Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Коларов: Не може да влезеш в заведение, да пребиеш 30-40 човека и да ги изкараш на улицата, защото търсиш трима
Автор: Йоланда Пелова 21:22 / 17.11.2023Коментари (4)1301
©
Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Какви хора посрещна София вчера и какво ни сложиха на масата?

Темата е много тежка и неприятна и за пореден път ние ставаме неволни участници в някакви екшъни, които поради невъзможността на полицията да си свърши работата, пострадаха невинни клиенти в заведение. Вижда се ясно от многобройните клипове, които ни пратиха - как хора, които седят съвсем спокойно, не са тези, които протестират. Пък дори и те да са били протестиращи, не са от тези, които са палили, и са чупили, а биват удряни, изкарвани от заведението, просвани на земята на студените павета и плочки. Полицията действа по презумпция, че си виновен докато не докажеш, че си невинен. Де факто цялото заведение се изпразва в опит да локализират двама или трима, по тяхно мнение, хора, които са извършили някакво престъпление.

Дори така да е, не е този начина, аз не знам някъде в Конституцията на България да пише, че хората трябва да бъдат бити. По 5-6-7, виждали сме клипове и по 10-ина полицаи се завъртат около един човек, паднал на земята. Аз не знам тези хора с тези маски, с тези каски - кое им дава такава сила, да ходят да бият невинни хора. Дори и да са виновни, те трябва да ги арестуват и да докажат, че са виновни, а не да ги пребият, след което да се окаже, че много от тях са невинни. И това ни е правораздаването, това ни е подготовката на органите за реда за вчерашното мероприятие.

Аз не искам да влизам в подробности, защо изобщо се стигна до там, защото това не е наша работа на Сдружението. Ние набирайки браншова организация се опитваме да защитаваме интересите на нашите членове и на нашите клиенти. Но, за да завърша темата, защо се стигна до там? Ако това малоумно ръководство на БФС не беше изиграло картите си толкова погрешно, да затвори стадиона за публика, най-вероятно изобщо нямаше да се стигне до там. Тези 2-3-4 хиляди човека щяха да влязат в стадиона, да повикат, да си отворят транспарантите и като свърши мача да си тръгнат, най-много да бяха счупили някоя и друга седалка, но със сигурност нямаше да се стигне до тази ситуация.

И отново се връщаме на нашия случай, в който по необясними причини, те цяла вечер заснемат какво се случва, многобройни камери, прожектори, снимат вандалите, много добре знаят кои са те. Дори и с маски да са, по дрехите те могат да ги познаят. Не можеш да влезеш в заведението и да пребиеш, примерно 30-40 човека и да ги изкараш на улицата, защото търсиш трима. Това не е оправдание. Ние по никакъв начин не можем да го приемем това нещо. И за нас вина имат както тези хора, които са без имена на тях, обаче забележете, те бяха маскирани - с маски, с каски, с щитове, с палки и нямаха имена на тях. Значи това е някаква, не знам, мафиотска организация ли е, какво е? Влизат, пребиват хората и стават и излизат.

Г-н Коларов, тези заведения около стадиона ли се намират?

Да, това е заведението в Спортната палата, то е на входа, от дясната страна на Спортната палата на Министерството на спорта. Няма значение къде се намират. Моето заведение, което аз стопанисвам, е на 150 метра по уличките отзад. Цяла вечер вчера съм стоял на вратата, вътре имаше хора, които играеха хора. Имаме хоротека в четвъртък. Имаше достатъчно хора, които играеха хора, и аз през цялото време седях, с целия персонал на тръни, дали някой от феновете няма да реши... Защото те ги гонеха и ги биеха из уличките, то се вижда от клиповете, но ние бяхме преки свидетели. И дали някой няма да реши да влезе да се скрие, да влезе долу при нас, и тогава да нахълта хунтата, и да ни пребие и нас, и хората, които танцуваха мирно и кротко на сцената.

Изключително опасна ситуация за цялата сигурност на хората, на обществото. Как обаче, гледате на реакцията от страна на държавата днес?

Каква реакция, те си прехвърлят топката върху неудобните на тях хора. За мен, за нас, специално за СЗБ огромна вина има и кмета, новоизбрания кмет, особено за неадекватната му реакция. Защото можа да излезе, след като счупиха няколко колчета, и запалиха няколко кофи, и запалиха един бус на охранителна полиция, да излезе и да ги порицае, и да каже, че това не може да се случва, че не трябва да се случва, обаче, не намери време след това, по същия начин да излезе и да каже, “Чакайте, недейте да биете хората". Как така, този кмет на хората ли е, или кмет на паветата и на колчетата? Защо не излезе след това, след като стана тази цялата история, защо не излезе да каже “Недейте така. Първо, арестувайте този, който е заподозрян. Вижте кой е виновен, осъдете го, накажете го, не ги пребивайте". Това ли е реакцията на кмета?

Че после де да ми кажат, ама той бил кмет на три дена. Ама той и на 3000 дена да е, той ще реагира по същия начин, защото явно такова му е мисленето. Така че за нас и той е виновен, виновни са хората с палките, виновни са тези, които са им дали тия правомощия, защото те се чувстват под маските и под каските, си се чувстват абсолютно ненаказани. По същия начин, както, тогава поне не бяха с маски, нали, не бяха маскирани, когато в Пловдив преди време, съблякоха цялото заведение почти голи да ги пребъркват, за да търсят двама-трима човека, които са им известни много добре кои са. Случаят беше същия, те знаят кого търсят. Но дори и така да е, вижда се на клипа един човек паднал на земята, 5 минути го бият 6 полицаи отстрани. Това нормално ли е?

Не е нормално. В средата на годината, г-н  Коларов, вие споделихте, че “няма да допуснете да сте изкупителна жертва на дефицити и политически игри". Още ли се чувствате така ощетени, неглижирани от страна на държавата? И как се развиват нещата във вашия сектор?

Абсолютно, абсолютно и ще ви кажа какво се служи в нашия бранш в последните седмици. Това беше така черешката на тортата, ако мога да го нарека, в лошия смисъл. Миналата седмица започна мащабна проверка, то това не е проверка, това беше мащабен терор над целия бранш в цялата страна от екипи на НАП, които... Първо, отварям една много голяма скоба ние не сме против проверките, ние не сме против това полицията да си върши работата, ние не сме против това, който е нарушил закона да си носи последствията и т.н. Но имаме закони и Конституция в тази държава, и както искат от нас, ние да спазваме законите, така и тези хора, които ние сме го оправомощили с някакви правомощия, също така и те да спазват закона.

Та миналата седмица започнаха мащабни проверки, забележете, в петък вечер, в 19 ч. в ресторанти и заведения и през нощта в цялата страна - София, Варна, Пловдив, стотици обекти, в които по 3,5-4 часа седят вътре органите на НАП и целия персонал се занимава само с тях. Нали се сещате, че точно в този момент, в петък вечерта има клиенти вътре. Клиентите отново стават изкупителна жертва на това Министерството на финансите, в безсилието си да прокара бюджета, да се опитва, използвайки НАП като някаква маша, да се опитва да ни тероризира, за да се съгласим ние на някакви безумни предложения. Това какво е? Защо трябва да се случва в петък вечерта? Защо трябва да се случва 3,5 часа? Не може ли аз да дойда в нормално време, когато има по-малко хора, или когато няма хора. Те в крайна сметка искат да направят проверка, те не би трябвало да искат да ни накажат, преди да са доказали, че някой е виновен.

В случая те ни наказват, защото ние нито можем да работим, хората не могат да си тръгнат, не могат да си вземат сметките. Тези, които могат си тръгват и най-вероятно повече няма да се върнат. Да не говорим за чужденците, които стават свидетели на цялото това нещо. Между другото вчера, по непотвърдени данни, защото все още нямам информация от самия обект, е имало доста, не доста, но е имало унгарски фенове, които са гледали там мача, и които са съвсем непричом към нашите протести, в случая, които също са пострадали от това поведение на полицията. Така че, в случая ние наистина се чувстваме, не само се чувстваме, но явно сме и такива. И не мога да разбера защо нашия бранш постоянно се сочи с назидание, постоянно всички негативи, които могат да бъдат употребени като поведение, и като работа, и като бизнес, се стоварват върху нас.

При положение, че ние от години наред работим с касови апарати, свързани с НАП. От години наред, почти всяко уважаващо себе си заведение, има пост терминал и не е нужно да дойде Асен Василев да ни каже, че трябва задължително, видите ли да има пост терминал. Аз съм имал пост терминал, още когато той е бил в Лондон. Не е нужно да дойде той да ми каже, че трябва да имам пост терминал. Но да дойде и да ми каже, че някой няма да си плати сметката, ако не му дадат касов бон. Ами има си служби, елате и гледайте, който не дава касов бон глобявайте го, затваряйте го, арестувайте го, ама не го пребивайте.

Какъв беше, г-н Коларов, отговорът на НАП, които са започнали тези проверки, вие казахте ли им същите неща, които сега ми казвате и на мен?

Няма отговор. Ние постоянно сме казвали много неща, но със сегашното ръководство на Министерство на финансите ние не сме разговаряли. И това е другата тема, за която има много спекулации, че едва ли не ние сме предложили някакви мерки, на които сме се съгласили, за да остане ДДС в рамките на 9%. Това изобщо не е вярно, защото на ние на никакви срещи не сме присъствали. Имаше последно една среща организирана за 24 октомври, забележете, 4 дни преди изборите. На която бяха поканени всички браншови организации и ние всички браншови организации, говорим за Национален борд по туризъм, Български туристически съюз, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България и т.н. и т.н. подписахме едно писмо и изпратихме, че “сме готови на среща, но не три дни преди изборите, за да не се счете тази среща като предизборна среща". Въпреки това, те си проведоха срещата с някои хора, близки до тях явно. Единият има едно заведение, другия има две заведения, третия въобще няма заведения.

И в един момент решиха, че са провели среща с бранша. И от там тръгнаха недоразуменията, защото някои от нещата, които се предлагат, пак казвам, ние сме ги изпълнили отдавна-отдавна. Но някои от нещата, просто реално в тази обстановка те са немислими и невъзможни, също както и плащането на заплатите по банков път, тъй като банките все още не са готови с инфраструктура за малките населени места. Говоря за малки населени места, за места курортни и отдалечени обекти, където ние обаче имаме персонали, които работят. Десетки, стотици, някъде и хиляди в някои такива курорти, където няма нито един банкомат.

Което ощетява много бизнеса в това отношение.

Няма как на тези хора да им се плащат заплатите по банка и те да могат да си изтеглят парите, да трябва да пътуват до съседния град. Да не говорим, че не е ясно кой ще плаща таксите. В нашия бранш над 60-70%, някъде и по-голям процент, за момента все още парите влизат кеш през касовия апарат. Не влизат с банкови транзакции, нито влизат с кредитни карти и с пост терминали. Все още българинът плаща почти навсякъде в брой, и така също и в нашите обекти се плаща в повечето случаи в брой. Има обекти, в които основно се плаща с карти, но това са единици. В този случай, ние трябва всеки ден, всяка вечер някой да вкарва парите в банката, за да можем ние по банков път да плащаме.

Идвайки ни парите в брой, да платим таксите за внасяне на парите, да платим такси за преводи на персоналите за платежните. Персоналите да платят такси за тегленето на парите. И пак казвам, нали пълнейки, това е абсолютно лобистко предложение в полза на банките, които така или иначе, в последните години вдигнаха неимоверно таксите си. Сега в момента, ние понеже са им малко тези пари, трябва да налеем още милиони, не милиарди в тях. Но дори това да е, те не са готови, те нямат инфраструктура, не са готови. Лично аз тази година, това лято на много места съм се опитвал да ползвам банкомати или няма банкомат, или банкомата е развален, или има опашка от 10 човека, говоря за малки, не говоря за София, не говоря за Пловдив, не говоря за Варна.

Изключително много неуредици, доста емоционален разговор с Емил Коларов. Държавата сякаш не работи за развиване на собствените бизнеси, г-н Коларов. Това мога да кажа.

Абсолютно, държавата не само, че не работи, а по-големия проблем е, че тя не работейки ни пречи. Това, че не работи, ние сме го свикнали от години наред. Но това, че вече започва неимоверно да пречи, особено в последните месеци. Аз ви казвам, при нас е просто някакъв вид война ли е, военни действия ли са, наказателни акции ли са, не мога да разбера. Но вчерашното беше показателно.

Както и Делян Пеевски каза “вечерта на знаците".

Само да попитам нещо, един въпрос само, хипотетичен ми идва веднага в главата. Ако в някой голям хипермаркет, примерно, имаше наоколо или някъде се беше развило това? И тези двама-трима фенове или които и ще да са престъпници, ако са някакви престъпници. Защото аз съм далеч от мисълта, че тези фенове вчера бяха престъпници, повечето от тях, мнозинството, защото те искаха една справедлива кауза. Но да кажем, че някой се крие от органите на реда и влезе в един хипермаркет. По същия начин ли ще нахлуят вътре, ще пребият всички клиенти на хипермаркет и ще ги изкарат навън? Това може да се случи само в нашите обекти, те се чувстват безнаказани.



Още по темата: общо новини по темата: 94
22.02.2024 »
22.02.2024 »
11.01.2024 »
11.01.2024 »
20.12.2023 »
12.12.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо да не може? Тези същите униформени кърджалии без имена и отличителни знаци са деца и внучета на онези, които избиха почти 40 000 българи без съд и присъда българи. Нахлуваха не в барове и ресторанти, а в домове и биеха и убиваха наред. От онези времена няма никаква промяна, никаква реформа, само смяна на името от милиция на полиция. Тя има само три цели - да всява страх чрез умишлено насилие над невинните, да си сътрудничи с престъпния контингент (пускайки ги от затворите след Девети или носейки стълба на Семерджиев след Десети) и да крепи властта, както и да се нарича тя.
0
 
 
Може! Може! Ахмаците от Българската Полриция! Могат! Трябва да отиде да полежи в Затвора... За да разбере за какво иде реч! И за какво трябва да използва служебните си правомощия! -- Но те едва ли са чували за Конституцията и Наказателния кодекс!
0
 
 
Няма полиция и сили на реда по света, които при масови безредици и ранени полицаи да пипат с кадифени ръкавици и хирургическа точност. Това са обичайни явления по цял свят в такива моменти. Да, неприятни са, да, има и невинно пострадали, но това са уроци и за обществото, и за протестиращите, че изстъпления спрямо обществената собственост и силите на реда/на държавата няма да се толерират. Ако решим, можем напълно да ликвидираме органите на реда като институция - последствията ще се и за оплаквачите в момента. Разбирам г-н Коларов, че е фрустриран от всичките проблеми, които се стоварват на заведенията и ресторантите, но когато критикуваме и разграждаме държавата, няма да ни стане много по-добре. За всяко нещо си има законови правила, има и международни органи. Някои хора забравят с лекота в каква слободия живеят у нас, която е непостижима никъде другаде по света, и пак имат претенции. Всеки ще си носи последствията за думите и действията.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: