Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румяна Бъчварова: Имаме дипломатически отношения със съседните държави, но нямаме големи проекти, идеи и приятелства
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 08.03.2024Коментари (0)1368
©
Много е важно къде България поставя сама себе си в процесите на глобалната трансформация на съвременния свят, къде стои сред съседите си, какви са отношенията ни с тях и възможностите за сътрудничество. Това каза Румяна Бъчварова – бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на "Борисов“ 2, бивш посланик на България в Израел, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя даде пример с политиката спрямо нашите съседи по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, когато един от приоритетите бе именно регионът на Западните Балкани. "Тогава усетих желанието на останалите държави да си партнират с България и да откроят много теми, по които наистина можем да говорим и да си сътрудничим. В момента имаме дипломатически отношения със съседните държави, но големи проекти, големи идеи, големи приятелства на практика нямаме и повече говорим за проблемите, отколкото за възможностите да си сътрудничим“, коментира Бъчварова.

Регионалната и световната политика се движат от оси на взаимодействие и сътрудничество между няколко държави извън задължително установените съюзи, в два от които сме членове.

"В България като че ли спряхме да обръщаме внимание на наистина важните неща, които дават контекста и смисъла на ежедневните решения. Ние стоим затворени в собствените си проблеми, в собствената си държава и някак си не обръщаме внимание на това, което се случва в останалия свят, сякаш то не ни засяга. А е много важно наистина и това го доказват конфликтът в Украйна, това, което се случва в Газа, изборите в други държави, големи и по-малки, които по един или друг начин се отразяват и на общата конюнктура, в която държавата ни стои“, подчерта Бъчварова.

Необходима е активна външна политика, която да измъкне страната ни от изолационизма, в който се намира в момента, заяви бившият вицепремиер. Според нея Мария Габриел е много добър външен министър заради солидния си опит в европейската политика. "Тя направи много важни срещи, които много дълго време не бяха правени – с министри от Израел, с Египет, в Йордания, в този регион, в който отдавна никой не беше ходил. Имаше други – примерно председателят на Народното събрание, който беше в Индия, Виетнам, в Азербайджан напоследък. Някои гледат на тази активност като на туризъм, но всъщност е изключително важно присъствието, личните впечатления, личните контакти и разбира се, концепцията за това какво би било полезно както за България, така и за тези страни, т.е. къде се пресичат нашите интереси“, коментира Бъчварова.



Още по темата: общо новини по темата: 1530
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/255 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: