Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проф. Кантарджиев съветва: В студа проветрявайте по-често
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 18.01.2024Коментари (0)1075
© Bulgaria on air
- Проф. Кантарджиев, в сезона, в който циркулират едновременно грип, COVID-19 и други респираторни вируси, какво може да направим, за да се ориентираме от какво точно боледуваме?

- Докато бях директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) всеки месец се правеше едно срезово изследване във вирусологичната лаборатория. То се извършваше при възрастни хора, които имаха температура, болки в мускулите и отпадналост и при деца с възпалено гърло, нос и кашлица. Това се правеше с цел да се придобие представа какво е разпределението на инфекциите сред обществото. Изследването се извършваше задълбочено преди коронавирусната епидемия. По време на пандемията благодарение на мерките за изолация и носенето на маски рязко намаляха другите респираторни вируси.

- Сега върлува един стар познайник, който бяхме забравили покрай пандемията. Кога може да очакваме пика на грипната вълна?

- Грипът е вирусна инфекция. Първите случаи обикновено се появяват през ноември. Обикновено в България той е внос от скандинавските страни, Великобритания или други страни от Западна Европа. Тази година у нас доминира грип А според изследването на Националния център по заразни и паразитни болести. Това е така нареченият пандемичен вариант на грипа, с който сме били в контакт преди 10-15 години. Някои го наричат свински.

Точно срещу този грип има достатъчно напрегнат имунитет в обществото. С изключение на малките и най-малките, които не са се срещали с него. Именно затова според данните на НЦЗПБ през последните седмици от него най-много боледуват деца до 4-годишна възраст. Освен това в нашата страна имаше един пик на увеличаване на случаите от коронавирус. Засега болните от грип и ковид са горе-долу еднакъв брой.

Очаквам през следващите седмици болните от грип да се удвояват и смятам, че пикът ще бъде в началото на февруари, защото разпространението на вируса се забави заради хубавото време. Ако се проветрява и хората излизат на слънце, респираторните инфекции се забавят. Сега със застудяването и затварянето на прозорците трябва да очакваме увеличаването на случаите на грип.

- Как да разберем, че ни е повалил грипът? Какво можем да направим, за да минем по-леко през заболяването, ако сме пропуснали ваксината?

- За два часа от пълно здраве възрастният човек е свален на легло, с болки в гърлото, мускулите и ставите, очните ябълки, със суха кашлица. Болният изпитва дразнене от светлина. А за децата може да разберете, че са с грип, когато състоянието им много бързо се влошава и те са с висока температура.

Обикновено, когато един член на семейството се разболее и не носи маска, няма възможност да се изолира, заразява и децата. И за малките, и за големите има прекрасно лекарство, което трябва да се приложи в първите часове. След 48-ия час от началото на инфекцията този медикамент не лекува. Това лекарство педиатрите го знаят. То може да се приеме веднага след положителен тест, след това на следващия ден и грип няма.

Ако съществуваше такова лекарство за коронавирусите, би било чудесно. За съжаление засега лекарствата първо са много скъпи, второ много късно дойдоха в Европа. В Америка няколко милиона души се лекуваха с такива лекарства. Те обаче не са достатъчно ефективни, както медикамента за грип.

- Какво можем да направим за превенция при най-малките? Вече има детски назални ваксини срещу грип. У нас ваксинирането на деца срещу грип сякаш още е табу, доста лекари отказват имунизации. Какво е мнението ви за този тип ваксина?

- Те са един много голям научен пробив. Преди 50 години назални ваксини за грип се произвеждаха дори в Националния център за заразни и паразитни болести, но вече те са много усъвършенствани и безвредни. Затова се приемат много добре от децата. Капчицата в носа много по-лесно се преживява от майката на детето (смее се).

Лично аз съм привърженик на назалните ваксини, защото те създават локален имунитет в носа и носоглътката. Антителата унищожават вируса при самото му навлизане и полепване по носоглътката. Това е много по-добре, отколкото първо да се засегне гърлото на детето и тогава ваксината, която е приложена подкожно, да задвижи имунната система. Тя трябва да се популяризира сред хората, които могат да си позволят и да я купят. Не е много скъпа.

Ние сме държава, която много изостана главно с вижданията на хората и страховете на майките към убожданията от ваксините. В САЩ, които са доста развити в медицинско отношение, на 6-месечна възраст бебетата получават инжекционна ваксина за грип. При нас дълги години децата изобщо не ги имунизирахме и сега с тази назална ваксина с капките в носа ще даде тласък и ще събуди интереса. Родителите ще се убедят, че тя предпазва от тежко заболяване на грип.

- Има ли промяна в протичането на коронавируса? Какви са симптомите при сегашния вариант?

- Той стана лека инфекция. Коронавирусът за разлика от грипа поваля не за часове, а за дни. Той започва почти винаги с дращене, дразнене и болка в гърлото. Затова, когато човек, като се събуди сутрин преглътне и види, че има дращене в гърлото, го съветвам да си вземе резен лимон, натопен в сода за хляб. Това трябва да го прави след всяко ядене. Ако го прави още първия ден, тези симптоми намаляват.

За разлика от грипа и другите респираторни заболявания коронавирусът има две огнища – носоглътката, където започват първите симптоми и размножаването на вируса, и след това бронхите, където се засяга белият дроб. Тогава вече става тежка ковид инфекция. Затова трябва да се опита още на първия етап тя да бъде спряна и излекувана. Добре е майките да знаят, че всяко трето дете с коронавирус прави конюнктивит и трябва близките да го имат предвид и да се пазят възрастните роднини.

По стара традиция в България, когато се разболее детето, го завеждат при бабата, а това не трябва да се случва, защото трябва да я пазим.

- Кои други инфекции са опасни за децата и родителите трябва да внимават с тях?

- През есента и зимата има бактериални инфекции, но и много опасни вирусни такива. Пример за това е респираторно-синцитиалния вирус, който се появява още през ноември. Той е особено опасен за недоносените деца. Затова има една прекрасна програма на Министерството на здравеопазването, чрез която се отпускат така наречените моноклонални антитела на недоносените деца.

По този начин недоносените деца биват спасени от този бич, защото респираторно-сенцитиалният вирус дава много тежки усложнения и заплашва живота им. Той е опасен както за малките деца, така и за много възрастните хора. Тежката вирусна инфекция причинява възпаление на малките въздуховодни пътища на белия дроб – бронхите, и се стига до така наречения бронхиолит. При много малките деца той е много опасен, при по-големите не толкова. Затова родителите трябва да се отнасят с внимание към този вирус

- Можем ли ориентировъчно да кажем какви вируси циркулират според сезона?

- Обикновено през есента върлуват аденовирусите и бокавирусите, които при децата причиняват хрема, болки в гърлото и кашлица. Малките не стигат до бронхит или пневмония, но кашлицата е много неприятна, защото буди малките през нощта. Обикновено трае една седмица. При 25% от малчуганите продължава две седмици.

През ноември обикновено се появяват по-тежките респираторни вируси. Например парагрипът и тогава обичайно се увеличава броят на децата, които се борят с възпаление на гърлото. При децата от малкия училищен курс ангината в 80% се причинява от стрептококи. Те са в основата на увеличаващите се случаи на скарлатина у нас.

Това, което ме плаши, е, че в последната седмица на декември и първата седмица на януари имаме повече случаи на скарлатина спрямо същия период на миналата година.

- За какво е показател това?

- Показател е, че неправилно се употребяват антибиотиците в доболничната помощ. Не се чете фармако-терапевтичното ръководство на микробиологичната асоциация, което е държавен документ. Обикновено на децата се дават антибиотици от така наречената трета генерация цефалоспорини, които имат много слаба активност срещу стрептококи.

- Тоест децата не се лекуват с правилния антибиотик.

- Да. Бета-хемолитичният стрептокок е причинителят на скарлатината. Оказа се, че той е най-чувствителен към пеницилиновите антибиотици. За съжаление ниската цена на тези антибиотици не създава мотив у лекарствоснабдителните институции и в лекарите да ги изписват. Майките трябва да знаят, че цената на антибиотиците не определят техните качества.

Поначало пеницилиновите антибиотици и цефалоспорините от първа генерация, най-старите, са най-активни срещу скарлатината. Ако неправилно се употребяват, няма да имаме скарлатина като в цивилизованите държави. Най-много случаи на скарлатина – над 30 000, сме имали в началото на 70-те години на миналия век, защото тогава се въведе едно лекарство, което се даваше на всички деца, когато ги заболяваше гърлото.

Въпреки че беше с германски лиценз, то не лекуваше стрептококите. А болните гърла се превръщат в извор на скарлатина. Това, което стана миналата година в нашата страна, е, че имаше много случаи на скарлатина. Този бум обаче не може да ангажира специалистите от министерството и колегите от РЗИ, за да може категорично да се напомни, че скарлатината при децата трябва да се лекува с пеницилинови и цифалоспоринови антибиотици първо поколение.

- При малките деца често при инфекции се стига до отит. За какво да внимават майките?

- До 2-годишна възраст 80% от децата правят отити. То не е рядко и не е толкова опасно. Някои многознайници казват, че отитът не се лекува с антибиотици, но щом детето пищи, трябва да се лекува с пеницилинови антибиотици. Ако не се лекува и се изчака така наречената вирусна фаза и прочие, може да стане нещо много неприятно. Възможно е да зачестят инфекциите на ухото. Тогава при всеки гърлобол трябва да се проверяват и ушите, да се дава антибиотик, за да не се увреди детето.

- Има ли шанс децата на нашите деца да не могат да се лекуват например от отити и ангини заради резистентни бактерии?

- Преди години Дейвид Камерън, който е един от умните министър-председатели на Англия, сформира група от медицински лица, които казаха, че ако продължаваме така с антибиотиците към 2050 година 10 милиона ще умират от инфекции, които не могат да се лекуват поради висока резистентност. Първите прояви на това предсказание преди 5 години вече са налице.

Дори в нашата страна се селектираха в болниците някои високорезистентни бактерии, които могат да се лекуват само от знаещи хора с антибиотици, които въпреки че на антибиограмата се оказват резистентни, в голямо количество и с проследяване на показателите на пациенти лекуват.

Вече имаме първите данни за една повишена резистентност, особено на някои щамове. Те засега причиняват уроинфекции, които обаче бързо прерастват в сепсис. За съжаление това стана в последните години. Бяхме на една средна резистентност за Европа както за болничните микроби, така и за микробите, които циркулират в обществото.

Имахме една средна за Европа, сравнима с Германия и Белгия консумация на антибиотици, както в болничната, така и в доболничната помощ. През последните три години стана нещо много интересно, което много не се коментира. Вече сме на първо място по консумация на антибиотици, като това първо място го делим с Гърция и Кипър, което не ме радва. Това е много опасна тенденция.

Интервю на "Телеграф"

Това е той:

Роден е в София през 1955 година

Завършва Медицинска академия-София през 1981 година

От 1988 г. Работи в Националния център по заразни и паразитни болести, а до 2021 година е негов шеф

Съветник на Столичната община по здравните въпроси

Водещ специалист, на чиито съвети хората разчитат при различни инфекциозни болести

Професор Кантарджиев беше едно от най-популярните лица в Националния оперативен щаб по време на пандемията от коронавирус



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: