Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Добри варненци помагат на бежанци от Сирия
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 23.09.2013Коментари (6)4353
© Народно дело
Оживление царeше през уикенда в просторното помещение на ул. "Македония" №4 във Варна, където доброволци стягаха чували с помощи за бедстващите сирийски бежанци от лагера в Пъстрогор, Свиленградско. Акцията е насочена най-вече към майки с малки деца, бременни жени, малчугани без придружител, и ще продължи, обясни двигателят на акцията Моника Гецова.

В събота бяха събрани около 1000 лв. В кампанията са се включили и сирийци, живеещи във Варна. В нашия град живеят и работят десетки граждани от страната. Всеки от тях е избрал за своя кауза линията на опозицията или на управляващите в родината си, и това разбираемо - всеки от тях е лично засегнат.

Не за първи път Моника и хората от сдружението "Варненски майки" се залавят да помогнат на нуждаещи се, но сега тя има личен мотив да го прави. Моника не иска да застава пред камери и фотоапарати, но сподели, че като дете е живяла в Сирия с родителите си, те работили там няколко години. Последно е била в Сирия преди войната през октомври 2010 г. и е останала с чудесни впечатления. Тя заяви, че няма политически пристрастия по отношение на събитията в близкоизточната държава.

"В Пъстрогор има деца, които са били отвлечени и после пуснати, те са сами и не знаят къде са родителите им. Има семейства с изпоклани деца и родители, на тях трябва да се помогне", разказва Гецова.

Колкото до притесненията на местните хора и изобщо в България, че може с бежанската вълна да проникнат престъпници и криминални елементи, тя смята, че семейство с 5 деца не може да върши престъпления. Нито да прави секс по улиците, каквито небивалици се появиха в някои медии.

Според хората от сдружението у нас в момента пребивават други опасни пришълци - избягали от затворите в Сирия, лица от Афганистан и Ирак, но това нямало нищо общо с изстрадалите хора.

Гецова знае арабски и смята да пътува в началото на октомври до Пъстрогор, за да се запознае на място със ситуацията и да разбере какво точно е необходимо на бедстващите бежанци там.

"Много варненци ми се обадиха и искат да дарят техника - хладилници, телевизори, но нека първо видя на място от какво се нуждаят хората", обяснява Моника.

Вече е осигурен транспорт за щедрите дарения, повечето съвсем запазени вещи.

"Хората са ги приготвили, изпрали, изгладили", обясняват доброволците. Торбите, върху които има описание на съдържанието, ще бъдат прибрани в склад. По информация на сдружението в момента в убежището в Пъстрогор има около 300 са възрастни, а останалите - 120 деца. В помещението, което трябва да бъде кухня, спят бежанци и всички ползват един котлон, тревожи се Гецова. Така е било поне до миналата седмица.

Според нея организацията с децата, някои от които от 2 г. не са посещавали училище, е тромава и нямаме специалисти с арабски език, които на този етап да се заемат с благородната задача да обучават малчуганите бежанци от Сирия. В края на разговора ни тя със съжаление сподели, че по света, за съжаление, българите ни възприемат предимно като престъпници, заради аферите с кредитни и дебитни карти, трафика на дрога и хора.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.10.2013 г.
0
 
 
БРАВО!!! Орките от ромската махала на Свиленград вече се облажиха! Продължавайте все така !!!
Aнонимен
на 29.09.2013 г.
0
 
 
вие още малко и дупе ще им дадете
0
 
 
е бейанците изстрадали,а нашите ПЕНСИОНЕРИ не са изстрадали така ли.....нека на тях да помогнат
Aнонимен
на 23.09.2013 г.
0
 
 
Браво на тези хора !
-1
 
 
браво! хубаво е,че има милосърдни и състрадателни хора,които се поставят на мястото на изстрадалите бежанци и помагат.
+1
 
 
Глупаци,пълни нещастници.Още малко и да ги съжаляваме тази ИЗМЕТ ще искате???Нямам нищо против СИРИЕЦА в СИРИЯ.Във България работа нямат.КЪДЕ СПАТ ГРАНИЧАРИТЕ???От моята заплата отива за ТЯХНАТА.Нали са на държавна работа.Защо не СТРЕЛЯТ?Защо не ги връщат обратно от където са дошли?Защо СИРИЙЦИТЕ не ходят в някоя АФРИКАНСКА държава?Случайно ли е,че искат убежище в държава членка на ЕС.Колкото по-бързо се отървем от тази ПАПЛАЧ,ще е по-добре за нас.Малко са ни ЦИГАНИТЕ,а сега и АМУДЖИ.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: