", се посочва в тази връзка на уебсайта на Министерството на отбраната. WELT редовно следи списъка, който непрекъснато се актуализира, и по този начин реконструира хода на тези доставки. Според него през последните два месеца не е доставено почти нищо.

Количеството на Marder, Iris-T, цистерни и тежки съчленени камиони, които са пристигнали в Киев от средата на май, е нула. Наред с другото, Украйна е получила само десет танка Leopard-1 (от обещаните 110), един радар за въздушно наблюдение, дванадесет Gepard (от 18), едва 850 артилерийски боеприпаса (от 26 350) и осем линейки. Единствените обещания, които федералното правителство е изпълнило на 100 процента, са тези за доставка на 11 000 хранителни дажби, три сензора за дронове и пет танк Biber за полагане на мостове.

Оттеглени обещания за доставка

Това срещна критики от страна на опозицията. "Не съм сигурен дали федералното правителство е осъзнало сериозността на ситуацията във всички точки", е заявил Томас Ендл пред WELT. Политикът от ХДС е заместник-председател на Комисията по външни работи в Бундестага. С поведението си на доставка Германия не изпълнява отговорността си за сигурността в Европа "въпреки всички гръмки изявления за подкрепа".

Фактът, че германското правителство се бави с доставката на обещаните оръжия, е притеснителен за Киев. Още по-неприятно обаче е, че обещанията за оръжия вероятно също се оттеглят. Така например от първите месеци на войната 5032 ръчни противотанкови гранатомета са посочени в графата "в подготовка/изпълнение".

Когато обаче списъците са актуализирани на 12 юли, артикулът е изчезнал, без да бъде отбелязан като доставен. Запитването за причините, поради които ангажиментът за доставка е оттеглен, не получи отговор от канцлерството до редакционния срок.

По отношение на новите видове оръжейни системи германското правителство също продължава да се придържа към познатото си отношение на отлагане. Украинският посланик Олексий Макеев, например призова германското правителство да преосмисли дебата за доставката на крилати ракети Taurus.

"Ние вече получаваме такива ракети от Великобритания и се надяваме скоро да получим и от Франция. Разчитаме много на германските ракети Taurus, заяви Макеев пред WELT. Той изрази надежда, че "този път ще съкратим частта на дебата и така ще спасим повече човешки животи". Политици от ХДС, СДПГ и Зелените са подкрепили това. Министърът на отбраната Борис Писториус ( СДПГ) обаче в момента отхвърля доставката.

Политикът Ралф Щегнер също се изказа против доставката. Трябва да се избегне "ескалация на войната" с Русия, заяви той по радио Deutschlandfunk. По думите му ракетите Taurus са с обсег на действие 500 км. "Колкото по-голям е обсегът, толкова по-големи са щетите и, в случай на съмнение, рисковете от ескалация".

С големия си обсег крилатите ракети Taurus могат да достигнат и руска територия. Украйна обаче се ангажира да не използва западни оръжия, за да атакува руска територия.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: