Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
80% от общините прилагат харта на клиента
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 14.10.2010Коментари (0)1108
© Varna24.bg
Президентът Георги Първанов се очаква като гост на срещата на местните власти
80% от българските общини вече прилагат т.нар. харта на клиента. Този резултат отчете изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова по време на традиционната му годишна среща, чийто домакин е курортът Албена. Документът урежда правата на ползвателите на общински услуги. На някои места хартата се прилага по-добре, на други - по-формално, но все пак си струва да се отбележи, че кметовете и общинските съвети сами са я подписали, каза Чавдарова. Тя отчете свършеното до момента по отношение прозрачната работа на общините. Така например вече функционират по-добри системи за контрол на качеството на предлаганите общински услуги, както и за обратна връзка от страна на потребителите. Мнението на гражданите е важен механизъм за сверяване на часовниците от страна на местните власти, посочи Чавдарова.

Като плюс може да се отчете и това, че повече от половината общини в страната правят изнесени приемни във всички населени места от териториите си. Обикновено в една българска община има по 20-25 населени места и е нормално живущите в тях да очакват срещите с представителите на властта да не се случват само в общинските центрове, коментира шефката на НСОРБ. Все още обаче българските общини не могат да се похвалят с активно гражданско участие във важните за тях проекти. "За разлика от много други сфери, за които се оплакваме, че законодателството ни пречи, в това отношение - ролята на гражданското общество имаме много добра нормативна база. Проблемът е в прилагането му", заяви Гинка Чавдарова. По думите й, ако липсва граждански интерес, то проблемът е в самите управници. "Гражданите от години се опитват да бъдат чути. Когато не им се обръща внимание, те спират опитите си", обясни директорката на сдружението на общините. Според нея местните власти са тези, които трябва да активизират гражданската активност.

VII годишна среща на българските местни власти ще продължи три дни, като се очаква неин гост да бъде президентът Георги Първанов. Тази година форумът поставя акцент върху подобряването на публичните услуги и ефективното използване на средствата от Европейския съюз.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Стрелба по Роберт Фицо
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: