Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Консултациите при президента приключиха: Опозицията поиска незабавни избори, а в преговорите за ротацията видя "задкулисен пазарлък"
Автор: Самуил Иванов 17:30 / 12.03.2024Коментари (0)1902
© Президентство
Президентските консултации приключиха, след като днес и останалите три парламентарни групи се се срещнаха с държавния глава. На "Дондуков" 2 дойдоха "Възраждане", БСП и ИТН. Тяхната позиция бе категорична – България има нужда от незабавни избори.

Днес в президентството първи се явиха представителите на "Възраждане". Лидерът на партията Костадин Костадинов бе категоричен в позицията си, че предсрочните избори са не наложителни, а задължителни.

"В тази ситуация предсрочните избори са не просто наложителни, а задължителни. В България само който не е поискал, той не сложил министър от чуждите посланици", заяви Костадинов.

Той каза обаче, че "Възраждане" имат готовност да предложат състав и структура на Министерски съвет, но изрази съмнение, че ще получи парламентарна подкрепа.

След консултациите Костадинов призова Радев да връчи мандата още утре. Той каза, че има информация за това, че ГЕРБ-СДС "щели да получат" главния прокурор, но не уточни от къде идва тя.

Лидерът на четвъртата политическа сила добави, че социологическите проучвания, които излизат в общественото пространство не отговаряли на действителността. Според него ПП-ДБ щели да паднат под 10% при следващи избори.

Втори на "Дондуков" 2 се явиха БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова бе категорична пред държавния глава, че сегашното "правителство е вредно за държавата".

"Това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори", заяви Нинова.

Лидерът на левицата подчерта, че България имала множество проблеми, които не били решени през тези девет месеца: "Това са демографска катастрофа, скъпо здравеопазване, ниско качество на образование, доходите на хората, цените тръгнаха нагоре, монополи, картели, икономически лобита изсмукват парите на хората".

Тя видя в преговорите, които в момента текат за кабинета след ротацията, опит за овладяване на всички институции в страната.

След консултациите Нинова каза, че нейното усещане е, че страната отива към нови предсрочни парламентарни избори. Тя обясни, че третият мандат не е бил обсъждан, ако не се излъчи кабинет с първите два.

"В затворената част говорихме за възможности в рамките на този парламент, с други мандати, с друго мнозинство. Още веднъж и пред него потвърдих, че ние в такъв вариант няма да участваме", заяви тя.

Последна в сградата на президентството дойде и групата на "Има такъв народ". Пред президента Тошко Йорданов заяви, че в 49-ия парламент нямало никакъв смисъл.

"Този парламент беше изчерпан в момента на създаването на правителството по този начин. Самото зачеване на това управление беше порочно и още тогава парламентът изчерпа съдържанието си", заяви Йорданов.

ИТН предложиха страната да се управлява чрез експертно правителство, построено на база широка парламентарна подкрепа и с ясна отговорност коя политическа сила зад кои назначения в Министерския съвет застава.

"България трябва да се управлява от експертно правителство с широка парламентарна подкрепа и всяка партия да носи отговорността за експертите, които е излъчила", заяви Тошко Йорданов.

По думите му обаче това би могло да се случи след нови избори.

Той определи пред държавния глава протичащите преговори между първите две политически сили като "пазарлък".

Така рулетката от президентски консултации приключи. Оттук нататък Румен Радев трябва да обяви кога ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. Президентът няма изрично упоменат срок за това. Направи ли го веднъж обаче, първата политическа сила ще има 7-дневен срок, за да върне папката с изпълнения мандат.

Към момента първите две политически сили все още преговарят. От вчерашните изявления стана ясно, че те все още работят по документа, който ще подпишат за съвместно управление. Те заявиха, че персоналния състав на Министерския съвет все още не е обсъждам и подчертаха, че имат нужда от още време.



Още по темата: общо новини по темата: 1530
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/255 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: