Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Кантарджиев с предупреждение: Грипът ни поваля само за два часа, нахлува през февруари
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 15.01.2024Коментари (0)1159
© Nova
Проф. Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. в София. Завършва медицина в столицата, като има специалност по микробиология, по имунология и по епидемиология на инфекциозните болести. Защитил е магистратура по здравен мениджмънт, след което става национален консултант по микробиология. Председател е на Българската асоциация на микробиолозите и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Г-н Кантарджиев, от началото на годината рязко расте броят на болните хора. Какво се случва?

- Има грип. По данни от миналата седмица 118 на 10 хиляди е средното за страната. Най-много болни по традиция са в област Габрово, след което в Ямбол и Шумен. София-град е на много ниско ниво все още, но с всяка седмица очаквам заболелите да се увеличават. Сега само около 1 процент от българите боледуват от грип.

- Какви са симптомите, ако човек се разболее от грип?

- От пълно здраве те поваля за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите.

- Кога да очакваме пика на епидемията?

- Последната десетдневка на януари и първата десетдневка на февруари. Но по-вероятно е да е в началото на февруари, защото се забавя разпространението на грипната епидемия заради топлото време, което продължи по-дълго. Когато хората са навън и когато проветряват домовете си, заболяването върви по-бавно.

Интересен е фактът, който предвидих преди 4 месеца, че доминира грип А, който е така нареченият пандемичен вариант на грипа. Важното е, че голяма част от местното население е било в контакт преди години с този вирус и затова има достатъчен остатъчен клетъчен имунитет в населението.

- Какви други вируси циркулират в момента?

- По данни от последните седмици на декември миналата година на Националния център по заразни болести сега циркулира COVID, като от заразата имаме по няколко стотин случая всеки ден, но на базата на много малкото изследвания, които се правят, можем да предполагаме, че коронавирусът е доста по-разпространен. Хубавото за COVID е, че не преминава много тежко. Следващата група вируси, които циркулират в момента, са аденовирусите, които причиняват инфекция на горните дихателни пътища и много по-рядко на бронхите, свързани със зачервяване на очите. Следващите по честота са риновирусите, причинявайки отново суха и непродуктивна кашлица и хрема. Други вируси са бокавирусите, които също са разпространени, но може би са най-малко от респираторните заболявания.

Това, което можем да кажем за двете инфекции, които наблюдаваме - варицела и скарлатина, случаите на варицела от началото на новата година са два пъти по-малко от първата седмица на миналата година. За съжаление се увеличават случаите на скарлатина, което говори за факта, че неправилно се лекуват стрептококовите инфекции сред децата. Причината за това е, че се неглижират добре действащите пеницилинови антибиотици. В момента е модерно вносни от съседни държави лекарства да се ползват за тази инфекция, но те са много слабо ефективни.

- Какви са първите симптоми при скарлатина?

Ангина и висока температура. 80% от ангините при деца се причиняват от стрептококи. При възрастните е обратното - при тях възпалението на гърлото обикновено е заради вирусни инфекции и около 20 процента са стрептококи. Най-важното, което трябва да научат родителите, е, че когато децата имат ангина, възпаление на гърлото и зачервени сливици, а нямат кашлица, означава, че малките имат стрептококова инфекция. С тези симптоми на другия ден може да се появи обривът на скарлатината, при които кожата се променя, все едно, че е била изгорена.

- С какво да се лекуват децата при скарлатина?

- Ако се установи, че са заразени, децата трябва да се лекуват с пеницилинови антибиотици, които трябва да се дават доста често. Едно време, преди 60 години, майките ни бяха дисциплинирани, дори ни будеха нощно време за антибиотика, а сега няма нужда да се будят децата, но трябва да се дава по-често, защото пеницилиновите лекарства са с полуживот в кръвта на детето за няколко часа.

- Много от хората, които боледуват в момента, се оплакват, че заразата протича по-дълго време. Защо се случва това?

- Липсата на колективен имунитет към респираторните инфекции доведе до там, че 25% от хората боледуват около една или малко повече от седмица, а останалите като процент боледуват близо две седмици. След един вирус дълго време остават кашлицата, неразположението и общата слабост и отпадналост.

- Какво да правим при зачервено гърло?

- Сода с лимон! Това е най-изпитаният метод. Натриевият бикарбонат (натриев хидрогенкарбонат), известeн повече като сода за хляб, и лимонът имат поотделно и заедно доказани във времето противовирусни свойства при респираторни инфекции.

интервю на "България Днес"



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: