Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как може да разграничите симптомите на настинка от грип
Автор: Екип Varna24.bg 17:40 / 31.01.2024Коментари (0)904
©
Носът ви е запушен, гърлото ви драска и главата ви блъска. Настинка ли е или сезонен грип? Симптомите могат да се припокриват, така че освен ако вашият лекар не направи бърз тест за грип - бърза проверка, направена с памучен тампон от задната част на носа или гърлото ви - е трудно да се знае със сигурност.

Ето някои основни насоки за разграничаване на симптомите на настинка от грип и какво да правите, ако имате някоя от тези инфекции.

Как да забележите разликата Вирусите причиняват настинки и грип. И двете са респираторни инфекции. Най-лесният начин да разберете разликата е като погледнете симптомите си.

Ако имате настинка, вероятно ще имате симптоми като тези: хрема или запушен нос възпалено гърло кихане кашлица главоболие или болки в тялото лека умора

Симптомите на грипа могат да включват: суха, натрапчива кашлица умерена до висока температура, въпреки че не всеки с грип ще има треска възпалено гърло треперещи тръпки тежки болки в мускулите или тялото главоболие запушен и течащ нос силна умора, която може да продължи до две седмици гадене и повръщане, както и диария (най-често при деца)

Настинките се появяват постепенно в продължение на няколко дни и често са по-леки от грипа. Те обикновено се подобряват за 7 до 10 дни, въпреки че симптомите могат да продължат до 2 седмици. Симптомите на грипа се появяват бързо и могат да бъдат тежки. Обикновено продължават от 1 до 2 седмици.

Използвайте симптомите си като ръководство, за да разберете какво заболяване имате. Ако мислите, че може да имате грип, посетете Вашия лекар, за да се изследвате в рамките на първите 48 часа от проявата на симптомите.

Какво представлява обикновената настинка

Въпреки че можете да настинете по всяко време на годината, настинките са по-чести през зимните месеци. Това е така, защото повечето вируси, причиняващи настинка, виреят при ниска влажност. Настинките се разпространяват, когато някой болен киха или кашля, изпращайки капчици, пълни с вируси, летящи във въздуха.

Можете да се разболеете, ако докоснете повърхност (като плот или дръжка на врата), която наскоро е била пипана от заразен човек и след това докоснете носа, устата или очите си. Вие сте най-заразни през първите два до четири дни след като сте били изложени на вируса на настинката. Как се лекува настинка Тъй като настинката е вирусна инфекция, антибиотиците не са ефективни при лечението й. Някои хора приемат естествени лекарства, като цинк, витамин С или ехинацея, за да предотвратят или облекчат симптомите на настинка.

Доказателствата за това дали работят са противоречиви. Проучване установи, че високите дози (80 милиграма) цинкови таблетки за смучене могат да съкратят продължителността на настинката, ако се приемат в рамките на 24 часа след проява на симптоми.

Витамин С не изглежда да предпазва от настинки, но ако го приемате постоянно, може да намали симптомите ви. Не е доказано, че ехинацеята помага за предотвратяване или лечение на настинки. Настинките обикновено преминават в рамките на 7 до 10 дни. Посетете лекар, ако: настинката ви не се е подобрила за около седмица започвате да вдигате висока температура треската ви не спада Може да имате алергии или бактериална инфекция, която изисква антибиотици, като синузит или стрептокок в гърлото.

Натрапчивата кашлица може също да е признак на астма или бронхит. Как да се предпазим от настинка Има една стара поговорка, която гласи: "Можем да изпратим човек на Луната, но все още не можем да излекуваме обикновената настинка“. Въпреки че е вярно, че лекарите все още не са разработили ваксина, има начини да се предотврати това леко, но досадно страдание. Избягване Тъй като настинките се разпространяват толкова лесно, най-добрата превенция е избягването.

Стойте далеч от всеки, който е болен. Не споделяйте прибори или други лични вещи, като четка за зъби или кърпа. Споделянето е и в двете посоки - когато сте болен от настинка, останете вкъщи. Добра хигиена - спазвайте добра хигиена. Мийте ръцете си често с гореща вода и сапун, за да се отървете от всякакви микроби, които може да сте прихванали през деня, или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Дръжте ръцете си далеч от носа, очите и устата, когато не са току-що измити. Покривайте устата и носа си, когато кашляте или кихате. Винаги измивайте ръцете си след това.

Какво представлява сезонният грип

Грипът - или грипът, както е по-известен - е друго заболяване на горните дихателни пътища. За разлика от настинката, която може да удари по всяко време на годината, грипът като цяло е сезонен. Грипният сезон обикновено продължава от есента до пролетта, като пикът е през зимните месеци.

По време на грипния сезон можете да хванете грип по същия начин, по който бихте заразили настинка: като влезете в контакт с капчици, разпространени от заразен човек. Вие сте заразен, като започнете един ден преди да се разболеете и до 5 до 7 дни след като проявите симптоми.

Сезонният грип се причинява от грипните вируси А, В и С, като най-често срещаните видове грип са А и В. Активните щамове на грипния вирус варират от година на година. Ето защо всяка година се разработва нова ваксина срещу грип. За разлика от обикновената настинка, грипът може да се развие в по-сериозно състояние, като например пневмония.

Това е особено вярно за: малки деца възрастни хора бременни жени хора със здравословни проблеми, които отслабват имунната им система, като астма, сърдечни заболявания или диабет

Как да се лекува грип В повечето случаи течностите и почивката са най-добрият начин за лечение на грип. Пийте много течности, за да предотвратите дехидратация.

Деконгестантите и болкоуспокояващите без рецепта, като ибупрофен и ацетаминофен, могат да контролират симптомите ви и да ви помогнат да се почувствате по-добре. Никога обаче не давайте аспирин на деца. Може да увеличи риска от рядко, но сериозно състояние, наречено синдром на Рей.

Кога да се обадите на лекар

Ако сте изложени на риск от усложнения от грип, обадете се на Вашия лекар, когато за първи път имате симптоми. Хората с риск от сериозни усложнения включват: хора на възраст над 65 години бременни жени жени, които са две седмици след раждането деца под 2 години деца под 18 години, приемащи аспирин тези с отслабена имунна система поради ХИВ, лечение със стероиди или химиотерапия хора, които са изключително затлъстели хора с хронични белодробни или сърдечни заболявания хора с метаболитни нарушения, като диабет, анемия или бъбречно заболяване хора, живеещи в заведения за дългосрочни грижи, като домове за възрастни хора.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят или ако станат тежки. Посетете Вашия лекар, ако имате признаци на пневмония, включително: затруднено дишане силно възпалено гърло кашлица, която произвежда зелена слуз висока, постоянна треска болка в гърдите Незабавно се обадете на лекар, ако детето Ви развие следните симптоми: затруднено дишане раздразнителност силна умора отказ от ядене или пиене проблеми при събуждане или взаимодействие

Най-добрият начин да се предпазите от грип е като си направите противогрипна ваксина. Повечето лекари препоръчват ваксината срещу грип да се направи през октомври или в самото начало на грипния сезон.

Този лесен компрес постига чудеса при болно гърло

Въпреки това все още можете да получите ваксината през късната есен или зимата. Противогрипната ваксина може да ви предпази от грип и може да направи заболяването по-леко, ако се разболеете. За да избегнете заразяване с грипния вирус, мийте ръцете си често със сапун и топла вода или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

Избягвайте да докосвате носа, очите и устата си. Опитайте се да стоите далеч от всеки, който има грип или грипоподобни симптоми. Важно е да възприемете здравословни навици, за да предпазите микробите от настинка и грип. Винаги трябва да се уверите, че спите много, ядете много плодове и зеленчуци, спортувате и управлявате стреса си по време на сезона на настинки и грип и след това actualno.com.



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: