Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
19 бебета са родени по общинската инвитро програма за седем месеца
Автор: Екип Varna24.bg 13:20 / 11.09.2023Коментари (0)653
©
Инвитро програмата на Община Варна за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми започна през 2014 година. За периода от 2015 г. до месец юли 2023 г. са родени 174 бебета, от които 97 момчета и 77 момичета. През тази година - до месец юли са родени 19 бебета. 

Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на обучителен форум под надслов "Здрави и активни“, организирана от Фондация "Искам бебе“. В него участваха председателят на фондацията Радина Велчева, координаторът за Варна Валентина Иванова, директорът на АГ болницата в града проф. Емил Ковачев, лектори и студенти от Медицинския университет.

Отпуснатите от бюджета на Община Варна средства за финансиране на манипулации за инвитро процедури са в размер на близо 2 млн. лв., като в бюджета за тази година са предвидени 340 000 лв. 

"Искаме повече бебета! Стремим се да осигурим условия за тяхното отглеждане. Варна е сред малкото градове в България, които нямат проблем с местата в детските градина, след година се надявам това да се случи и с яслите. Варна се гордее и със системата на основното и средното образование, осигурени са безплатни занимания на децата в градините и в школите на ОДК", каза още кметът Иван Портних. Той благодаря на Фондация "Искам бебе“ за отличното партньорство.

Радина Велчева посочи, че Варна е пионер в страната в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми чрез общинската инвитро програма, по която са родени и най-много бебета. Тя допълни още, че предстои да бъде отворен кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве в общинската  АГ-болница.

Проф. Емил Ковачев съобщи, че по данни на БАН между 13 и 15 % от двойките у нас имат фертилни проблеми, а България е на едно от челните места по отрицателен естествен прираст – през 2022 г. са родени 56 596 бебета, които са 2600 по-малко в сравнение с предходната година. Тази тревожна тенденция продължава и затова всяка инициатива за насърчаване на отговорно и навременно родителство трябва да бъде приветствана, допълни той.

Обучението "Здрави и активни“ е част от проекта "Младите българи - архитекти на промяната“, финансирана от ММС със съдействието на Община Варна. В него бяха представи добрите практики в помощ на семействата, които искат да станат родители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: