Григор Димитров започва поход към най-голямата титла в кариерата си

Автор: Георги Куситасев
Коментари (0)
18:05 / 15.01.2024
720
Григор Димитров започва утре сутрин участието си на на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия по тенис при мъжете.

Водещата ни ракета и номер 13 в света в момента, се изправя срещу неудобен противник като Мартон Фучович от Унгария.

Годината за Димитров стартира впечатляващо с титла в Бризбън, а преглед на статистиката на българина показва, че Австралия е любимо място за силни игри през годините.

Най-успешната за него - 2017-а година започна именно с титла в Бризбън, след което бъдещия тогава "Топ 3" тенисист изигра един от най-силните си турнири от Големия шлем, достигайки до полуфинал, именно на Australian Open.

Там всички, следящи тениса, помнят маратона, който двамата с Рафаел Надал сътвориха. Тази битка на корта се превърна и в един от най-красивите тенис двубои в исторически план в това състезание. Малко преди старта на тазгодишното издание, от Australian Open качиха в канала си в YouYube точно срещата между Димитров и носителя на 22 титли от Големия шлем, а куп легенди и статистици сложиха Гришо сред скритите фаворити за трофея от "Мелбърн парк".

Родният състезател има и три четвъртфинала в Австралия (2014, 2018 и 2021), а балансът му от победи и загуби само на този турнир е 31 успеха към 13 поражения или 70% успеваемост спрямо 57% до 59 % на другите три турнира от Шлема - Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open.

Успешният край на миналия сезон и страхотният старт на този отприщиха нови надежди за нещо голямо - нещо, което за българския номер 1 в тениса е чакано от старта на кариерата - титла от надпревара от Големия шлем.

През годините критици, специалисти, легенди, съперници и прочие се надпреварваха да коментират, че Димитров има талант за минимум една титла от турнири от Големия шлем, но все нещо не достигаше.

Сега, като че ли е назрял моментът. В схемата му до полуфинал са съперници като Себастиан Офнер от Австрия, нереализираната надежда на домакините - Танаси Кокинакис, а напред го очакват евентуално 23-ия в света Давидович-Фокина, след което неубедителния на старта в Австралия и номер 3 в света Даниил Медведев, който Григор победи в Париж. Финалът, който е "Рубикон", сега е по-възможен от всякога.

За момента Димитров е с три полуфинала от най-силните надпревари (Australian Open 2017-a, Уимбълдън 2014-а и US Open 2019-a). Назрял е моментът за надграждане. Това се вижда в игрови и ментален план у нашия играч.

Битка за място в среща за трофея означава евентуален двубой с двама от най-трудните противници на Димитров в кариерата - олимпийският шампион Александър Зверев или вторият в света Карлос Алкарас, който българинът победи в края на миналия сезон.

Двубой с испанеца звучи доста по-добре, с оглед факта, че той не игра през миналата година, а сезон 2023 завърши с контузия за него.

Битка за трофея срещу рекордьора по титли Новак Джокович може да бъде своеобразен реванш за загубата в срещата за трофея в Париж в края на миналата година.

Всичко в момента води до това да видим нещо голямо в Мелбърн. Дали историята на българския мъжки тенис ще бъде променена отново, предстои да разберем!


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 1
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).