Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близки до Първанов ДС-посланици съдят Външно министерство заради отзоваването им
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 05.11.2011Коментари (2)1153
© Varna24.bg
Четирима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София.

Дела са завели посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Това съобщиха от МВнР в отговор на въпрос на Mediapool колко от посланиците, чието агентурно минало бе обявено от Комисията по досиетата миналата година, са завели дела срещу ведомството заради връщането им в София.

Външно министерство бе принудено да прибегне до такава процедура, след като президентът Първанов отказа да се съобрази с решението на правителството и позицията на парламента и да подпише указите за отзоваването на 37 посланици обявени като сътрудничили на ДС.

Външният министър Николай Младенов обяви, че до края на годината всички те ще бъдат върнати.

Атанас Велчев, който е бивш служител в отдел "Протокол" на президентството, обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

В жалбата се твърди, че актът е незаконосъобразен, тъй като не отговаря на изискванията за неговата форма, както и че органът по назначаването няма права да прекратява пълномощията на посланик.

Бившият шеф на кабинета на президента Първанов - Андрей Караславов обжалва пред Върховния административен съд заповедта на министъра на външните работи за прекратяване на дългосрочната му командировка поради изтичане на задграничния мандат.

В жалбата се твърди, че актът противоречи на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.

Със същите мотиви дела срещу МВнР са завели и бившите външнополитически секретари на президента Георги Димитров и Златин Тръпков.

Георги Първанов, който е работил за ДС под псевдонима Гоце, отказа да се съобрази с искането на парламента и правителството и да подпише указите за отзоваване на посланиците с досиета, тъй като това бил опит за лустрация и за чистка.

В момента се очаква решението на Конституционния съд дали промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават работилите за ДС да заемат определени висши постове в системата на Външно министерство, включително и да бъдат назначавани за посланици, отговорят на конституцията.

Съдът бе сезиран от БСП и ДПС. За съдия докладчик по делото бе определен Пламен Киров, бивш съветник на президента Георги Първанов.

Избраният за президент Росен Плевнелиев обаче обяви, че първото нещо, което ще направи след встъпването в длъжност през януари, ще е да подпише указите за връщането на тези посланици.

Източник: Mediapool.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.11.2011 г.
+3
 
 
Ето заради такива ченгета България не може да се оправи 22 години вече.И от какъв зор ще гледаме до Яуари 2012г. сегашния президент.Пак ли той ще ми чете новогодишното приведствие.Повръща ми се от него!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: