Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Над 700 000 лв. ще струва ремонтът на Юнашкия салон
Автор: Екип Varna24.bg 16:29 / 08.05.2012Коментари (0)530
©
Повече от 700 000 лв. ще струва ремонтът на варненския Юнашки салон, съобщи Велина Бъчварова, председател на борда на директорите на "Национална спортна база" ЕАД. По думите й обаче, за да бъде възстановена напълно сградата, ще трябва да бъде освободена от бараки, с които е "обрасла", както и общината да върне спортната й площадка (за хандбал и баскетбол), която в момента е превърната в платен паркинг. Според общински съветници обаче този процес ще бъде изключително труден, тъй като и бараките, и паркингът са свързани с интереси на техни колеги. Грозните павилиони се захранват с ток от Юнашкия салон. Самата сграда също се намира в изключително лошо състояние.
Областният управител Данчо Симеонов на свой ред гарантира, че сградата ще запази предназначението си на спортна база и след приключването на обновяването й в нея отново ще бъдат настанени варненските клубове.
Бъчварова обаче не пожела да се ангажира с конкретни прогнози за датата, на която Юнашкият салон ще бъде ремонтиран. Все още няма идеен проект, а в момента се избира такъв. Поне 5 - 6 месеца са необходими само да се завъртят процедурите за проектиране и обявяване на общинска поръчка за фирма изпълнител.
"Знаете, че това е паметник на архитектурата и би трябвало да бъде запазена фасадата. Трябва да се снемат отпечатъци от нея. Това са по-сложни процеси в проектирането. Необходимо е да се запазят някои детайли в страдата, които имат историческа стойност, и ние се ангажираме това да се случи", поясни председателят на борда на директорите на "Национална спортна база" ЕАД.
Сградата е построена през 1910 г. Съоръжението е струвало 45 000 златни лева, от които 40 000 са дарени от община Варна, а 5000 от гимнастическото дружество "Черноморски юнак". След разпадането на организацията имотът става общинска собственост. Но през 2000 г. се яви проблем със собствеността му - обектът беше прехвърлен в активите на ДАМС (сегашното Спортно министерство). Общинският съвет настоя сградата да бъде извадена от списъка на имотите, собственост на агенцията, като се позовава на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Според нормативния акт след 1992 г. всички спортни обекти трябва да се деактуват като общинска собственост. Тези претенции на общината обаче бяха отхвърлени от ВАС и Юнашкият салон си остана на държавата, като впоследствие беше вписан в активите на "Национална спортна база" ЕАД. За периода от няколкото години до изгонването си клубовете в имота плащаха наем за офисите си.
Предвижда се след ремонта освен администрациите на спортните клубове Юнашкият салон да функционира за баскетбол, художествена гимнастика и други спортове.

Източник: Борис Проданов, в. "Черно море"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Кой е Теренс Атман - следващият опонент на Григор Димитров в Рим?
Днес празнува един футболен гений, който отказваше да пътува със самолети
Григор Димитров стартира с победа надпреварата в Рим
Ето къде може да гледате първия двубой на Григор Димитров на турнира в Рим
Време е! Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: