Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Върховният командващ на НАТО: Приносът на България към Алианса е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и Източния фланг
Автор: Петя Кузева 12:16 / 07.03.2024Коментари (0)1211
Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и Източния фланг. Това каза Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин, който е на посещение в България от днес до 8 март, предаде репортер на "Фокус".

"България и Въоръжените сили на България играят изключителна важна роля", допълни той. "Ако не знаете, ген. Ефтимов вече заема почетната позиция "доайен" на Военния комитет на ниво началници на отбраната в НАТО", допълни той.

Официалната част от посещението на ген. Лавин започна със среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов във ведомственото министерство. Във фокуса на разговорите между двамата на четири очи са били въпросите от взаимен интерес, свързани с процеса на отбранителното планиране на Алианса, постигане на оперативна съвместимост, инвестиции в колективната отбраната и в проекти с многонационално и общо финансиране, в които участва България.

"Приемането на бойна група на НАТО и помагането на Украйна е доказателство за ангажираността на България", каза ген. Лавин. "Така, както е важно да сме подготвени за всички предизвикателства, така и е важно да се работи за утрешния ден и бъдещата оперативна среда", подчерта върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО.

Според ген. Филип Лавин бойните действия стават все по-сложни и е важно, че във всеки аспект Алианса трябва да е по-ефективен от конкурентите. Според него НАТО е длъжно непрекъснато да се развива и трансформира. Той определи това не като лукс, а необходимост.

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО посочи, че двете основни заплахи за Алианса са Русия и тероризма. "НАТО прилага 360 градусов подход и следи заплахите", увери той.

"Изпълняваме няколко решения на Министерския съвет, както е в съответствие с решенията на Народното събрание. Техниката, която изпращаме е в унисон с решенията на Министерския съвет, със съответните класифицирани приложения към тях. Така че всичко, което е поставено като задача, е изпълнено", заяви отсвоя страна адм. Ефтимов, като уточни, че подробностите за това точно какво се изпраща като помощ към Украйна е класифицирана информация.

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин ще посети Военната академия "Г.С. Раковски" и Центъра за изграждане, изследване и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в София, който е под методическото ръководство на Съюзното командване по трансформацията.

В рамките на визитата си генерал Лавин ще се срещне с президента на Република България Румен Радев, с министър-председателя акад. Николай Денков, с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с Комисията по отбрана в Народното събрание, съобщиха от военното ведомство.




Още по темата: общо новини по темата: 45
26.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: