Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Известен журналист за БФС: "Боби и ко" или се правят на ударени, или за почти 20 години не са разбрали какви са ангажиментите им
Автор: Петя Кузева 11:17 / 27.11.2023Коментари (0)1074
© Facebook
Популярният спортен журналист и анализатор Тодор Шабански коментира остро искането за оставки в Българския футболен съюз и поиска промяна с въпроса: "Защо да не дойдат нови хора, след като 20 години сегашните управници на футбола не си вършат задълженията и нищо не върви".

"БФС има – и то много – ангажименти, които не изпълнява", написа Шабански във "Фейсбук" часове преди свикания Изпълком на БФС и констатира: "Боби и ко“ или се правят на ударени, или наистина за почти 20 години не са разбрали какви са ангажиментите на управляващата футбола организация в една държава". Журналистът припомни кои са те.

"Фокус" публикува коментара на Тодор Шабански в социалната мрежа без редакторска намеса.

"Тези дни Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Емил Костадинов и Георги Иванов-Гонзо са много, ама много учудени защо им искат оставката, някои от тях дори не били чували за това... Според тях БФС нямал нищо общо с представянето на националния отбор, с качеството на българския футбол, с работата на клубовете, с капацитета на треньорите, със състоянието на стадионите и няма как да влияе на развитието на играта у нас. Всичко това не е вярно. Точно БФС има възможността – и което е по-важно - задължението да осигури такива условия и правила за развитие на играта в страната, които да водят до просперитета на целия български футбол, а не само на един клубен отбор.

"Боби и ко“ или се правят на ударени, или наистина за почти 20 години не са разбрали какви са ангажиментите на управляващата футбола организация в една държава. Нека тогава ги припомним. Точно БФС може и е ДЛЪЖЕН да създаде предпоставките, плюс да помага за това:

- да няма фалиращи и агонизиращи клубове (като предостави парите от ТВ продукта на тези, на които принадлежат. Тук дори разследващите органи могат да се поровят в последния скоростно подписан Договор).

- да има навсякъде модерни стадиони с отоплени терени, нормално осветление и всички останали съвременни изисквания (чрез взаимодействие и непрекъснат контакт с държавата и координация с отговорните фактори – министерство, общини, собственици и др.)

- да изгради шампионата ни като печеливш продукт и да следи клубовете да спазват тези задължителни изисквания по отношение стандарти по стадиони, банкови гаранции, условия за публика и медии, сигурност и предотвратяване на ексцесии, както и за цялостна визия за просперитета на първенството (нещо, което в момента е много далеч от добрите практики)

- да осигури възможност за развитие, израстване и – най-важното реализация! на трениращите в българските школи деца и юноши (като промени Наредбата така, че задължи клубовете да имат петима или поне трима подготвени от българските школи играчи сред титулярите във всеки мач от елита)

- да реши веднъж завинаги, че президенти, собственици, скрити инвеститори и ръководни фактори в клубовете нямат място в Изпълкома и останалите оперативни звена на централата, защото практиката у нас е доказала, че там са вредни и пречат

- да осигури условия за изграждането на качествени и безпристрастни рефери, тъй че българските съдии да бъдат част от всяко европейско и световно първенство във футбола

- да създаде среда за подготовката и утвърждаване на талантливи и конкурентни на водещите по света български треньори (с тотална кадрова и концептуална реорганизация на яловата сега Треньорска школа към БФС, плюс осъществяването на постоянен ефективен контрол в нея)

- да предостави най-накрая след десетилетия лъжи и заблуди администрирането на първенството на Професионалната лига и да остави клубовете на мира, за да могат те сами да ръководят своя бизнес (както е навсякъде в най-успешните шампионати в Европа)

Всичко това са само част от задълженията на БФС. А той не ги изпълнява от десетилетия. Е, тогава, какво… След като 20 години всичко това не става, какво странно има да се иска промяна… Каква е тази драма и този вой до небето сякаш светът ще свърши… Защо да не дойдат други хора и да заработят по нов начин, така, че БФС да си върши задълженията и нещата да се случат… Защо? За да коментираме след 20 години същите хора, същите проблеми и същия доведен до упадък български футбол ли?", написа Шабански.

Тодор Шабански е дългогодишен журналист и анализатор, преминал през медиите Спорт, 24 часа, БНТ, Ринг ТВ и bTV. Отразявал е девет олимпиади, стотици световни и европейски първенства и турнири, автор и съавтор е на документални филми за Стефка Костадинова, Кубрат Пулев, Йордан Йовчев, Катя Дафовска, Силвия Митева, Армен Назарян и др. Коментирал е за БНТ знаменитите олимпийски титли на Стефка Костадинова и на Катя Дафовска. 

Авторът е реализирал редица медийни проекта на МОК, ИААФ, Trans World Sport, Световната федерация по щанги, спортната телевизия Ринг. Разработил е телевизионния продукт "Български футбол“. Завършил е Българска филология в СУ "Св. Св. Климент Охридски“. Лектор по спортна журналистика в Пловдивския университет, НСА и Международната олимпийска академия в Гърция.



Още по темата: общо новини по темата: 94
22.02.2024 »
22.02.2024 »
11.01.2024 »
11.01.2024 »
20.12.2023 »
12.12.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: