Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отчетът за първите девет месеца управление: Какво свършиха министрите от кабинета "Денков"?
Автор: Самуил Иванов 16:22 / 08.03.2024Коментари (0)1326
© Фокус
В Гранитна зала на Министерския съвет са министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представят свършеното от водения от тях кабинет в последните девет месеца.

След като бе представен кратък филм за свършеното от кабинета "Денков“ и препятствията през първите девет месеца, министрите имаха възможност да представят в резюме върху какво са работили и върху кавко възнамеряват да работят и в следващите месеци. 

Асен Василев открои няколко приоритета. Първият от тях България да влезе в еврозоната през 2025 година. Вторият е да се продължи политиката за растеж на доходите, като същевременно се подпомага бизнеса за увеличаване на инвестициите.

"Всичко това да се случи в 3% дефицит, прави уравнението малко по-сложно“, заяви Василев.

Той каза, че МФ работи много добре със Здравната каса, а през вчерашния ден е била приета мярка, която позволява намаляването на цените на лекарствата основно за възрастните хора.

Калин Стоянов отчете, че през последните 9 месеца двата основни приоритета са борбата с нелегалната миграция и пътния травматизъм

"Ние бяхме поставени в изключително тежка ситуация по линия на нелегалната миграция или 50% ръст на нелегалното преминаване на границата“, заяви Стоянов.

Той коментира, че благодарение на взетите мерки и координираните действия с турските власти от месец септември насам се наблюдава трайна тенденция на намаляване на мигрантския приток.

"Това даде повод за стартиране на преговорите за влизане на България в Шенген“, заяви той.  

По отношение на войната по пътищата той каза, че набелязаните мерки ще дадат резултати не веднага, а след няколко месеца. По думите му вече се наблюдава цялостна тенденция за по-ниска смъртност по пътищата у нас.

Като трети приоритет, вътрешният министър посочи провеждането на  административна в МВР.

Андрей Цеков каза, че за ръководството на МРРБ голямата цел е била инвестирането на средства в продължаването на инфраструктурата. По думите му основната задача и през следващите месеци ще бъде инвестиции в магистралните пътища.

"Магистралите са кръвоносните съдове, чрез които живее и се развива нашата икономика“, заяви Цеков.

МРРБ ще иска да отвори между 60 и 90 км нови автомагистрални пътища.

Цеков отбеляза като успех организирането на капиталовата програма за проектите на общините. Той каза, че в рамките на следващата седмица вече ще има над 400 договора за допустимите проекти. По думите му основна задача след ротацията ще бъде да бъде подписването на национална рамка за инвестициите, която да отрегулира правилата, по които те ще се случват.

Иванка Шалапатова отбеляза, че в социалната сфера тя и ръководеният от нея екип се целят да се създаде механизъм за определяне на  минималната работна заплата, който да отчита всички обективни параметри.

Шалапатова посочи като следваща цел реализиране на програма, която да подпомага хората, засегнати от зеления преход.

Освен това повишаването на социалните задължения за подкрепа на гражданите.

Тодор Тагарев посочи, че основните задачи са били свързани с укрепването на националната сигурност, едновременно с това подпомагайки Украйна във войната, стартирана от Русия.

Министърът бе категоричен, че ще се необходими още средства за ускоряването на програмата за модернизация на армията. Той каза, че ще работи за привличането на млади хора към армията чрез по-конкурентни условия на труд.

Атанас Славов отбеляза, че една от основните задачи пред него е била промяната на Конституцията. По думите му тя е позволила България да влезе в Шенген, а през следващите месеци и в еврозоната.

Правосъдният министър каза, че ще се стреми към приемането на Закон за лобизма, който да гарантира, че ще се защитават публичните интереси.

Славов не пропусна да отбележи, че ще настоява български прокурори да участват в разследванията срещу военни престъпления, извършени в Украйна.

Галин Цоков каза, че в сферата на образованието основната задача е било повишаването на качеството на образованието и научния процес. Той отбеляза, че трябва да се постигне баланс между компетентностите на учениците и студентите и заобикаляща ги среда.

Образователният министър ще продължи да работи за дигитализация на образованието, изграждане на модерна инфраструктура в училищата и други.

Христо Хинков каза, че в сферата на здравеопазването промените и резултатите изискват време. Той посочи обаче, че основният приоритет до края на тази година ще бъде работата по проекта за изграждането на Националната детска болница. Следваща задача ще бъде усъвършенстването на транспортирането на пациенти при донорски ситуации, именно заради това ще се изгради такава агенция, която да координира такъв тип случаи.

Кръстьо Кръстев отбеляза, че в областта на културата основен приоритет остава развитието на сектора и създаването на по-добри условия за работа в него. Следващата задача трябва да бъде запазването и развитието на националното културно-историческо наследство.

Юлиян Попов отчете, че най-важното за него в областта на околната сред през тази година ще бъде съкращаването на инвестиционния процес с една година.

Кирил Вътев каза, че основната цел ще бъде подкрепата на родните производители, така че по-големи количества родна стока да достига до хранителните вериги и респективно до гражданите.

Георги Гвоздейков отбеляза, че за него най-важно ще бъде модернизацията на железопътния транспорт у нас. Той каза, че този приоритет би се усетил най-добре от хората и е транспортът, който е с най-голямо бъдеще.

Друга задача за транспортното ведомство ще бъде развитието на проекта за спешна медицинска помощ по въздух.

Богдан Богданов коментира, че ще продължи да работи за  изпълнението на икономическите приоритети за присъединяване към еврозоната и ОИСР.  Той каза, че ще работи за намаляването на административната тежест пред бизнеса, както и за трансформацията на държавните дружества.

Икономическият министър отбеляза, че приоритет пред него ще бъде реформирането на КЗП.

Милена Стойчева отчете, че основна задача Министерството на иновациите и растежа за нея е била превръщането на България в иновационен хъб, лидер на Балканите. Тя каза, че в областта  на иновациите се е работило и работи в областта на развитието на изкуствения интелект, прозрачното разходване на средствата за инвестиции, изграждане на индустриални зони.

Румен Радев отбеляза, че в областта на енергетиката основен приоритет е бил достъпна, сигурна и устойчива енергия. Той каза, че екипът, с който е работил, се е справил отлично. През следващите девет месеца те ще работят за завършването на стратегията за енергийната сигурност, завършването на плана за либерализация на пазара на ток и разработването на новите ядрени мощности, хидроенергийните мощности и преносната система.

Александър Йоловски отчете, че в областта на електронното управление множество сфери от живота вече са били дигитализирани. Той каза, че ще работи за това да се сложи край на секретните обществени поръчки в сектора, като това би пренасочило средства към киберсигурността.

Зарица Динкова каза, че всички приоритети пред туристическото ведомство за били изпълнени. Тя каза, че вече има множество записани чужденци, които да посетят нашата страна в рамките на този и следващия туристически сезон.

Димитър Илиев отчете, че в сферата на спорта той и екипът му са внесли спокойствие. Той изрази надежда, че ще може да продължи да работи и предупреди, че има много силно политическо говорене в спорта. Илиев каза, че ще иска да осигури максимално добри условия за българските спортисти, които ще представляват България на олимпиадата в Париж тази година. Сред другите приоритети ще бъде развитието на спортната инфраструктура у нас.



Още по темата: общо новини по темата: 1530
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/255 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: