Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радев: Да отправим общ призив за мир и подкрепа към бедстващите в регионите на конфликти
Автор: Екип Varna24.bg 21:25 / 11.03.2024Коментари (0)1716
©
Драматичните изпитания за човечеството са повод да отправим общ призив за мир и разбирателство, за съпричастност и подкрепа към бедстващите в районите на кървави военни конфликти, където всеки ден продължават да загиват невинни жени и деца и, за съжаление, човешкият живот престана да бъде ценност. Това заяви държавният глава Румен Радев на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. По традиция всяка година президентът е домакин на събитието в знак на уважение към значимостта на религиозните традиции и обичаи на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Гости на вечерята ифтар са представители на мюсюлманската и на останалите традиционни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици. В събитието участва вицепрезидентът Илияна Йотова, а президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева.

В приветствието си в началото на тържествената вечеря държавният глава заяви, че отправеният призив за мир е проява на отговорност към съдбата на идните поколения, на които сме длъжни да завещаем по-добър свят, основан на разбирателство. "Наш дълг е и да възпитаваме младите хора в дух на взаимно уважение, толерантност и добротворство“, каза държавният глава и допълни, че тази мисия е огромна отговорност, както за държавните институции и цялото ни общество, но и особено за ръководствата на вероизповеданията в нашата страна. Президентът изрази признателност за усилията им за укрепване на междурелигиозния диалог и толерантност, наследени от предците ни, и с които обществото ни се гордее, а страната ни е пример за целия регион. 

Румен Радев пожела на всички български мюсюлмани, на техните семейства и близки здраве, мир и благоденствие. "Следващите дни и седмици са не само време за пост и молитва, за размишление и равносметка, а и за смирение и опрощение, за милосърдие и милостиня“, каза президентът и добави, че разбирането на смисъла от духовната храна дава сила на човека в стремежа към мъдрост и духовно извисяване. 

В приветствието си главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази признателност към президентската институция и държавния глава за домакинството на вечерята ифтар. "Българският народ е пример за толерантност и добро съжителство, което е в противовес на случващото се в световен мащаб, където се водят войни на религиозна основа“, каза Мустафа Хаджи, като отбеляза, че макар и тържествената вечеря ифтар да се организира ежегодно, с всяка изминала година тя става по-значима, съобщиха от прессекретариата на президентството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: