Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Честит празник, българи! Честит празник, моряци!
Автор: Екип Varna24.bg 00:00 / 03.03.2012Коментари (1)1398
©
Честит празник на всички българи! Честит празник и на всички моряци! 
Днес, 3 март 2012 година се навършват 99 години от основаването на първия футболен клуб в България. Нека всички граждани на Варна се гордеят, че от нашия град тръгна Цар Футбол в страната ни. Не на второ място за първи път тук глава преклони европейското страшилище Аякс на митичния Юрий Гагарин. Единствено на този стадион гостува и легендарния Манчестър Юнайтед. На прага на новото първенство аз Илко Петров-Джулиано и всички от таверна ОЛИМП желаем много успехи на нашите зелено-бели любимци. Радвайте ни като резултати от незабравимите мачове Черно море - Левски 4:1, ЦСКА - Черно море 1:2 и двубой като следния: Щутгарт - Черно море 2:2 - бяхме на броени минути от следващата фаза в Лига Европа.
Дай Боже догодина, когато е кръглата ни годишнина да оставим диря по-трайна от нашето раждане!

Нещо от официалната страница на любимия ни отбор:

“НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!…"

Многобройните печатни издания от миналото столетие, както и предаванията и филмите по електронните медии, почти изчерпиха темата за приноса на Варна и на клубовете – предшественици на ПФК “Черно море" за развитието на популярната игра. Клубно пристрастни, много автори на писаното и показаното, обаче често тенденциозно подминаваха дати и събития, за да изтъкнат собствените си или достойнствата на своите организации.

Простено да им е!

Оставаме и днес снизходителни към насилието над историята, защото делото на радетелите на футболната магия от предците на ПФК “Черно море" не е свещ да я духнеш и да угасне. То е огън, който и днес гори в сърцата на хиляди варненци с обич, признателност, благодарност и готовност да се продължат славните традиции и по повод, на който многоуважаваният във футболния свят спортен журналист Климент Симеонов написа следното откровено признание: “Традицията, с която варненци винаги и с право са се гордели, откроява през ХХ век фигурите на изтъкнати радетели на футбола – деятели, треньори, състезатели и съдии, които правят чест и на цяла България."

За да установим точната дата на създаването на БФК “Черно море" е необходимо да погледнем в "Енциклопедия на световния футбол“ от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA.

“Български студенти в университета в Константинопол през 1909 г. формират футболен клуб “13", наименуван така на името на тринадесетте му члена. В края на академичната година студентите се връщат в София и техният клуб се установява в столицата… Скоро след това е основан “Спортист" – Варна. Със “Славия" и “Левски" това са най-старите клубове в България“.

“Спортист" се обединява на 24 май 1914 г. със създаденото на 3 март 1913 г. дружество “Галата", преименувано по предложение на учителя Карел Шкорпил на старото име на река Камчия – “Тича". Новото дружество се преорганизира в ученическо спортно-туристическо дружество “Река Тича", а от 21 януари 1919 г. се нарича само “Тича". Редно е черноморци да зачитат за година на създаването на клуба си 1909 г. – годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море" – “Спортист", а не 1913 г.


 


Източник: ОЛЕ-БГ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ПЕШО ОТ ТРИМОНА СЛАВЕН ДЕН- КРАЙ НА ТУРСКОТО РОБСТВО , АКО НЕ ВЪЗРАЗЯВАТ ЕВРО-КРЕТЕНИТЕ ! СЛАВЕН ДЕН- КРАЙ НА ТУРСКОТО РОБСТВО , АКО НЕ ВЪЗРАЗЯВАТ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Страхотна новина за Григор Димитров
Ето колко български спортисти ще участват на Игрите в Париж това лято за момента
Аматьорските футболни лиги във Варна отново се обединяват в помощ на Павел Станчев
Варна посреща Световната купа на KWU SENSHI за аматьори през лятото
Спортното училище във Варна с добра новина
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: