Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световните медии: Сблъсъците в София са резултат от гнева на феновете, тлеещ от десетилетия
Автор: Екип Varna24.bg 20:23 / 17.11.2023Коментари (0)1047
©
Вчерашните сблъсъци в центъра на София предизвикаха широк отзвук в международната преса. Медии като Independent, Associated Press, ABC News, US News и редица други публикуваха коментари със заглавия "Бурни протести избухнаха преди футболната квалификация България-Унгария" и обобщиха реакциите на българските футболни фенове, като "последната капка, която вбеси феновете, чийто гняв тлееше отдавна".

"Насилието избухва, докато българските фенове протестират преди квалификацията за Евро 2024 г.", пише Independent.

Хиляди български футболни привърженици излязоха в четвъртък по улиците на столицата София в знак на протест срещу управлението на Националния футболен съюз, демонстрация, която в крайна сметка прерасна в насилие.

Квалификационният мач за Евро 2024 между България и Унгария стана жертва на остър спор между ръководството на БФС и футболните фенове от цялата страна на Балканския полуостров.

Минути преди началото феновете започнаха да хвърлят импровизирани бомби, камъни и пластмасови бутилки по полицията. След подпалването на кофи за боклук полицията отговори с водни оръдия. Медиите съобщиха, че няколко протестиращи са били ранени.

"Последната капка, която вбеси феновете, чийто гняв тлееше отдавна, дойде с решението на съюза мачът да се играе пред празни трибуни на националния стадион в столицата", пише Associated Press.

Около 1600 полицаи с екипировка за борба с безредиците са изпратени да обезопасят района около празния стадион в центъра на София.

"Близо две десетилетия българският национален отбор не успява да се класира на голям турнир. След последните две унизителни загуби от Албания и Литва през октомври, феновете призоваха за общонационален протест, обвинявайки мениджърите на съюза за слабите резултати и призовавайки за оставките им", пишат чуждите медии.

"През предишните седмици футболните фенове скандираха "Оставка!" в 18-ата минута на всеки шампионатен мач, като се обръщаха към президента на БФС Борислав Михайлов и неговите сътрудници, които са начело през последните 18 години".

"Опасявайки се от нови безредици срещу ръководството му, миналата седмица Михайлов поиска от УЕФА, ръководния орган на европейския футбол, да нареди мачът да се играе при закрити врати поради изключителните обстоятелства.

 

"Българският футболен съюз предостави на УЕФА необходимите гаранции от съответните местни власти и ръководството на стадиона в София за домакинството на мача на Националния стадион "Васил Левски" без публика", се посочва в съобщението на УЕФА.

"Феновете са заявили, че ходът на съюза е "безпрецедентен", тъй като няма друг случай в историята на футбола, когато футболен съюз доброволно е поискал да бъде домакин на футболен мач без публика".



Още по темата: общо новини по темата: 94
22.02.2024 »
22.02.2024 »
11.01.2024 »
11.01.2024 »
20.12.2023 »
12.12.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: