Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Симеон Дянков: Термите са нещо, в което аз бих искал да инвестираме много стабилно
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 25.01.2013Коментари (1)2288
© Impact Press Group
Състоянието на Римските терми във Варна е тревожно. Падат сводове, рушат се тухлите и мазилките. За това алармира директорът на Варненския археологически музей проф.Валентин Плетньов по време на дискусия за туристическия проект "Виа Понтика II", предаде Дарик.

С минимални средства всяка година се прави реставрация на древните римски бани. Тази година за целта са изразходени 30 000 лева собствени средства на музея. Според проекта за туристическия маршрут "Виа Понтика II", за спешна консервация и реставрация на обекта трябва да бъдат отпуснати 200 000 лева, отбеляза проф. Плетньов.

"С 200 000 лева няма да може да се направи нищо с Термите. С тези пари ще може да се направи само една лепенка върху тях", смята археологът проф. Николай Овчаров

"Термите са нещо, в което аз бих искал да инвестираме много стабилно. Само там да инвестираме няколко милиона още тази година. Въпросът е дали може да се направи достатъчно добър проект, така че да върви не само археологията, но и консервацията", заяви финансовият министър Симеон Дянков, който също взе участие в дискусията.

Римските терми са в предварителния списък на "Виа Понтика II", който ще обхване обекти на културния туризъм на север от нос Емине. В списъка преобладават крепостите - тази в Бяла, на Яйлата, Чиракман, нос Калиакра и "Кастрици" в "Евксиноград". В проекта попадат още древният Балчик и прабългарското селище в Дуранкулак, стана ясно по време на дискусията. По предложение на кмета на Аксаково Атанас Стоилов към предварителния списък на маршрута са добавени Побити камъни и крепостта Михлюз кале, обяви Славка Бозукова.

10 милиона лева ще отпусне финансовото министерство тази година за разкопки и консервация по проекта "Виа Понтика" . Над 6 млн. лева ще са за обектите на юг, а около 4 милиона лева - за Северното Черноморие. Четирите милиона за забележителностите на север са предварително предложение, уточни министър Дянков. Той ще има и крайната дума за това кои обекти ще попаднат в окончателния списък на "Виа Понтика II".

Специалисти: Списъкът е твърде дълъг

Твърде много обекти има в предварителния списък за "Виа Понтика II", както на юг, така и не север. Това мнение изрази проф. Николай Овчаров. Според него трябва да се погледне и към забележителности във вътрешността на региона, като не трябва да се забравя за крепостта "Овеч" и солниците край Провадия.

Притеснен от големия списък се оказа и Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци". Според него "може две неща да се направят, но да са от А до Я".

Бизнесът: Добре е да има тоалетни

Трябва да се помисли за обособяването на санитарни възли край културните забележителности, предложи Георги Щерев. Изказано бе мнение, че трябва да се помисли и за охраната.

Председателят на Съюза на екскурзоводите Атанас Атанасов предложи през юли и август движимите артефакти от "Кастрици" да бъдат излагани в Арехеологическия музей, заради невъзможността да се влезе в резиденция "Евксиноград" през отпускарските за властта месеци.

Лифт може да свърже Аксаково с Михлюз кале

Има вариант до крепостта Михлюз кале, която се намира на няколко километра северно от Аксаково, да се изгради лифт. Проектът за него е готов, дарен е от испански специалисти, а всички разрешителни са налице, разкри кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Лифтът може да тръгва от последната спирка на автобус 409. Край средновековната крепост може да се изгради и лесопарк, подобен на този край Побити камъни.

Защо Северното Черноморие има нужда от свой исторически маршрут?

През миналото лято в областите Варна и Добрич са отчетени около 4 милиона нощувки. 2,6 милиона са нощувките, отчетени във Варненско, по данни на Националната статистика. Отделно над 5,1 милиона нощувки са реализирали и курортите в региона. С най-голям дял е "Златни пясъци" (2,75 млн.), следван от "Албена" (близо 1,5 млн.) и "Светите Константин и Елена" (малко под милион нощувки за периода май-септември).




Още по темата: общо новини по темата: 23
10.07.2014 »
10.06.2014 »
10.04.2014 »
09.04.2014 »
14.09.2012 »
29.08.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-добра е идеята за тоалетните,трябва да се започне от там.Защото никога няма да забравя възгласите на ужас на туристите,които през лятото имаха неблагоразумието да ползват тоалетните на Морска гара,слизайки от луксозния си кораб.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: