Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникално! Варна става гейминг столица на Югоизточна Европа
Автор: Екип Varna24.bg 17:29 / 20.09.2023Коментари (0)1406
©
Снимката е илюстративна
Варна ще се превърне в гейминг столица на Югоизточна Европа. Това стана ясно от пресконференция, по повод обявяване на гейминг събитието Black Sea Game Summit 2023. В нея взеха участие кметът Иван Портних и съорганизаторите - Геновева Христова-Мъри, управител на "Лигна Студиос" ЕООД и Драгомир "4a1a (Чая) Дончев - стриймър, който играе предимно Fortnite, League of Legends, Valorant и CS:GO, предаде репортер на Varna24.bg.

Варна е градът, който напълно заслужава да бъде домакин на Black Sea Game Summit 2023, защото тук се развива една от най-активните общности в гейминг индустрията. Радвам се, че с наша подкрепа градът ще бъде домакин на събитие, което ще събере млади и иновативни хора от цял свят. Вярвам, че полагаме началото на една прекрасна традиция, която ще надграждаме заедно и която ще утвърждава Варна като Град на знанието - притегателен център за наука, образование и иновации, каза кметът Иван Портних.

Форматът предвижда конферентна част и демонстрация по електронни спортове. През първия ден конференцията ще сложи фокус върху ролята и перспективите на творческите сектори от сферата на гейминг дивелопмента и свързаните сектори от визуалните изкуства - анимацията, потапящите технологии и т.н., както и електронните спортове за развитието на икономиката на България.

Освен това събитието Black Sea Game Summit 2023 си поставя и далеч по-амбициозна цел - креативните и творчески индустрии да привлекат не само по-голям обществен интерес, но и подкрепа от институциите. По данни на организаторите, този сектор генерира приходи от над 10 милиарда лева (по данни за 2021 г.), като създава 6,40% от добавената стойност в икономиката на България, което му отрежда 8-мо място по икономически принос в страната. А отбелязаният икономически ръст от 300 процента в подсектора софтуер и видеоигри е сензационен.

Все още датата и мястото на провеждането на Black Sea Game Summit 2023 не са уточнени. Целта на организаторите е то да се случи до края на годината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: