Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Политологът Цветанка Андреева за сглобката: Нещата доста се истеризираха
Автор: Цоня Събчева 20:10 / 27.02.2024Коментари (0)1149
© Фокус
Виждаме, че участниците в сглобката имат доста различни визии за механизма по който ще се осъществява управлението на държавата. Не толкова, че са променили целите, които все още са общи, и които държат спойката на това обединение. Но по-скоро имат различни виждания за съотношенията вътре в коалицията и за механизмите.Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" политологът Цветанка Андреева.

"Мисля, че нещата доста се истеризираха, поне по отношение на тона, което дестабилизира цялата политическа среда. И точно в този, така станал вече скандален контекст, дойде и предупреждението вчера от икономистите, че политическата криза може да се яви много по-сериозен фактор, който да възпрепятства приемането ни в еврозоната, отколкото дори самите икономически показатели. Надявам се, че към това предупреждение политическата класа ще се отнесе с цялата сериозност към него и наистина ще седнат да договорят отново отношенията си, за да продължи тази власт, това правителство поне до момента, в който държавата няма стабилна управленска алтернатива", коментира политологът.

Моментът на ротацията се използва от политиците, най-вече от страна на ПП-ДБ да предоговорят отношения - баланси, проценти, съотношения вътре в самата власт, категорична е Цветанка Андреева.

"Да гарантират себе си, вътре политически да гарантират твърдото си представяне във властта, след като те ще отстъпят на ГЕРБ носенето на основната отговорност за изпълнителната власт. Направиха опит с този т.нар. от тях “меморандум", но по-скоро целта им не само не беше постигната, по-скоро те разшириха обсега на договаряне. Така че да се стигне до там, че Борисов да казва “да, добре, но да предоговорим тогава 50 на 50 и в изпълнителната власт, в правителството". Мисля, че от страна на либералната коалиция ПП-ДБ имаше опит за изолиране на ДПС оттук насетне, като равностоен партньор казвам. Защото от тях не се чу нежелание ДПС да участва, да речем в избора на регулатори, но меморандумът им предвиждаше ДПС да влезе през квотата на ГЕРБ, която е 50%, което между другото, с право някак си ядоса и силния ГЕРБ. Безспорно в цялата тази игра ГЕРБ и поради опитността си, и поради това, че думата в момента е тяхна, са силния играч. А ДПС сами по-себе си никак не бива да бъдат подценявани, защото те са силна и опитна организация, която знае как да воюва за позициите си. Така че не премериха силите си добре ПП с тези така остри завои, които смятаха, че ще ги доведат до повече ресурсни победи за тяхната партия, договаряйки квоти. Стигна се до там, че да им се каже, че предлагат “делкане на държавата", което като политически жаргон, според мен определи ситуацията, описа ситуацията пред обществото какво цели този меморандум. И от там насетне някак си ПП вече дават назад. Виждаме как отричат, че това е ултиматум, виждаме как все повече започват да объркват собственото си говорене. Кирил Петков говори за някаква “перманентна власт", която, между другото, само по себе си това понятие е доста стряскащо, на мен лично ми звучи като понятие, свързано с функциониране на дълбоката държава", каза още политологът.



Още по темата: общо новини по темата: 1530
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/255 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: