Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Димитров: Над 25 000 се подписаха за награждаване на граничарите от Средец
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 28.10.2015Коментари (0)2639
©
Над 25 хиляди българи се подписаха в петицията за награждаване с държавно отличие на тримата граничари от Средец и на загиналия граничар от село Ореше при защитата на държавната граница. Това каза пред "Фокус" проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, по повод петицията, инициирана от него за награждаване с държавно отличие на тримата граничари от Средец и на загиналия граничар от село Ореше при защитата на държавната граница на България, която ще бъде внесена в Министерски съвет от д-р Костадин Стоянов Георгиев (Калки), арх. Миломир Богданов, драматургът Христо Бойчев и юристът Стефан Стойков.

"Иницирах тази петиция още на следващия ден след случилото се в Средец, защото аз и група интелектуалци от един приятелски кръг, между които са и тези, които днес ще я внесат в Министерски съвет, решихме, че този граничар ще бъде репресиран, изхождайки от два подобни случая в близките години", посочи проф. Димитров.

Той уточни, че говори за случаите, при които граничар уби турски нарушител на границата край Резово и бе уволнен и съден за това, а негов колега удари два плесника на две циганчета, които бяха разкъсали и се гавриха с българското знаме в Ямболско село.

"Очаквайки, че нещо подобно може да се случи и на този граничар и то не е отпаднало, защото знаете, че вчера имаше следствени експерименти, решихме да предварим събитията и да поискаме държавна награда, която във всички цивилизовани страни се полага на такъв човек", отбеляза проф. Димитров. По думите му, хората срещу, които е стрелял предупредително граничният полицай край Средец, не са мигранти или бежанци, защото те не са поискали нито един от двата статута, които се полагат в такива случаи.

"Човек, който иска да получи статут на бежанец или имигрант, в момента, в който премине дори незаконно българската граница, което те са направили, се предава на първия полицейски патрул, който срещне или отива в първото село и се предава на кмета. Те не са направили това, а са се забили навътре в България. По този начин те напълно покриват съдържанието на един друг статут - на бандитско формирование, което се движи из България и обира старците, които и без това са малко вече по странджанските села и продължава да се забива навътре в територията на България", коментира проф. Димитров.

"Ето защо аз не мисля, че могат да бъдат третирани като бежанци или имигранти. Те са бандитско формирование, след като не са се предали след незаконно преминаване на границата", допълни той. "Затова реагирахме и хиляди българи също реагираха като се подписаха в електронната петиция. Надявам се, че България може да намери един медал или един орден за тези хора. Това би стимулирало и другите гранични полицаи да си вършат добре работата ", каза още проф. Димитров.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: