Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кой покровителства трафика на бежанци у нас?
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 23.09.2015Коментари (0)2849
© Нова ТВ
Бежанци идват в България и плащат за свободата си. Кои са трафикантите на човешки съдби? Екип на "Здравей, България" се внедри в схемата. Лицата, заснети в репортажа на Тина Ивайлова, които разказват за схемите, са със смемени самоличности от съображение за тяхната сигурност, защото темата трафик на хора е табу.

Мигрантите идват от Сирия, Ирак и Афганистан. Преминават през страната ни, но мечтаят за по-добър живот. Най-добре в Германия, може и в Швеция. Никой обаче не иска да каже открито колко струва свободата им.

От границата ни с Турция екипът на Нова тръгва по пътя на този бизнес за милиони. 

Подставено лице от кюрдски произход се свърза по телефона с трафикант, който му каза, че превозването му от Истанбул до Германия ще му струва повече от 9 000 евро.


Кюрдът обяснява, че бегълците минават границата само при уговорка със служители на "Гранична полиция". Те дори помагали за превоза на чужденци от границата до бусовете на трафикантите. Услугите на униформените стрували 250-300 евро на човек.

"На късмет никой не минава. Те ти дават един час - например от 7 до 8 ч., иначе няма как да минеш", казва мъжът.

Пътят на хилядите, които бягат от ужаса на войната, започва от квартал "Аксарай" в Истанбул. Там живеят босовете на каналджиите. През последните години са изградили империя и продават свобода.

Схемата е проста - оставяш парите в чейнджбюро, което служи за параван на същинския бизнес, и получаваш код. Когато стигнеш до София, се обаждаш, казваш си кода и част от парите отиват за трафикантите. Ако се опиташ да хитруваш, следва наказание.

"Може да те утрепят от бой. Ако не вземат парите, ще те убият", разказва подставеното лице.

И ако всичко започва с организатор от Турция, в пограничните райони у нас десетки се изхранват като професионални помагачи на трафикантите.

Трафикът на хора в момента е по-доходоносен бизнес дори и от продажбата на наркотици. Не е тайна и че цялата престъпна схема е много добре организирана, за да може тези, които са най-отгоре, да бъдат недосегаеми.

Екипът на Нова тръгна, заедно с бивш полицай, по продължение на българо-турската граница. Мина през няколко погранични села, но не срещна нито един граничен полицай.

Най-често преминаването през неохраняваната територия се случва вечер. Каналджиите знаят, че трябва да прекарат хората през браздата точно през 20-те минути, в които термокамерата не гледа към тях. На въпрос откъде знаят за тези 20 минути, граничните власти отговориха така: "Не можем да навлизаме в детайли по охраната на границата, както и управлението на камерите, които биват мобилни и стационарни... Всеки сигнал, подаден в министерството, стриктно се проверява".

А иначе, за първите шест месеца на годината, 243-ма души са задържани от полицията за каналджийство. Над половината от тях са с повдигнати обвинения. Сред арестуваните има само двама полицаи - заловени след репортаж на Би Би Си.

Пътят на бежанците обаче не спира след преминаването на границата ни. Защото България не е крайна дестинация, а само поредното препятствие преди заветната цел - Западна Европа.

Веднъж пристигнали у нас, от София започва организацията на последващото им пътуване - до Сърбия. Нашето поставено лице, което се представя за близък на сирийски бежанци, продължава да проучва пазара.

В близост до Женския пазар в столицата, където е меката на хостелите, пълни с нелегални имигранти, екипът на Нова се среща с хора от бранша. На метри патрулира жандармерия, изпратена на мястото, с цел да контролира трафика.

Трафикант казва пред скритата камера, че веднага може да уреди извеждането на група мигранти от страната ни - с нов бус, срещу 200 евро на човек... Когато стигнат до Сърбия, там бежанците ще трябва да платят на други трафиканти.

Цената се договаря от шофьорите на улицата. Контактът с високите нива минава през много посредници.

В Харманли за трафикант номер 1 всички посочват едно име - Басел Алгафари. Той е брат на Нидал Алгафари - популярен режисьор, бивш член на БСП и АБВ. Официално Басел е собственик на ресторант в Харманли. Отрича да има нещо общо с трафика на хора, но признава, че това е основният поминък в неговия град.

Според източници на Нова, които пожелаха да запазят анонимност, научихме, че Басел не работи сам. Помагали му Раид и Абушехо. И двамата живеят в лагера за бежанци в Харманли.

Решаваме да проверим как работят. И се натъкваме на добре познатата схема с чейнджбюрото.

След като бегълците пристигнат в Харманли, Раид и Абушехо им помагат да прекарат една нощ нелегално в лагера. А след това организират и незабелязаното им измъкване оттам.

Басел отрича да познава Раид, въпреки че успяваме да заснемем тяхна среща.

По данни на Европол около 30 000 души са замесени в бизнеса с трафик на бежанци в Европа. Бандите обикновено са сформирани от дребни престъпници от Сирия, Турция, Ирак и Гърция. Печелят милиарди. И в по-голямата си част - остават ненаказани.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: