Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (1)
Държавното първенство по шоудаун във Варна – вече на две маси
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 18.09.2014Коментари (0)400
©
Държавно първенство по шоудаун стартира в събота - 20 септември, във Варна. Надпреварата, организирана от Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", ще се проведе в СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Участие ще вземат 47 спортисти от цялата страна. Варна ще бъде представена от четири момчета и две момичета от училището в кв. Аспарухово. Борим се за три медала при момчетата, сподели целите на тима треньорът Геновева Зашева. Един от претендентите за отличие е участникът в параолимпийските игри в Сочи - единадесетокласникът Желяз Колев. В деня на вярата, надеждата и любовта сдружението дари специална маса и хилки за спортистите от школото непосредствено преди провеждането на националното състезание.

През юни миналата година учебното заведение бе домакин на първото държавно първенство по шоудаун, предназначено за незрящи. Тогава цялата надпревара се проведе на една единствена маса, която вече е амортизирана.

Защо шоудаун?

Това е сравнително нов спорт, наподобяващ тенис на маса. Началото му е поставено през 2010 г. Изключително динамичен е и особено подходящ за хора със зрителни проблеми, защото развива ориентацията им. На масата липсват маркирани кортове, а точки се печелят след вкарване на топката в джоба за голове. Състезателите са с маски на очите и определят позицията на топчето само по звука, който издава. Затова, за разлика от други спортове, публиката на шоудауна трябва мълчаливо да подкрепя състезателите.

В СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" се обучават 159 деца от цялата страна, 116 от които са с множество увреждания. Част от възпитаниците им продължават образованието си в Националната спортна академия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Ето къде може да гледате първия двубой на Григор Димитров на турнира в Рим
Време е! Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Григор Димитров разкри причината за ранното отпадане в Мадрид
Кой е Йошихито Нишиока - първото препятствие на Григор Димитров в Рим?
Страхотно! Григор Димитров победи Новак Джокович в Рим
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: