Детето-чудо на бойните изкуства Калина Бояджиева: Шансовете за олимпийска квота са наистина големи

Автор: Георги Куситасев
Коментари (0)
16:20 / 14.12.2023
988
Калина Бояджиева, трикратна световна шампионка по кикбокс за жени за тази година и европейска шампионка по олимпийско таекуондо за жени и девойки също от 2023-а година, пред "Фокус" след спечелването и на наградата "Млад и талантлив спортист" на фондация "Български спорт". 

Калина Бояджиева - детето-чудо на българското таекуондо и кикбокс с нова награда - този път на фондация "Български спорт". Честито.

Здравейте! Приятно ми е. Това е наистина нещо много хубаво за мен. Нови награди идват с тези постижения...много се радвам.

Тази година ти не спираш да изумяваш не само България, но и целия спортен свят в кикбокса и олимпийското таекуондо... куп отличия, световни титли при това само на 17 години и това всичко при жените. Как се получава?

С доста тренировки и доста упоритост, много хъс, много упоритост трябва да имаш за всяко едно следващо състезание, защото аз тази година направих много състезания и наистина доста работа, доста тренировки и като имаш мечта, трябва да я преследваш. Това е пътят.

А как се поддържаш здрава и как издържаш на толкова тренировки, състезания? Това са два спорта същевременно си първата с три титли в кикбокса от едно световно.

Доста е трудно да се опазиш здрав. Наистина много умерена работа. Трябва винаги да прецениш кога да спреш. На състезания трябва много да се пазиш, защото контузиите стават много лесно и аз естествено се боря с контузии през годината, но важно е да успея да ги преодолея - бързо да се излекувам и това прави разликата дали ще стане или не.

Кой е върхът в кариерата ти през тази 2023-а година?

Доста е спорно понеже едните резултати са в олимпийски спорт, но са на европейско ниво, а другите са в неолимпийски спорт и са на световно ниво и е доста спорно, но в таекуондото имам два медала от европейски първенства за жени и не мога да определя.

Предстои олимпийска година. Каква е основната цел там и ще се насочиш ли към само единия спорт, защото все пак това са олимпийски игри - най-големия спортен форум, който се провежда на 4 години.

Да. Фокусът ми на 100% е на Олимпиадата. Първо имам квалификация, от която трябва да се класирам. Фокусът е на 9-и-10-и март. Тогава ще бъде квалификацията, а тя ще се проведе тук - в България и от това зависи дали ще отида на Игрите в Париж или не.

Тя ще бъде единствена квалификация или ще имаш шанс на друг турнир да спечелиш квота?

Не. В таекуондо имаме само един шанс. В тази квалификация трябва да стигна финал и няма друга опция за класиране.

В момента как виждаш шансовете си?

Шансовете са наистина доста големи. Очаквам два мача, които ако са успешни, аз се класирам за Париж, което е наистина много добра възможност и шансовете наистина според мен са високи.

Колко състезателки в твоята категория ще вземат участие на Игрите в Париж?

На Олимпийски игри винаги са по 16 момичета - един домакин, най-добрите 5 в ранглистата, а останалите са от континентални квалификации, които са 5 на брой.

По-трудно ли е да се класираш за Олимпийски игри, отколкото да вземеш медал там?

И това съм го чувала. Не мисля, че е вярно, но ще знам със сигурност след това. Може би ще е трудно да се класирам, но да вземеш медал от Олимпиада съм почти убедена, че е по-трудно.

Пожелаваме ти още на Игрите в Париж да вземеш олимпийски медал.

Много благодаря.

Този браузър не поддържа видео елемента.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).