Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нервни кризи след земетресението в морето
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 05.12.2012Коментари (0)2703
© Varna24.bg
"Намирате ме в резервата Яйлата, където дойдох, за да видя дали има щети след земетресението в понеделник. На историческия некропол в местността няма нанесени увреждания и по брега към селото също. Е, има паднали камъчета, но не и скални отломъци", заяви Добринка Ялнъзова, кметски наместник на култовото село в община Каварна Камен бряг, което е на стръмни и отвесни скали на морето и където се прави всяка година Джулай морнинг.

Земетресението с магнитуд 4,8 по Рихтер тресна в 20,58 ч. в понеделник Североизтока. Трусът бил усетен слабо и в Шумен. Според Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН силата е била 4,5 по Рихтер. Епицентърът - в морето на 10-15 км от сушата между Българево и Тюленово. Това е поредният трус, регистриран в Черно море през последната седмица.

"В Камен бряг живеят около 80 души, има паднали керемиди от къщи. Самото земетресение се усетило доста силно, но за кратко, тъй като е бил единичен трус. Именно силата му накарало хората да излязат от къщите си, тъй като те още помнят земното люлеене от 2009 г.", добави Ялнъзова. Местни жители разказват, че кучетата са лаели силно, домашните животни станали много неспокойни. Кметицата не скри вълнението си от това, че докато била в резервата Яйлата на инспекция за щети, е видяла в морето поне три делфина. Това пък, според специалисти, означавало успокояване на земната активност.

"В Каварна всичко е нормално. След труса на улицата излязоха най-вече хора, които живеят в блокове. Той беше кратък и без да съм специалист, вероятно е било добре за всички нас, че е бил в Черно море, защото предният през 2009 г. беше друг - от сушата, и се усети много по-силно", каза кметът на община Каварна Цонко Цонев. По време на земния гняв той е бил в дома си и призна, че усетил осезателно люлеене, но за кратко.

"Имаше известна паника в Шабла. От домовете си навън излязоха най-вече живеещи в блокове, които са 4-етажни. Там най-силно се усетило движението на земята", заяви кметът на община Шабла проф. Райна Бърдарева. Шабленци раказват, че преди труса се чул силен тътен.

След огледа вчера сутринта е установено, че в сградата на общината на втория етаж е паднала мазилката от таван и от трегер в сравнително голямо помещение, което свързва основната сграда със залата на кметството. Там се провеждат заседанията на общинския съвет, правят се срещи с гости и т.н. В тази зала гостува на юбилея на Шабла от обявяването му за град експрезидентът Георги Първанов. В църквата, която е в центъра на града, има паднали первази на прозорците, които се отлепили. Там пък на 6 август 2009 г. беше премиерът Бойко Борисов, който след земетресението с почти същия магнитуд на 5 август посети пострадалите обекти - сред които още читалището и училището, и обеща средства за възстановяването им.

Според д-р Йорданка Стоева, личен лекар на голяма част от населението на община Шабла, сред местни жители се е проявило т.нар. паническо разстройство. В такива състояния са изпаднали и сравнително млади хора на около 35-40 г. "При предишното земетресения имах пациенти, изпаднали дори в безсъзнание от уплахата и стреса", добавя тя.

На Нина Петрова пък се е наложило да излъже 6-годишния си син, че всичкото силно друсане и тътен е било в резултат от ниско преминаване на самолет. В "омайването" било включен и 11-годишният му брат, защото след като залюляло, Нина отишла при тях от съседната стая. По време на труса през 2009 г. синът й бил в тоалетната в детската градина и се уплашил много, докато отидат да го вземат.

"И сега не иска да влиза сам там, да не говорим това да става на обществено място", разказа майката. Преди началото на труса тя била с приятелка в друга стоя в дома си, която изпаднала в стрес от преживяното, разказва Нина.

"Пребледня, не можеше да говори, остана да нощува у нас. Беше притеснена, видимо разстроена,според мен, не толкова за себе си, колкото за дъщеря си, която учи във Варна", добавя Нина.

Във Варна люля за кратко

Земният трус беше усетен и във Варна най-вече по-високите етажи на блоковете. "Беше за кратко и не беше страшно", коментира хората. Нямаше масово напускане на домовете, както в други случаи. Движението на земята било доловено и от жители на Провадия.

Хората се тревожат обаче, че след двата труса през няколко дни може да последват нови. И се надяват, че те няма да са силни.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 6
04.12.2012 »
04.12.2012 »
04.12.2012 »
03.12.2012 »
03.12.2012 »
03.12.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: