Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Плевнелиев: Последните 2 години върху България може да се изсипе златен дъжд. Не се изсипва, но може
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 22.10.2023Коментари (4)1573
©
Работят като коалиция, много ми се щеше да бъде и официална коалиция, т.е. да бъде ясна със споразумение пред очите на хората - за какво са там, какво правят. На мен приоритетите им са ми ясни – влизане на България в Еврозоната, в Шенген, ОИС, реформите, свързани с Плана за възстановяване, отпушването на милиарди инвестиции от ЕС за България. По тези задачи работят заедно. Да, затова са коалиция и много ми се щеше тази коалиция да бъде структурирана по един демократичен начин, за да се знае кой кой е. Това каза президентът на Република България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Плевнелиев припомни излезлите преди десет години 50 000 души на площада при "едно от най-големите безобразия на "Българския преход".

"Сега, 10 години по-късно, същият този медиен олигарх, е говорител на тази "(не)коалиция", която всъщност си работи като коалиция и има дългосрочен план като на една коалиция. Аз мисля, че това е една груба грешка на управляващите. Считам, че това е крайно време да се промени. От друга гледна точка, разбирам защо г-н Пеевски прави тези неща. Той вече е съпредседател на парламентарната група на ДПС, очевидно е фронтмен на ДПС. От гледна точка на ДПС - те имат пълното право, но от гледна точка на управляващите не разбирам защо оставят точно г-н Пеевски да съобщава всички важни действия на правителството. Това е груба грешка", смята президентът на Република България в периода 2012-2017 г.

Според Плевнелиев повече от ясно е, Борисов е големият печеливш в момента, затова и той стои настрани. 

"Неговият рейтинг лети нагоре, плюс ГЕРБ, вероятно това ще се отрази и на изборите, които идват. Борисов от една страна не носи отговорност към момента за действията на това правителство, политически може да си говори каквото иска, да прехвърля на други политически партии отговорността. Г-н Пеевски е в още по-конформната ситуация, защото той има нуждата да бъде припознат и да каже нещо повече, да бъде интегриран отново, по някакъв начин, в Запада, където той попадна в най-тежкия списък за санкции. Голямата грешка отново е, че ако имаше коалиция, която е направена по един почетен и разумен начин, там всичко щеше да се структурира, програмата щеше да е ясна. Две неща могат да се подобрят и то веднага. Едното е, ако бях на място на Денков, веднага щях да назнача официално говорител на правителството. Второ - те трябва да имат, освен един официален говорител, но и повече говорители. Това се отнася и за другите политически партии, особено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДБ", настоя той.

Големият губещ е "Продължаваме промяната", смята президентът.

"Ако погледнете социологическите проучвания, ако погледнете рейтингите, "Продължаваме промяната" са двойно по-ниско от там, където бяха преди две години. И тази политическа цена те плащат заради грешките, които допускаха, неопитността на техните лидери. Бърз възход и падение. Те действаха като леви популисти, сега започват да правят важни реформи, няколко от които много необходими и навремени за България, но плащат политическата цена. От тази гледна точка другите печелят", обясни президентът.

По думите му Бойко Борисов е бил подценен: "Той не бива да бъде подценяван. Изключително умен, знае какво прави, познава държавата и всеки в държавата. За разлика от Кирил Петков. Просто хората не го разбират с изключение на 3-4% в държавата. В крайна сметка ще се окажат на ръба на влизане в парламента и някаква периферия, която те могат или не могат, в зависимост от конюнктурата, да активират. От 20% преди 2 години в момента са на 10% и по-надолу ще слязат, говоря за "Продължаваме промяната". ГЕРБ, въпреки трусовете вътре в самата партия, е широка, народна, центристка партия. И тя продължава да бъде такава, има много по-широка база. Това ще си проличи и на местните избори".

По думите му София е на кантар, Пловдив също, а във Варна убедително ще има победа на ГЕРБ.

"В Бургас има една личност, която пише история - огледалото на това, какво прави ГЕРБ и в регионите, защото в Бургас се направи изключително много. Този град се преобрази и донякъде изпревари и Варна, нещо, което искаме да видим. Има амбициозни планове и за Бургас, и за Варна, и за много други градове. Вероятно около половината от българските кметове отново ще бъдат на ГЕРБ. И това ще бъде много силен резултат. В София - трима кандидати, всеки един със своите силни и слаби страни. Аз се радвам, че това е така. По-важното за мен са ценности, морал, визия. И ако имаме тези три неща, останало ще се подреди. Също така, аз лично никога не бих се кандидатирал за кмет, на който и да е било град. Поради просто причина, че за разлика от министъра, или министър-председателя, или президента, но един кмет е много тежко зависим от общинския съвет, с който работи", уточни той.

Плевнелиев подчерта, че местните избори са много специални избори.

"Всички местни лобита се мобилизират максимално, за да задържат своята власт или да преформатират властта в регионите. Политическите партии се опитват да се закачат към тези местни лобита, да се интегрират в тях по един или по друг начин, давайки някакъв политически национален чадър и легитимност, но водещи са местните структури. Това се отнася за всички градове в България. И това можете да видите по това, кой влиза в общинския съвет на Благоевград или на София, или на Търговище, например. В общинските съвети се вижда най-добре балансът на икономическите интереси. На ниво общински съвет икономическите интереси, които са огромни в София, ще продължат да бъдат представени и да работят. Именно, затова аз казвах: "Никога не бих се кандидатирал", категоричен е гостът.

Според него по това какъв ще бъде общинският съвет, зависи какво ще се случи в конкретния град.

"Борисов извади кандидатурата на г-н Хекимян в последния момент, за да изненада своите политически опоненти, а те са "Продължаваме промяната - Демократична България". Основно, извън БСП и всички останали. Второ - защото това е една по-широко скроена кандидатура, която би могла да създаде някаква вълна на периферен вот. Борисов там отново показва, че абсолютно нищо общо няма с "Продължаваме промяната - Демократична България" и не иска да има", обясни президентът.

Относно спекулациите, че кметът ще е Васил Терзиев, общинският съвет ще е на ГЕРБ и така ще се управляват, Плевнелиев не изключи като възможност, но коментира, че е малко вероятно. 

"Ако кметът спечели, ще наложи и свой председател на Общинския съвет. Няма да преформатират властта. Властта ще бъде преформатирана март месец. Това е очевидно, това е част от уговорката, която е постигната. Още отсега виждаме политическото говорене. Някои министри се справят доста добре, някои не така добре, а някои малко по-зле. Във всяка една интелигентна държава това е нормален процес", каза Плевнелиев пред Bulgaria ON AIR.

Мария Габриел ще бъде един страхотен премиер, тя ще бъде едно добро лице на България, анализира гостът.

"Нека да имаме жена, премиер. Това ще ни помогне много. Млада, компетентна, проевропейска, ценности, морал. Тя ще бъде един добър премиер. И тя има пълното право да смени някои от министрите в рамките на политическите ротации. Финансовият министър ще бъде много трудно да бъде сменен, освен ако не падне цялата сглобка тогава. Последните 2 години върху България може да се изсипе златен дъжд. Не се изсипва, но може. И ако сме отговорни, ще. И може би това е цената на тази "сглобка" да продължи да съществува. 30 млрд. евро от новите оперативни програми, във всичките им аспекти. Един лев не сме усвоили. Ние сме абсолютно на дъното. Гърция взе десетки милиарди авансови плащания по План за възстановяване. Всички други държави изпълняват своите оперативни програми. Ние сме кръгла нула заради три години безвремие. И сега трябва да ускорим. За целта Министерството на финансите играе своята много важна роля. Асен Василев трудно ще бъде сменен.

Росен Плевнелиев коментира и транзитните такси: "Да, това е международен скандал. Тук Унгария и Сърбия са големите губещи. Тепърва предстои да видим Турция как ще реагира. Има и разследване на Европейската комисия. Гърция е по-скоро печеливша в тази ситуация. Това, което виждам от думите на премиера и на министъра на финансите е, че те си представят, че по този начин помагат за възстановяването на някакъв пазар, а не монополните доставки от Русия за Сърбия и Унгария, без абсолютно никакъв пазар. Гърция би спечелила от едно такова решение, защото Гърция има своите LNG терминали, по които имат алтернативни доставки".

Задачата на един министър на финансите е да работи за доверието на пазарите и на инвеститорите, а дали се продава "Лукойл", или не, това може да прецени само собственикът, настоя президентът.

"Повече от тясно е, че ако има продажба, тя ще бъде с една дълга международна процедура. Това е огромен актив за милиарди долари, стратегически актив. И процедурата може да бъде приета от собственика, но съгласувана с българската държава. Дължат се отговори. Ако аз бях собственикът на "Лукойл", точно сега, когато реализирам големите печалби, щях да продавам. Вие не продавате своите предприятия, когато сте на минимална печалбата или загуба. Тепърва им предстои много трудно упражнение. Европейската комисия казала много ясно: "Дерогацията изтича в край на следващата година". И те трябва да пренастроят всичко - пазари, дългосрочни договори, доставки, но и технологичната си обезпеченост, така че да работят с друг тип суровина. Тази суровина ще бъде и по-скъпа. Тя ще идва по по-скъпи логистични вериги на доставки. Съжалявам, че в последните три години всички политици, особено президента Радев, който си мълчи по тази тема, осигуриха, една брутална и извънредна печалба на "Лукойл" в невиждани мащаби, която по-скоро служи за финансиране на руската терористична и зловеща война в Украйна. Европейската комисия пак ни помага да си измъкнем от отвратителните, задкулисни схеми на олигарси, 90 на 100 от тях, минаващи през руски геополитически интереси, енергийни схеми и какво ли още не. Дано да успеем след една година да приключим с тази сага. Ако погледнете цената на газа в последните 30 години и направите сравнение между това каква е била тя, например, за Унгария и за България, ще видите, че винаги е била около 100 долара по-висока за България, отколкото за България, докато миналото година ние не спряхме доставките. Само през газовите доставки България е обрана, източена от руската държава, едно поне с 10 млрд. долара.

Според Плевнелиев големият печелиш от войната в Близкия изток са в момента Русия, Иран и Китай.

"Китай играе своята игра добре. Не можем да кажем нищо лошо за Китай. Китай се е позиционирал като една световна сила по един изключително балансиран, центристки начин в средата и играе много добре в своята игра. Русия и Иран действат заедно и в Близкия изток, а и в Украйна. Голяма част от атакуващите оръжия, особено дронове на Русия в Украйна, са ирански. Мирно танцуващи, пеещи, млади хора, са избити от "Хамас". Отвратителна, зловеща атака. Съветът за сигурност заседава по отношение на терористичната атака на "Хамас" в Израил. Кой блокира осъждането на тази атака? Русия. Ние през 2012 година видяхме терористична атака на наша земя. Един автобус бе взривен с израелски туристи в България. Туристите от Израел са и огромен фактор. Те ходят в Банско, те ходят по нашето Черноморие, навсякъде. Но не само. Нашата национална сигурност във всички нейни аспекти е застрашена от това, което случва в Украйна и в Близкия изток", заключи президентът.



Още по темата: общо новини по темата: 1100
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.10.2023 г.
0
 
 
Този пак се изказва по теми,от които нищо не разбира.И винаги се появява като стане напечено да дава непоискани съвети.
0
 
 
"Големият губещ" е България и Българския народ! Оставен Без права и средства за Преживяване! Дори парламентарния Вот в Тази страна е Купен! И то е в резултат на усилията на всичките тези "Водещи политици" през последните 34 години! Изглежда това е "Златния Дъжд"! Не знам откъде се Пъкна този! Но в Българската Политика какво ли не Видяхме!
Aнонимен
на 22.10.2023 г.
0
 
 
Корупция и шуробаджанащина.Една камера и обиколка на града и всичко лъсва,а вечер пълен потрес ,тъмно все едно сме в каменната ера .Но минаха милиарди през общината последните 10 години-кмет и обкръжение несметно богати.Да не говорим за пристанище,летище и прочие,все подаръци на определени хора.Вечер редовна миризма от завода подарък за по голяма част от града.....Как не ви е срам....За господина няма какво да го коментирам,но ще кажа ,че те така действат с набиване на лъжи в главите на хората.Аз съм от Бургас .Хора , които са минавали транзит и не са обикаляли града няма как да знаят .Опорката им е предният само краде,но този направи нещо.Всеки може - минават едни 5,6 милиарда през града за последните 10 години и се прибират сигурно пак над 80 процента в нечии джобчета,а народа да го духа.....
Aнонимен
на 22.10.2023 г.
+3
 
 
Съгласен съм в Бургас се открадна много.Града не е бил по разбит,няма здрава улица.Изключение два булеварда,единия стеснен -с предпоставка за жертви .Вечер- над 80 процента тъмница,разбити пространства около блоковете над 90 процента,липса на каквато и да е визия за града.....Тези гнусни лъжи да ги пробутват на бавно развиващи.Масово хората се питат кмета виждал ли си е града,но има и доста зависимости и вероятно фалшифициране на изборите.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: