Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шестата поправка на Конституцията е факт, Бюджет 2024 е готов, а Нидерландия направи коледен подарък на България с "Да" за Шенген
Автор: Самуил Иванов 18:00 / 22.12.2023Коментари (0)939
© НС
Коментарът на седмицата на "Фокус" обхваща важните и ключовите моменти, които са се случили през изминалата седмица. В текста присъстват факти от материали на редакторите на "Фокус", както и авторски мнения, позиции и предположения. Оставя се място и за бъдещи въпроси, които да бъдат разисквани и на които ще търсят отговори.

Какво се случи тази седмица?

Парламентът направи шестата поправка в Конституцията на страната, бюджетът за 2024 година бе приет, Нидерландия даде "зелена светлина" за членството на България в Шенген.

Безспорно шестата поправка на Конституцията бе в центъра на събитията тази седмица. Промените бяха дългоочаквани от "партиите на промяната" и в частност - "Демократична България". Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ, обясняваше създаването на (не)коалицията с ГЕРБ-СДС и ДПС именно заради реализирането на тези изменения на основния закон. Техният фокус бе съдебната реформа – намаляването на правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет на две, поставянето на следствието и прокуратурата под шапката на съдебната власт и др.

С промените се ограничиха и част от правомощията на президента, късаещи служебния кабинет. Той вече ще трябва да избира между определен брой хора за служебни министър-председатели - председателят на парламента, председателят на Конституционния съд, управителя на БНБ, шефът на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници.

Освен това, Народното събрание вече няма да бъде разпускано, а ще работи до конституирането на новия парламент.

Друга промяна късае даването на възможността на лица с двойно гражданство да стават народни представители, а след това да бъдат посочвани за министри. Това ще се случва, когато те имат и уседналост от 18 месеца. 

Още един малък детайл, записан вече в Конституцията, е механизмът за избор на регулатори – това ще се случва с 2/3 от мнозинството в парламента. На пръв поглед това не представлява някаква огромна промяна, но де факто подсказва, че в следващите месеци, когато ще започнат процедурите по попълване на постовете в регулаторните органи, ДПС ще продължават да имат ключова роля в управляващото мнозинство.

Промените вече са подпечатани с държавния печат, но темата за Конституцията далеч не е изчерпана. Президентът вече заяви неколкократно, че ще сезира Конституционния съд за направените поправки, същото ще сторят и опозиционните партии.

"С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап от онзи сценарий в злополучния запис на ПП, който много бързо се забравя. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Но мисля, че тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Ние тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха и аз ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси", заяви Румен Радев.

Оставаме в парламента, където вчера бе приет държавният бюджет за 2024 година. Въпреки че изглежда като една рутинна процедура, приемането на план-сметката преди началото на годината, в която трябва да се изпълнява, не се бе случвало от 2021 година. В последните 3 години от политическия живот бяха белязани с предсрочни избори и управление на служебни правителства, а често бюджетът се превръщаше в заложник на множество интереси и бе използван за трупане на политически дивидент.

Бюджетът сам по себе си е "безпрецедентен". Това определение му бе дадено от председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев. В план-сметката за 2024 година е заложено програмно бюджетиране на капиталовата програма. Общините вече изпратиха проектите, които възнамеряват да осъществят през следващата година.

Важно е уточнението, че до 31 март 2024 година списъкът ще може да се актуализира и всички общини ще могат да изпратят и допълнителни проекти. Освен това, по думите на финансовия министър пари ще има както за социалните плащания, така и за развитие на икономиката.

Предпразнично България получи подарък от Нидерландия – правителството на Марк Рюте ни даде "зелена светлина" за присъединяването ни към пространството. Това бе посрещнато със задоволство както от премиера Денков, така и от вицепремиера Габриел, както и от лидерите на управляващото мнозинство в парламента.

Това обаче далеч не разрешава проблемите на страната ни. Австрия продължава да блокира пътя ни към Шенгеското пространство и остава неясно кога и дали изобщо ще той ще бъде отпушен. Към момента австрийците дават индикации за Шенген само по въздух, но българските власти ще трябва да положат допълнителни усилия за пълното ни членство.

"Призовавам управляващите в оставащите дни до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген. С много дипломация, усилие и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври", заяви държавният глава.

Отлагане или изпускане на възможността за уточняване на конкретен срок при сегашните обстоятелства може да доведе до изпускането на прозореца за влизането на България в Шенген.



Още по темата: общо новини по темата: 4
20.02.2024 »
10.02.2024 »
12.01.2024 »
08.12.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: