Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво представлява болестта X?
Автор: Екип Varna24.bg 11:29 / 05.03.2024Коментари (0)1193
©
В Световната здравна организация подготвят нови правила за справяне с пандемии, като целта е до май 2024 г. да бъде прието споразумение от 194-те страни членки на здравната агенция към ООН. Самата Световна здравна агенция е изправена пред призиви за реформи.

Птичи грип

"Докато хората се бавехме с пандемията Ковид-19, светът на птиците и животните беше разтърсен от една много сериозна пандемия - птичи грип. Става въпрос за грипа H5N1, който за пръв път е идентифициран през 1996 г. в Китай във ферма за гъски, година по-късно предизвика голяма епидемия сред домашните птици в Хонгонг. 2005 година успява да се прехвърли в мигриращите птици и с тяхна помощ успява да се разпространи широко. Това, което се случи през 2020 г., бяха промени във вируса, което му позволи да се разпространи много по-бързо и много по-далеч. В края на 2022 година се насочи към Централна и Южна Америка. В момента чука на вратата на Антарктида", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ това е най-патогенният вариант.

"Рискът за хората е изключително нисък. Те могат да бъдат инфектирани много рядко, това се случва, когато са в директен контакт със заразени животни, или в замърсени с вируса среда. Този вирус нанесе много сериозни щети на птицевъдството. Само в САЩ през 2022 година 58 млн. птици са загубили живота си - както диви, така и домашни. Това е едно от обясненията за покачването на цените на яйцата. Освен това, той може да предизвика много сериозна екологична криза, защото засегна над 320 птици, десетки видове бозайници, включително бозайници, мечки, лисици", допълни проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че в Южна Америка 41% от перуанските пеликани са били унищожени.

"Много драматични картини описват специалистите от плажовете на Аржентина. Но това, което се прави, е, че вирусът се следи много сериозно. Входната му врата при птиците не е толкова широкоразпространена при бозайниците. Има записани случаи и при хора - Камбоджа съобщи за 4 такива, единият от които приключи със смърт. Както казахме, вирусът стигна и до Антарктида, там се събират над 100 млн. птици и животни, някои от тях са уникални, само там се срещат", разясни вирусологът.

 

Нова пандемия

Тя е на мнение, че въпросът за нова пандемия не е дали, а кога светът ще я посрещне.

"Тя няма да бъде нито първата, нито последната, както Ковид-19 беше нито първата, нито последната. Три са точките, които се подготвят като пандемично споразумение. Първата засяга равния достъп, така че всички ние да можем да споделим наличните тестове и ваксини. По време на Ковид-19 31% от хората по целия свят бяха без ваксини. Второто е свързано с укрепването на здравната система, защото тя трябва да бъде готова да поеме по-високи натоварвания, бяхме свидетели на много сериозни драми по време на Ковид-19, особено в началните вълни. Разбира се, целта е да се споделя информация за онези патогени, които имат потенциал да предизвикват големи огнища, да бъдат защитени медицинските работници и уязвимите групи. И третата група мерки са тези, които засягат сътрудничеството", обянсни проф. Радостина Александрова.

Болестта X

"Специалистите предположиха, че идващата пандемия може да бъде предизвикана от непознат до момента вирус, което се случи и със SARS-CoV-2. Няма драма, няма конспирация. Много е важно да опознаем, доколкото можем, тези непознати вируси", смята вирусологът от БАН.

Денга

"Денга е ендемичен вирус за Бразилия. Не е необичайно да го има там, но правителството им съобщи за над 1 млн. случаи за първите 8 седмици на тази година, а над 200 са случаите, в които хората са загубили живота си. Възможно е този брой да се увеличи. Преди година броят на случаите е бил 5-6 пъти по-малък. 50-80 от инфектираните с денга нямат симптоми, а в останалите случаи са с температура, гадене и болки в тялото", добави проф. Александрова.



Още по темата: общо новини по темата: 14907
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: