Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Целта е децата да играят футзал, недопустимо е в София да няма специализирана зала
Автор: Екип Varna24.bg 16:04 / 16.08.2023Коментари (0)428
© Фокус
Билян Балинов, президент на футзал клуб "Амиго Северозапад" и Любомир Кръстев - вицепрезидент на отбора, в интервю за предаването "Спортът на фокус“ на Национална радиоверига "Фокус“

Бойко Серафимов: Здравейте! Поводът за нашия разговор е участието на тима в предварителната квалификационна група от Шампионската лига по футзал в София. Как се стигна до създаването на вашия клуб, как се развихте през годините, за да стигнете до двете поредни шампионски титли?

Любомир Кръстев: Отборът Амиго Северозапад е създаден 2020 г., като първоначално беше клуб само по минифутбол Северозапад, след това се обединихме с “Амиго" и станахме Амиго Северозапад. Идеята за футзала дойде спонтанно. В началото играехме минифутбол, после решихме да направим нещо по-професионално и започнахме с футзала. Участвахме в първенството и още първата година станахме шампиони, а за наше щастие 12 месеца по-късно направихме дубъл.

Билян Балинов: И така се стигна до участието ни и до домакинството на турнир от Шампионска лига.

Какви са момчетата в отбора? Къде ви е базата, къде играете? Как се справяте с липсата на функционални зали, защото футзала изисква да се играе в зала, а не на затревените игрища, които иначе са доста в София.

Билян Балинов: Нашата база е в НСА, там тренираме три пъти в седмицата. Наистина има много голям проблем със залите по футзал. Има много зали за баскетбол, за волейбол, за всякакви други спортове, те обаче не разрешават да се играе футзал в тях. Ние дори имахме много голям проблем да намерим зала, в която да сме домакини на турнира от Шампионска лига, което беше почти прецедент и решихме да играем в “Арена София", защото се оказа, че в столицата не може да се намери зала, в която да си домакин и да има достатъчно капацитет, да има обособени зони, съблекални и всичко, което УЕФА изисква. Трудно е, но благодарение на НСА, които ни осигуриха хандбалната зала и ни дават да тренираме, нещата се получават. В началото започнахме с много малък брой играчи, а преди най-важните мачове от плейофите, на тренировки идваха едва по 6-7 човека. Даже сме тренирали в зала в Челопечене, понеже, ако в НСА има ремонт на залата или има друг спорт, не можеш да тренираш там. След като станахме шампиони, след като участвахме като гости в Австрия в Шампионска лига, мисля, че успяхме да популяризираме доста футзала в София поне, а защо не и в България. И ако в началото играехме пред трима-четирима човека в София, може би аз, Любо и още няколко наши приятели бяхме зрителите, то тази година на плейофните мачове с “ Варна Сити" залата в НСА беше пълна, а тя е за около 300 души. Вече идват поне 20 човека на тренировки. Само за две години успяхме да накараме хората да посещават залата, да идват да тренират, а вече пристигат и момчета, които сами да изявяват желание да играят при нас.

Как ги събрахте тези момчета, защото доколкото знам, всеки от тях работи, има друг бизнес или е студент, и те идват три пъти в седмицата, след края на работното си време, за да участват в тренировките?

Любомир Кръстев: В такъв режим играят от доста години повечето момчета, и наистина всеки е аматьор, идва след работа и тренира.

Билян Балинов: Има си жена, има си и дете.

Любомир Кръстев: Има доста неща, които ни затрудняват, но въпреки всичко, момчетата са доста амбицирани, някои от тях са играли и футзал, така че имат опит. И лека-полека надграждаме, благодарение и на треньорския екип, който се съгласи да води отбора.

Билян Балинов: Мисля, че когато вършиш нещо по правилен начин, като ръководство, като треньор, като помощник-треньор, като база, като екипи дори, като организация как - да пътуваш, къде да спиш, ти по този начин заразяваш и самите играчи. Защото ние като ръководство си имаме друга работа, и ние си имаме семейства, и ние се занимаваме с футзал в свободното си време. И когато играчите виждат, че ти отделяш от твоето време и ходиш на работа, за да направиш нещо хубаво за този спорт, то и те се заразяват, и те започват да го правят.

Всички тези момчета, които идват да тренират след края на работното време, имат ли финансов стимул, за да го правят, да речем заплата или премии за отделни мачове?

Билян Балинов: Премии не мога да кажа, че имат, покриват им се разходи, плаща им се за гориво, като идват на тренировки. Има бонуси, както ги наричаме ние, които всеки получава, ако присъства на определен брой тренировки. Много сме мислили за модела, дали трябва да им се плаща за голове или за победа, или за спечелена купа, но тогава много се размиват нещата и става много далече във времето. Евентуална премия за спечелена купа им се вижда имагинерна. Затова правим бонусна система за кратък период - ако тази седмица направиш три тренировки,  имаш някакъв бонус.Всеки си ги знае тези малки цели и си ги постига.

Тоест, сте решили посещението на тренировки да бъде водещото като критерий, за някакво финансово стимулиране?

Билян Балинов: Да, точно така, считаме, че развитието на спорта минава през това кой колко често идва на тренировки. А и както ти сам каза, когато имаш жена, дете, работа, е много трудно да го правиш и по някой път си казваш - днес не съм в настроение и няма да присъствам на тренировка. Това поне по някакъв начин ги стимулира.

Как стана селекцията във вашия отбор, "пооткраднахте“ ли оттук-оттам футболисти?

Любомир Кръстев: С кражби не се занимаваме, напротив, даже повечето момчета идват да тренират с голямо желание, защото наистина тренировъчния процес е много професионален.

Кой е старши-треньор?

Любомир Кръстев: Делян Койчев е старши треньор с помощник-треньор Влади Бахъров, все известни имена във футзала.

Билян Балинов: И треньор на вратарите имаме.

Любомир Кръстев: Имаме да, от тази година и треньор на вратарите, а всички наставници бяха пратени на курс миналата година.

Билян Балинов: На колоквиум във Финландия с най-добрите треньори по футзал в света. Имаха тридневен семинар, на който се запознаха с много световни специалисти, с техники, с трендове, които са във футзала - в защита, в атака. Тази година и ние имахме гост в клуба - Душан Матич.Той  е най-добрият треньор на вратари по футзал, написал е няколко книги. Бяхме го поканили за три дни, той проведе тренировки с наши вратари и дори поканихме техни колегиот софийски отбори да присъстват, защото считаме, че е честно, когато се развива нещо, да се развива за всички.

Тази година първенството беше доста оспорвано, но имаше някакви скандали на полуфиналите. Как го оценявате?

Любомир Кръстев: Първенството беше доста сериозно, имаше отбори, като “Варна сити", като “Черно море Левски" и нашия отбор, които до края държаха интригата. По отношение на скандалите, не можем да ги коментираме, ние гледахме в нашия тим нещата да вървят, да ги подобряваме, защото отборът на “Варна сити" беше с доста чужденци, класни чужденци, и гледахме в движение да измислим начин да ги победим. Те ни победиха два мача, след това пък ние ги

надиграхме. Работеше се върху подобряване на тренировъчния процес и накрая станахме шампиони. Напълно заслужено.

Честито, от екипа на радио “Фокус". Как дойде идеята да бъдете домакини на този турнир от Шампионска лига в “Арена София" в края на месеца, в който  освен “Амиго Северозапад" ще участват “Аса Тел Авив", австрийския “Диамант Линц" и шведския “Йоребро"? Знаем, че само победителят ще продължи напред в следващата фаза, както и най-добрия втори отбор от всички ,завършили на тази позиция в другите групи.

Билян Балинов: Мога да кажа, сериозната част като отговор, мога да кажа и забавната част, като отговор, защото те малко се припокриват. Ние си поставяме малки цели за всяка година, за всяко шестмесечие. Дори вчера казах на играчите на тренировка, че преди по-малко от две години нашата цел беше да успеем да бием “Левски София", след това целта стана да бъдем републикански първенци, след това целта беше да сме гости в Шампионска лига, а накрая целта бе да завоюваме титлата за втори пореден път. И тогава си казахме, че ако още веднъж завоюваме златните медали, ще кандидатстваме  за домакинство пред УЕФА. Когато отидеш навън, ти виждаш един друг свят, виждаш едно нещо, което е направено по съвсем различен начин от това, с което си свикнал тук. И ние считахме, че това е много добре за нашите играчи, които са нови, да видят какво е в чужбина и да се запалят, но въпреки това, решихме, че трябва да го направим тук. Защото сега беше много лесно пак ние да гостуваме, самолетът ти е уреден, всичко ти е подготвено, пътуване, логистика, хотели, настаняване. Но тук, в София нямаше никой да разбере за това нещо. Организацията, която правим в момента е огромна, невероятни усилия се полагат, много ни е трудно, но вярваме, че по този начин ще запалим хората в София по този спорт. Иначе, забавната част на историята е, един от нашите ключови играчи чака близнаци точно в  датите, в които е Шампионската лига в София и ни каза, че ако играем навън, той няма да може да дойде.Това беше забавната част, заради него го направихме .

Кой плаща сметката за цялата организация?

Билян Балинов: Ами спонсори, намираме си спонсори. В началото бяха приятелски фирми. Сега, покрай Шампионска лига, изненадващо за нас, започнаха да ни търсят самите фирми и то големи компании - за спортни залози, за минерална вода, за каквото се сетите. И това ни кара да мислим, че сме в правилна посока.Дори, сега се оказва, че бюджетът ни е по-голям от този, който ние сме предвидили.

Има ли УЕФА специален лист с изисквания, които вие трябва, точка по точка, да изпълнявате при организацията на турнира?

Билян Балинов: 165 страници!

Честито!

Билян Балинов: 165 страници са изискванията, за да си домакин, включително къде какво лого да сложиш, колко да е капацитетът на залата, как да са обособени зоните, какви да са акредитациите, какво да ядат гостите, в какъв хотел да се настанят. Много, много големи изисквания. Да, прав си, много назад сме в България. Ние бяхме поканили сръбския шампион “Лозница" за контрола в София. Момчетата ни споделиха, че община Лозница, която е голяма колкото Шумен, им дава субсидия 300 000 евро на сезон. 300 000 евро на сезон! Освен това този сръбски тим плаща 37 000 евро за заплати на футболисти на месец . Ние няма как да се сравняваме с отбори като тях, но пак да кажа, тръгнали сме в правилна посока. За две години, мисля, че направихме много над това, което сме мечтали, а и сме много млад отбор. Аз затова казвам и на играчите, нека да видим какво ще стане след 10 години, ако продължаваме така.

Каква е средната възраст на отбора?

Любомир Кръстев: Средната възраст на отбора, според мен е около 27-28 години. Имаме опитни играчи като Цецо Анжелов, Христо Костов-Аксела, това са доста известни имена в минифутбола и футзала. Най-малкият засега е Кристиян Кръстев, който е на 18 години.

Има ли момчета, които не са успели да пробият в големия футбол и идват при вас, като шанс да останат близо до играта?

Билян Балинов: Да. Лошото е, че може би при нас процесът е обратен. Навън младите тренират футзал и после голям футбол. При нас, първо отиваш в големия футбол, оттам в минифутбола и оттам отиваш във футзала, което е тотално сгрешено. Аз продължавам да не разбирам как във всяко училище има физкултурен салон с паркет, а децата не знаят какво е  футзал. Липсва им само една топка. Една от следващите ни цели е да успеем да популяризираме футзала сред училищата, защото от там се тръгва.

Мислите за ваша собствена школа?

Билян Балинов: Имаме го като идея, но заради трудното намиране на база, засега се въздържаме от такива планове

Има ли липса на обучени треньори във футзала?

Билян Балинов: Има, да. Липсата на треньори  е важен момент, точно така. Но логистиката и самата организация в този спорт също е доста сложна. Ние в момента много искаме да налагаме млади играчи, взимаме всеки футболист, който пожелае да играе при нас. Имаме няколко, които сами дойдоха при нас, млади са, изявиха желание, някои идват от мини футбола, други дойдоха от футзален отбор в търсене на по-добра среда за развитие.Оказа се обаче, че старите играчи, с много опит, са почти незаменими. Много е трудно да ги изместиш, опитът си е опит, а на младите им трябва време, за да го натрупат.

Направихте ли разузнаване на израелците, австрийците и шведите?

Любомир Кръстев: В момента разузнаването върви много добре, наблюдавахме ги, защото те участваха в турнири.

Билян Балинов: Които се излъчваха на живо.

Любомир Кръстев: Говорим за шведите и за австрийците. Израелците са засега тайна. Но пак ще имаме възможност да ги разузнаем, техният първи мач е с "Йоребро", докато ние ще дебютираме срещу “Диамант Линц", така че ще наваксаме с разузнаването. Противниците ни са много сериозни, истински професионалисти, и ще ни бъде доста трудно, но се надяваме да направим много добри мачове. Поканили сме в залата и футболисти от 8 детско-юношески школи у нас. Нашата идея е да запалим малките по футзала на такъв форум, това ще бъде плюс за всички школи у нас.

Мачовете ще се провеждат в голямата “Арена София", а не в тренировъчната зала, нали така?

Билян Балинов: Точно така.

Колко струват билетите? 

Билян Балинов: Цената е 6 лева на ден, като има пакетен билет,  който е 15 лв за трите дни. Талоните се продават и по електронен път, ще ги има и на касите на място в залата. Залата няма да можем да я напълним при всички положения, но ако успеем да го сторим наполовина, ще бъде супер. Искам да подчертая, че всички приходи, абсолютно всички приходи, отиват за благотворителност. За едно дете, което има нужда от лечение. Преценихме, че трябва да има и кауза в цялото събитие.

Радио “Фокус" е медиен партньор, ще има ли обаче телевизионно излъчване?

Билян Балинов: Да, ще има телевизионно излъчване, по БНТ 3.

Финални думи, които искате и двамата да кажете, по повод предстоящото събитие?

Любомир  Кръстев: Надявам се да стане един хубав спектакъл, да зарадваме българските фенове, все пак ние сме шампиони на България, да зарадваме децата, да зарадваме всички, които обичат футзала и да стане един страхотен спектакъл.

Билян Балинов: Аз бих поканил всеки, който проявява дори най-малък интерес, нека да дойде, да се докосне до футзала като спорт. Той е много различен от минифутбола, от големия футбол, много по-динамичен е. Почти няма човек, който е дошъл в залата като зрител и да не започне да идва по свое желание след това. Всеки може да дойде, да се докосне до играта и да се убеди ,че футзала е магия.

Бойко СЕРАФИМОВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Кой е Йошихито Нишиока - първото препятствие на Григор Димитров в Рим?
Страхотно! Григор Димитров победи Новак Джокович в Рим
Престижно! Григор Димитров, Надал и Джокович са фаворитите за титлата в Рим
Д-р Теодор Борисов: През 60-те години българските национали имат най-големите успехи
Двукратният европейски шампион по вдигане на тежести Александър Пелешенко загина на фронта в Украйна
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: