Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
40-60 сирийци идват на ден у нас, чака ни хуманитарна криза
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 04.09.2013Коментари (6)2781
© Impact Press Group
"Трябва да вземем мерки, защото, ако вървим с тези темпове на приемане на бежанци от Сирия, до края да годината можем да попаднем в хуманитарна криза. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев вчера в МВР, където започна работа национално-оперативният щаб.

1400 са бежанците от Сирия досега, като само за последното денонощие са 54.

"Имаме поток от около 40-60 човека на ден. В момента работим на мускули, в аварийна ситуация сме, трябва да намерим начин да настаним тези хора", предупреди Йовчев и уточни, че България не може да приема бежанци безкрай.

"Ресурсите на страната са ограничени. Затова търсим механизми за помощ

в тази ситуация. Местата за бежанци сега са изчерпани. Лимитът, определен от държавата за приемане на бежанци - също. Трябва да осигуряваме допълнителни средства за тези хора, но не бих се ангажирал с конкретна цифра", каза вътрешният министър.

Той обясни, че трябва в много кратки срокове да намерим помещения, където да настаняват хората.

"Разбира се, има и крайни варианти с изграждането на палаткови лагери, но това не е трайно решение, защото есента идва и трябва да има нормални условия за живот за хората. Вече се оглеждат бивши казарми като варианти за настаняване на бежанците. Помещенията обаче трябва да отговарят на определени изисквания, за да не се стига до нагнетяване на религиозно и етническо напрежение.

Според Йовчев все още не може да искаме финансова помощ от международната общност, защото ситуацията в страната не отговаря на определените критерии.

По-рано вчера посланикът на Великобритания Джонатан Алън обясни, че не е разговарял с българския външен министър Кристиан Вигенин и го е уверил, че има механизми

в ЕС, които България може да активира, за да получи помощ. Покрай приемането на бежанците се появяват проблеми и един от тях е сигурността, уточни Алън.

Заради наплива на чужденци вече започнаха работа два тактически щаба - в Елхово и Хасково, по проследяване на ситуацията на границата и обработката на документите и настаняване на бежанците. Работата им ще се координира от националния щаб, базиран в МВР. Цветлин Йовчев лично ще следи комуникацията помежду им.

МВР вече предприе засилени мерки по охраната на цялата полоса от Капитан Андреево до Резово. В 5-те гранични полицейски участъка интегрираната система за наблюдение включва денонощно наблюдение с камери.

Спокойно е единствено в района между Малко Търново и Резово. Там дори и трениран мъж трудно би успял да форсира релефа.

"Тарифата на водач на група през границата е от 600 до 3000 евро. Тя зависи от дестинацията и финансовите възможности на бегълците", обясни шефът на РГС - Елхово, комисар Стоян Иванов.

Заради очакваната бежанска вълна МО е разпоредило преглед и оценка на освободените или с отпаднала необходимост военни имоти и сгради по цялата ни южна граница.

"Ясно е, че сградният фонд е в такова състояние, че не позволява без ремонт да бъдат незабавно настанени бежанци. Но една от посоките, в която работим съвместно с Агенцията по бежанците, е създаването на условия за обитаване на тези сгради и настаняване", каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Той е дал 10-дневен срок, за да се разбере кои военни имоти са годни за ползване.

"Няма предпоставки за обявяване на извънредна ситуация. Би било неуместно за 3 хил. бежанци, 1400 от които са от Сирия, да се говори за нещо изключително, при положение че в Ливан например са 780 хиляди сирийци. Ето това е бежанска вълна и проблем", казва вчера пред "24 часа" Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско- емигрантската служба в БЧК.

"В момента центровете за настаняване - временният в Любимец и в Бусманци, Софийско, и транзитният в свиленградското с. Пъстрогор са препълнени. Там спят по коридорите. Но не е задължително и да се настаняват там, защото около 20 процента от тях имат средства да живеят под наем.

Две трети от тях продължават към Западна Европа - легално или с помощта на трафиканти. Въпросът е да се уреди пребиваването им тук за време до една година и особено за есента и зимата", обясни Стоянова. Според нея истинският бежанец се познава по това, че бяга в най-близката съседна държава, за да спаси живота си, а не избира САЩ, Германия или друга далечна страна.

От Агенцията по бежанците потвърдиха, че няма извънредна ситуация и по процедурите по приемане на молбите за закрила и проверките остават стандартните. Процедурата включва интервю, проверки от българските служби, включително ДАНС и МВР, снемане на пръстови отпечатъци.

Сириецът Мохамед: Искам да остана тук и да отворя работилница

"Откакто съм тук, съм доста по-спокоен. България е красива страна, искам да остана да живея тук и да си намеря работа, когато всичко с формалностите около статута ми е изчистено", пожелава си 32-годишният сириец Мохамед Шамсадени ал Даруиз.

От два месеца той е в бежанския център заедно със сестра си Нермин.

"Преживяхме ужаса на гражданската война. Не желая да се обръщам назад", обяснява младият мъж.

"Мнозина от роднините ни бяха избити, други - осакатени в конфликта. Избягахме от родния си град и месеци наред ни приютяваха близки в по-сигурните части. Нагледах се на какви ли не трагедии: отвлечени деца, насилени жени. Успяхме да стигнем до Алепо, оттам ни прехвърлиха в Турция. Пътувахме в товарен камион до Истанбул, а оттам с кола до друг малък град. Вървяхме близо денонощие с още дузина хора, беше нощ и дори не знаех къде стъпваме. Беше рано сутринта, когато ни хванаха. Предадохме се веднага", спомня си арабинът.

"Говоря си по скайп с роднините, всички в Сирия са много уплашени. Ако Америка удари, ще има още много кръв и жертви. Но Башар Асад трябва да си отиде. Той е против сирийския народ. "Ал Кайда" са също против нас. В родината си бях механик. Мечтая да си отворя тука работилница. Но първо да науча добре български", надява се Мохамед.

Емигранти: По добре заключени, но сити, отколкото гладни, но на свобода

Много бежанци минаха оттук напоследък - с бременни жени, с децата си. Повечето от тях искат да останат заключени в домовете на служба "Миграция" на МВР, отколкото да са малко по-свободни в транзитните центрове, разказват гранични служители.

Хората са изтормозени много и дори гладни. А в Любимец и Бусманци дават 3 пъти на ден топла храна, на всеки етаж има телевизор, стая за молитви, детски кът. "Затова много от прехвърлените в Пъстрогор искат да се върнат обратно в Любимец, въпреки че институцията е близка до затвор", разказват те.

Настанени в центъра на Пъстрогор го потвърждават: "Спряха ни телевизията, няма връзка с интернет. В баните няма електричество. Къпем се на тъмно. Управата се държи лошо, въпреки че охранителите се отнасят добре с нас. Получаваме месечна помощ по 32 евро, но не ни готвят. Снабдяваме се сами с хранителни продукти и си готвим на място. Добре, че имам роднини, които пращат някой долар", обяснява сириецът Салах.

В момента тук има 330 души при капацитет 300. Ако продължават да пристигат, положението ще излезе извън контрол, обясниха наши източници от центъра.

Режимът обаче е свободен и чужденците могат да напускат дома по всяко време и дори да пренощуват в близкия Свиленград. Там интернет клубовете са в небивал разцвет Заради ежедневния наплив повечето от клавиатурите пред мониторите в залите са с налепени арабски букви.

Проверка на "24 часа" показа, че най-вероятните военни имоти, които ще бъдат използвани за настаняване на бежанци, са в плачевно състояние. В края на миналата година бяха похарчени 200 000 лв. за палатков лагер на територията на бившия танков полк в Харманли. 51-декаровият терен в момента е зайчарник.

Оградената с мрежа територия за по-малко от 1 г . е обрасла с храсти и трева до кръста

Ремонтът на бъдещата столова явно е направен надве - натри. В санитарните помещения даже няма фаянс и едва ли здравен чиновник би допуснал човек вътре.

Ремонт е направен и в бившия щаб, където трябва евентуално да се настанят управа, лекари, психолози, преводачи. Любопитен факт е, че някогашната казарма се охранява от 10 души, които са по програма за временна заетост към общината. Какво вършат разписващите се за по 290 лв. всеки месец по цял ден обаче, може да се съди по двата чувала с празни бирени бутилки и тестето карти на масата в стаята им.

Две от постройките в бившия полк в Симеоновград също са един от най-възможните варианти. "Водим разговори с Агенцията по бежанците от 4 месеца. Все още обаче няма финансиране", каза кметът на общината Пейчо Стайков. Ремонтът, който ще е необходим, ще струва много пари и няма да стане от днес за утре. А не е ясно откъде ще се намерят средствата.

"Очевидно това трябва да се извърши със средства от държавния бюджет. Пакетът от мерки обаче предвижда и помощ от международни организации, включително и Международния червен кръст", уточни министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той е дал 10-дневен срок на подчинените си да прегледат всички бивши казарми по южната граница и да преценят кои са най-подходящи за бежанци.

"Ако вариантът Симеоновград се случи, в бившите спални помещения за войниците и офицерския състав ще могат да бъдат настанени към 400 души", изчисли шефът на военните имоти в Хасковска област Васил Русев.

"Отговорът на въпроса да приемаме ли, или не бежанци на местна територия за мен категорично е "да". Това е съпричастност и ангажимент към хората, които са останали без покрив над главата си, които са били принудени от независещи от тях обстоятелства да напуснат родните си места", каза кметът на Симеоновград Стайков.

Разбира се, предстои и местният парламент и гражданстото да си кажат думата. Кметът щял да се съобрази с нея.

Потокът обаче може да има и положително влияние върху местната икономика, защото макар и бедни, чужденците оставяли доста пари в магазините.

"От началото на годината са образувани 400 досъдебни производства

срещу лица, нелегално преминали границата. Общият брой на изправените пред закона е към 700, половината от тях са сирийци. Натоварването е изключително, не ни стигат хора.

Няма друго такова съдилище в България с такъв обем работа на всеки отделен съдия", споделя административният ръководител на магистратурата Христо Георчев.

"Много от емигрантите са с тежки здравословни проблеми и хронични заболявания. Особено през зимата по пътя си към България са изтощени и премръзнали", казаха от общинската болница в Свиленград.

Там завчера приели за консултация 23-годишна бременна сирийка.

Майката на близнаци на година и половина Салла Мустафа получила болки и била транспортирана в АГ в Хасково за операция с напречно разположение на плода. "Детето бе изродено в 33-тата седмица, недоносено е и е настанено в микропедиатрия. Майката е добре", информираха от ръководството на стационара.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не мога да го разбера това нещо! Сами си вкарваме таралеж в гащите. Разбирам, човешко е и все пак има някакъв договор , да приютим 300-400 човека, но край! Какво е това 1400 човека?! И работа ще им търсят?! Че то половината българи са безработни и се чудят къде да се хванат да изкарат някой лев да си купят хляб, а те ще търсят работа на хора,на които дори нашата прекрасна държава в криза им дава пари ежемесечно за храна, дрехи и т.н. Ако в България имаше такава ситуация и ние бягахме натам, щяха да ни върнат още на границата! Дано не стане така, че онези откачени камикадзета не решат да си връщат на България....
на 04.09.2013 г.
+3
 
 
Наистина неразбираемо,защо ги препращат към нас,някаква договореност ли има?
+5
 
 
Имаме си достатъчно цигани , та сега и още да приютяваме.Да се спасяват където искат само не и в България.
Aнонимен
на 04.09.2013 г.
+7
 
 
Милиционерите , дето стоят по цял ден пред парламента и по разни протести, да ги командироват по границата с Турция, та да разберат от де изгрява слънцето и да си заслужат заплатите !
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 04.09.2013 г.
+3
 
 
Защо не остават в Турция?Нали са мюсюлмани?
+5
 
 
като почнат да гърмят бомби, да не се чудите от къде са
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: