Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски лекар обясни разликата между първите симптоми на вирус и Covid-19
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 11.10.2023Коментари (0)2985
©
Увеличава се броят на пациентите със симптоми на настинка, грип и ковид в условията на реваксинация за ковид и грип. Това показват и справките от РЗИ–Варна и наблюдения на лични лекари, съобщава БНР.

Специална организация за преглед на пациенти със симптоми на грип, настинка или ковид е създала д.м.н. Христина Димитрова, която е общопрактикуващ лекар в ДКЦ-1 "Света Клементина“ във Варна. За да не се срещат пациентите с вирусни заболявания с другите, които нямат такива – тя е определила конкретни часове за прием за едните и другите, като за тези с грипоподобни симптоми дори е предвидила отделно помещение за преглед. По този начин цели да предпази хората с онкологични заболявания, болести на сърцето и др. от зараза докато са в лекарския кабинет, каза за Радио Варна д-р Димитрова.

Доктор Христина Димитрова съветва всичките си пациенти, които са с грипоподобни симптоми да си направят тест, за да се установи от какво са болни – от грип или от ковид. Така тя знае как да ги лекува и какви медикаменти да предпише. Съответно и рискът от усложнения намалява значително, коментира лекарят.

В момента щамът на ковид, който настъпва у нас е вариант на Омикрон и в повечето случаи протича леко. Д-р Димитрова посочи някои разлики в протичането на грип и ковид:

При грип има едно внезапно остро начало и пациентите знаят и помнят точния ден и час, в който са се почуствали толкова зле, че трябва да легнат. Обикновено температурата внезапно става много висока, над 38 градуса, очите и лицето изглеждат червени, нерядко има треска, изключително изразена мускулна слабост, болки в очите и главоболие.

При ковид началото рядко е с толкова висока температура. При ковид началото е с отпадналност и слабост на мускулите на фона на температура от 37, 3 – 37, 6 градуса. Болните се чувстват изключително отмаляли, в повечето случаи има бистра хрема, която буквално самоволно изтича през носа, има дразнене и сухота в гърлото и режещ глас.

Доктор Димитрова каза още, че е завишен интересът и към ваксинирането като с противогрипни ваксини, така и с такива срещу ковид. Тя посочи, че е получила ваксините срещу грип, които са по заявка на нейни пациенти, а ваксините за ковид се поставят в сградата на РЗИ.

Когато има интерес и показания при лица над 65 години да се поставят и двете ваксини, това може да стане в един ден или през 30 дни, каза още доктор Христина Димитрова.



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: