Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Ива Христова, НЦЗПБ: Вече всяка трета или четвърта проба е положителна за грип
Автор: ИА Фокус 14:19 / 27.01.2024Коментари (0)1036
© БГНЕС
Професор Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В сезона на грипа, настинките и COVID на фокус в  предаването “Здравето на фокус" поставяме тази тема и защото около нас често има кихащи и кашлящи хора, и защото често самите ние минаваме по този път.   

Наш консултант е директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Здравейте.  

Здравейте.  

По план ли се развива така да се каже грипната епидемия тази година? Има ли изненади, нещо неочаквано?  

Не, не може да се каже че има някакви изненади - с пик в края на януари, с постепенно намаляване на случаите през февруари, което означава, че и февруари ще има твърде много болни. Т.е. дори и да минем пика, няма изведнъж да спадне заболяемостта. И в момента всъщност, когато човек не се чувства добре, е много по-вероятно да е болен от грип отколкото от COVID или другите респираторни заболявания. В референтната лаборатория на Националния център вече всяка трета или четвърта от изследваните проби е положителна за грип. Много висока процент. В Европа е подобно.  

Конкретно за столицата какви са очакванията, кога ще бъде пикът?  

За София град стойностите са по-ниски от средните за страната, което означава че ако изобщо се обяви грипна епидемия за София, в което се съмнявам, може би ще е доста по-нататък, ниски са стойностите.   

Не е ли обаче притеснително, проф. Христова, че данните, с които вие разполагате, не са съвсем реални - много хора не са регистрирани в системата, не са се тествали?  

Напълно сте права. Една голяма част от хората остават недиагностицирани. И въпреки това винаги има  един постоянен процент хора , които все пак си обръщат внимание и се диагностицират. Сред тях силно нараства заболяемостта. Така че макар и косвено, не в абсолютни стойности, можем да кажем как всъщност бързо нараства, буквално са се удвоили случаите за последните няколко седмици.  

Кой тип грип преобладава в момента?  



Тип А, категорично грип А, H1N1. При нас в последната седмица при доказвани над 120 проби на грипа H1N1 имаме 25-26 доказани грипа H3N2  и едва един щам на грип В.  

Какви са основните разлики между двата типа, кой е по-тежкият грип?  

По принцип се знае, че грип В е по към края на епидемията, което виждаме, че е далече очевидно, и второ, като цяло не се различават, но все пак по литературни данни има повече данни за усложнения, и то неврологични усложнения при грип В. И освен  това при грип А по-ясно се виждат двете ясно отделени рискови области: малките деца и възрастните, докато при грип В всъщност няма така отчетлива разлика, а всички възрасти се засягат.  

Има ли нещо общо между грип А и COVID като симптоматика, като развитие?  

Като симптоматика да, респираторни заболявания, но иначе като антигенна близост, което рефлектира в диагностика или във ваксина, няма нищо общо. Т.е. съвсем различни са тестовете за грип и за COVID, съвсем различни са ваксините и не предпазват кръстосано, тоест ваксина за COVID няма да ни предпази за грип, защото антигенно е много различно, те са много, много различни.  

Моят въпрос беше по-скоро като последствия върху организма дали има нещо общо.  

Като клинична симптоматика може да се търсят прилики, тъй като така или иначе засягат респираторната система – и двете започват с болки в гърлото и то доста продължителни.  Това е мястото, където всъщност се размножават вирусите, мултиплицират се и след това, ако имунитетът е по-слаб и допусне вируса, навлиза и в кръвта и дава усложнения. И преди при COVID беше много по-тежко протичането със засягане на долните дихателни пътища, с тежки бронхити и пневмония, сега вече COVID не е толкова тежък и доста симптоматично се доближи до грип.  

Последните години останахме се усещането, че COVID е далеч по-страшен от грипа. Към момента така ли е?  

Към момента доста се уеднаквиха не само като симптоматика и като усложнения, но и като процент хоспитализации, процент смъртност. В крайна сметка грипът  е може би най-сериозното след COVID респираторно заболяване и с далеч по-ниска смъртност беше от COVID, но вече разликата доста намаля. Действително при грип много бързо настъпват симптомите, по-често при грип се започва с висока температура, 38-38,5 и чак след ден, два-три дори започва някаква хрема, кашлица. А COVID започва по-постепенно: субфебрилна температура или 37,5-38, постепенно се стига и до отпадналост, което е много характерно за редица вирусни заболявания, и до евентуално хреми, кашлици, които траят със седмици наред.  

В контекста  на всичко това задължително ли е да се направи тест, за да е ясно какво точно трябва да се лекува, тъй като казахте, че симптомите са доста идентични?  

Доста идентични са, само по симптоми никой не може да познае каква е разликата, а е критично важно да се знае от какво боледуваме, защото за грип има препарати, които действат, както антибиотиците за бактериите, т.е. директно спират тяхното мултиплициране, и буквално човек е на крак на другия ден. Така че при широкото разпространение на грип в момента е много важно да поставим тази диагноза и да вземем веднага мерки за лечение, за да може още на другия ден да се чувстваме добре.  

Тези препарати могат ли по същия начин да повлияят, ако имаме COVID?  

Не, те няма да имат никакво действие. Те са насочени точно само срещу грипния вирус и не действат срещу други вируси.  

Лекарите често определят, че вдигането на температура не е спешно състояние, но когато става дума за деца -  за майките температурата на детето винаги е спешно. Какво трябва да направим в една такава ситуация?  

За мен е важно първо диагностиката. Има различни възможности за диагностика. Ако се доверим на бързите антигенни тестове, които се продават в аптеките, трябва да знаем, че ако тестът е отрицателен, това не отхвърля диагнозата, защото в много случаи в начална фаза вирусът не е толкова много и тестът е фалшиво отрицателен, защото още е рано. Хубаво е да се повтори тестът на другия ден, когато ще има повече вируси и шансът да позитивира е голям или да се направи PCR – тест, който хваща и минимално вирус. Това всъщност е най-добрият вариант. Има антивирусни препарати - и на деца над тригодишна възраст, т.е. и на малки деца, и съответно можем буквално да спасим детето от тежко заболяване с всичките усложнения.  

Лекари са ме съветвали, при температура на малко дете, че е добре да се изчака поне три дни преди да посетим лекаря, т.е.  да видим с обикновените  противотемпературни дали няма да отшуми, организмът сам да се пребори с вируса.  

Ако имаме диагнозата грип, няма нужда да чакаме три дни. Антивирусните средства се дават в първите един-два дни. Т.е. няма смисъл да губим време и да стане късно за лечение като можем да направим един бърз тест.  Антибиотик в никакъв случай не бива да се дава за вирусна инфекция. И действително за три дни организмът като цяло се преборва с острите  симптоми и остават още поне три дни за постепенно възстановяване.  

Т.е. най-важното е преди всичко да знаем какъв е вирусът, дали става дума за грип, за COVID или за друго респираторно заболяване?  

Именно, особено сега, когато сме в грипна епидемия и всеки втори и трети буквално е болен или е преболедувал преди седмица. Болните вече са толкова много, че това е първият вирус, за който мислим, при такива респираторни симптоми.  

Ако преди няколко години сме боледували от грип А, имаме ли сега имунитет срещу него, без да сме се ваксинирали допълнително?  

Имаме известен слаб имунитет, който обаче няма да ни предпази от заболяване. Имунитет, който ще доведе до това да не караме твърде тежко, но няма да ни протектира,  имунитетът срещу респираторните вируси не е продължителен.  

Прави впечатление, проф. Христова, че тази година при обявяването на грипни епидемии училищата не затварят. Защо се наложи този подход?  

Защото, за да се затвори училището, има изискване за процент отсъстващи ученици. Данните от Регионални инспекторати показват, че процентът на отсъстващите ученици е много нисък.  

Много родители апелираха децата да излизат във ваканция преди същинското обявяване на грипна епидемия, за да не се разболяват.  

В това има известно основание, само че не могат децата безкрайно да отсъстват. Не е ясно кога ще настъпи пикът в конкретната област, не можем да спрем децата две или три седмици. Мина времето на COVID и на неученето, просто нямат право повече да изпускат толкова много.  

Благодаря ви, проф. Христова. Бъдете здрава!  

Бъдете здрави, пазете се и постъпвайте разумно!  

Автор: Росица Ангелова



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: