Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Две години война в Украйна: Нова военна стратегия, липса на боеприпаси и опити за запазване на националното единство
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 24.02.2024Коментари (0)1363
©
Две години след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., липсата на войски и боеприпаси и дълбочината на руските полеви укрепления принуждават Киев да възприеме по-защитна стратегия. Докато чака по-голяма подкрепа от Запада, украинската армия се надява на по-добри дни, пише France24.

Две години след като руските сили нахлуха на нейна територия, Украйна официално прие нова стратегия, насочена към отбраната. Украинският президент Володимир Зеленски призна, че ситуацията на фронтовата линия е "изключително трудна".

Вече не е време за големи маневри

След провала на лятната контраофанзива на Киев, която струваше на Валерий Залужни поста му на главнокомандващ на украинските въоръжени сили, според високопоставени украински източници вече не е време за големи маневри, целящи да намерят пролука в руската стратегия. "Преминахме от настъпателна към отбранителна операция", призна новият командващ армията на страната генерал Александър Сирски в интервю за германския канал ZDF.

Трудно е да си представим друг вариант за украинската армия.

В продължение на месеци тя се изправя срещу внушителна руска отбранителна линия от окопи, бетонни конуси и минни полета с дълбочина от 15 до 20 км, която не позволява на нито една бронирана машина да я пробие.

"След като си възвърна част от завладените от руснаците територии, лятото на 2023 г. отбеляза повратна точка в конфликта. Дълбоките руски отбранителни линии изтощават украинската контраофанзива. Руснаците все още имат пропуски и проблеми с командването, но те се учат бързо и способността им да се адаптират никога не трябва да се подценява", заявява Гийом Ласконджариас, военен историк и преподавател в Парижкия университет (Сорбоната).

На украинското бойно поле масовото използване на безпилотни летателни апарати също оказва сериозно влияние върху настъпателните операции. С тези "очи", разположени по цялата фронтова линия и от двете страни, бойното поле вече е станало "прозрачно", което прави излишен елемента на изненада, толкова скъп за военните стратези.

"Съсредоточаването на усилията в една точка е все по-малко възможно. Вместо това сега виждаме стратегии, основани на множество "удрящи" ходове. Но в крайна сметка това води до изтощение", споделя Ласконджариас.

Криза с боеприпасите

В резултат на това фронтовата линия е в задънена улица и никоя от страните не изглежда способна да огъне противника си. "Както през Първата световна война, ние сме достигнали такова технологично ниво, че се намираме в задънена улица", призна Залужни още през ноември 2023 г. в интервю, публикувано в британския седмичник The Economist.

"Трябва да вземем предвид и неотдавнашната смяна на ръководството в украинските въоръжени сили. Смяната на ръководството изисква въоръжените сили да отделят малко време за реорганизация и преориентиране на структурата и действията си, за да могат да бъдат в съответствие с плановете на новия началник на щаба. Връщането към по-дефанзивна стратегия в краткосрочен план може да помогне за постигането на тази реорганизация", заявява Николо Фасола, специалист по руските военни въпроси в Болонския университет.

Тревожният недостиг на боеприпаси също принуждава Киев да заеме по-предпазлива позиция. При тази статична война всяка армия изстрелва стотици хиляди снаряди всеки месец. Блокирането на помощта от страна на Конгреса на САЩ и забавянето на доставките, обещани от Европа, обаче сериозно затрудняват възможностите на Украйна.

Според военни експерти "съотношението на огъня" - което измерва разликата в скоростта на артилерийския огън между враговете - в момента е едно към десет в полза на Русия.

"Дори и да изглеждаше, че през миналото лято се е изравнил, обемът на огъня винаги е бил в полза на руснаците. В руско-съветската военна традиция артилерията е изключително важен фактор за оформянето на бойното поле. Изправени пред тази голяма и разнородна артилерия, украинците разполагат с по-прецизни оръдия, като френския Caesar или американския М777. Но те имат два проблема: трябва да се придвижват по-често, за да избегнат унищожение, и могат да отвърнат на огъня само когато знаят, че ще улучат целта, поради липсата на боеприпаси", обяснява Гийом Ласконджариас.

"Ресурсите на Украйна стават все по-ограничени", добавя Фасола. "Трябва също така да се подчертае, че повечето от доставеното на Киев модерно оборудване не се използва ефективно. Илюзорно е да се смята, че украинските въоръжени сили, които не могат да бъдат обучени в дълбочина, могат да използват тези ресурси толкова ефективно, колкото една западна армия."

Запазване на украинското национално единство

Неотдавнашното изтегляне от източния град Авдеевка илюстрира новата отбранителна позиция на Киев. След месеци на ожесточени боеве украинският генерален щаб направи трудния избор за тактическо изтегляне. Ако то предложи символична победа на Кремъл, това решение също така запази живота на хиляди украински войници. Това решение е в ярък контраст с тоталната тактика, наблюдавана по време на кървавата битка за Бахмут- град в региона на Донбас, който падна в руски ръце през май 2023 г.

Наред с намаляващите запаси от боеприпаси, намаляването на човешкия ресурс е друг от основните проблеми на украинската армия. Според разсекретен документ, изпратен до Конгреса на САЩ, за две години Киев е претърпял загуби, оценявани на 70 000 убити и 120 000 ранени. Загубите на Русия се оценяват на 315 000 убити или ранени.

В допълнение към загубите, изтощението на украинските войници, някои от които са разположени от началото на военните действия, означава, че през следващите месеци ще се наложи и ротация.

"Истинското предизвикателство за 2024 г. е Украйна да успее да възстанови част от гъвкавостта на разгърнатите си бригади, които вече са изтощени. Също така ще бъде необходимо, за да се мобилизират новопостъпилите, да се обучат, оборудват и отведат на фронта. Това повдига въпроса за продължаващото приемане на конфликта от страна на обществеността", смята Ласконджариас.

Спорният законопроект

Един проектозакон иска да реши този проблем. Спорният законопроект, целящ улесняване на мобилизацията, получи одобрение от украинския парламент на първо четене в началото на февруари. Но текстът предизвика и оживен обществен дебат в момент, когато безизходицата във войната, застоят на фронта и несигурността, надвиснала над западната подкрепа, естествено се отразиха на морала както на войниците, така и на населението. Зеленски ще трябва да си проправи път от тази фаза на спад, за да запази националното единство, което толкова често е било възхвалявано от западните му партньори.

"От военна гледна точка изглежда невъзможно да се избегне някаква форма на удължаване на военната повинност, но политическата цена за това ще бъде висока", твърди Фасола. "То повдига и проблема с управлението на войските, защото ако хората се набират насила или против волята им, има две възможности: или се отнасяте към войските си както Русия, т.е. без да зачитате тяхното достойнство и свободна воля, или се оказвате с хора, които не искат да се бият или да изпълняват заповеди, което е много проблематично за военната стратегия и ефективност."

Войната на изтощение бавно, но сигурно е в полза на Русия

Докато чака да възстанови офанзивния си потенциал, украинската армия ще се опитва през следващите месеци да нанесе възможно най-много загуби на руския си враг, като същевременно пести войските и боеприпасите си. Освен че ще се държи само в отбранителна позиция, Украйна вероятно ще продължи задълбочените си атаки срещу логистични инфраструктури, особено в руските гранични райони Брянск и Белгород и в анексирания Кримски полуостров, с надеждата да отслаби руската военна система.

Официалната цел на Киев остава непроменена: да завладее отново териториите, анексирани или окупирани от Русия от 2014 г. насам, което представлява 18% от територията на Украйна.

Според анализатори само засилената подкрепа от страна на Запада може да позволи на войските на генерал Сирски да се придвижат отново напред. Подобен сценарий далеч не е сигурен, особено от страна на САЩ: Демократите и републиканците се разкъсват в Конгреса по този въпрос, а бившият президент Доналд Тръмп, който е враждебно настроен към продължаването на американската помощ, води в допитванията преди президентските избори в САЩ през ноември.

Москва и Киев "се надпреварват да възстановят нападателните си способности. Ако не бъдат отпуснати допълнителни средства от Запада, ако Русия получи надмощие по един или друг начин, Москва ще има възможност да постигне по-нататъшен напредък", коментира пред AFP Андреа Кендъл-Тейлър, изследовател във вашингтонския Център за нова американска сигурност. "Динамиката се е променила", смята анализаторът, като подчертава, че "от гледна точка на Путин 2024 г. е решаваща година".



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: