Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (3)
Матиас Курьор: Черно море е най-добрият избор в живота ми
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 14.11.2015Коментари (0)723
© Varna24.bg
Матиас Курьор е роден на 22 март 1988 г. във фон дьо Франс на карибския остров Мартиника, който е френска територия.

Започва футболната си кариера след преместването си във франция - първо в "Бове", после в Б-отбора "Нант" и "Гьоньон". През 2010 г. подписва с испанския втородивизионен "Орихуела", но скоро е даден под-наем в друг отбор там - "Атлетико Балеарес".

В началото на 2013 г. Курьор се връща в родината си и за кратко играе в местния "Голдън Лайън". Пак заминава за Испания и се присъединява към третодивизионния "Хуракан Валенсия".

В "Черно море" е от 2014 г., като дебютира при 0:0 срещу "Лудогорец". феновете на "моряците" ще помнят винаги победния му гол за 2:1 в 119-ата минута на финала за купата на България срещу "Левски" на 30 май тази година.

- Матиас, сега си доста известен в България, но дебютът ти при треньора Станков за "Черно море" бе кошмарен. Влезе като резерва и бе заменен малко след това. Как го преживя?
- Да, спомням си този много тежък момент в моята кариера. Най-вече помня чувството на срам и унижение, което изпитвах. Плаках цяла нощ. Спомням си, че вечерта говорих с баща ми по телефона и му казах, че съм контузен. Бях наистина засрамен, но се зарекох това никога да не се повтори. Работех здраво, без да вдигам много шум, за да стана най-добър по най-бързия възможен начин. Никога не съм се съмнявал в това.

- Каза, че си плакал. Емоционален човек ли си, плачеш ли често?
- Плача, да, но никога пред хора. Плача, когато семейството ми има проблем, или съм разочаровал близките си.

- Как дойде в България, знаеше ли нещо за страната отпреди ?
- Дойдох в България с оферти от "Берое" и "Черно море" след един тежък сезон в Испания. Избрах Варна и не съжалявам изобщо, това беше най-добрият избор в живота ми! Не знаех много за България -най-вече за г-н Емил Костадинов, който попречи на Франция да отиде на САЩ '94, но в крайна сметка България е суперстрана, Варна е един страхотен град, приятелите ми дойдоха, майка ми и аз се чувствам като у дома си.

- Адаптира ли се за футбола, който се практикува в България?
- Наистина не знам, понякога се усещам като адаптиран, понякога обратното. Чувствам се добре на "Тича", но когато играем навън, срещам някои трудности. С треньора Спасов се опитваме да контролираме мача. Това ми допада, такъв е футболът, който обичам. Също така се старая да подобрявам и играта си в защита.

- Ти си играл в долните дивизии на Испания и Франция, има ли разлика в стила на игра, как би сравнил нивото с това в България?
- Да, има голяма разлика. В Испания футболът не е толкова силов, играе се на висока скорост. Във Франция има повече свободни пространства, но до последните 30 метра пред вратата на съперника. Тук, в България, играчите са много технични, но тактически не са на нивото на Испания или Франция. И още нещо -тук играчите се уморяват много бързо. Проблемът се състои в това, че тук играчите пресират през цялото време и когато излязат от пресата, се образуват много свободни пространства и играчите се уморяват по-бързо. В Испания и Франция също се прави преса, но само когато е необходимо, а не през цялото време, за да не се изморяват играчите и да не се оставят пространства. Във Франция се пресира само ако топката е в опасна зона пред вратата. Ако не е, се оставя топката в противниковия отбор, докато тук без значение дали е опасно, или не, пресира се през цялото време. Непрекъснатата преса е много опасна, защото при една грешка това е директен гол. В България футболистите играят повече със сърцето, но не стоят много добре тактически на терена.

- Най-тиражното френско списание "Франс футбол" те нарече наскоро "легенда на Варна". Чувстваш ли се така?
- Не знам, мисля че феновете са тези, които тр да дадат отговор на този въпрос, аз просто смятам, че съм част от отбора, който е "легенда", но ако феновете ме считат за легенда, това би било голяма гордост за мен и никога не съм предполагал, че ще ми се случи такова нещо един ден!

- Подобрил си физическото си състояние, изглеждаш по-мощен, личи си, че прекарваш часове във фитнеса. От друга страна, си доказал, че знаеш как да вкарваш голове. Виждаш ли се в ролята на централен нападател или евентуално да се сменяш с нападателя в някаква схема, която да ти даде шанс да си на върха на атаката?
- Работя много върху себе си извън терена. Най-вече това е добро хранене, ходене на фитнес и добър сън. Уважавам тялото си - старая се да бъда колкото се може повече професионалист. Вадя си хляба с футбол, значи всеки ден се боря, за да давам най-доброто от себе си и да помагам на отбора си да печели. Готов съм да играя там, където треньорът ме сложи. Имаме много добри нападатели - Бижев, Петков и Хуан. А ако не бе контузен моят добър приятел Бакари, можехме да се борим за първо място!

- Ти влезе в историята на отбора, спечелвайки две купи срещу "Левски" и "Лудогорец". Осъзнаваш ли какво направи? Представяше ли си го?
- За мен е чест да съм част от историята на клуба. И - да, надявах се да спечеля нещо, аз съм професионалист и играя винаги, за да побеждавам. Не познавам някой футболист, който да иска да губи.

- Чувстваш ли се победител?
- Не знам, но във всеки случай аз не съм човек, който ще се откаже. Боря се да не загубя баща си, майка си - всеки ден се боря, животът е тежък.

- Има слухове че ще ходиш в "Левски"?
- Не искам да играя за друг клуб в България освен "Черно море". Дори да ми предложат, ще откажа. Когато дойдох тук, не бях играл една година. Хората от клуба подписаха договор с мен и ми дадоха шанс. След това феновете ме подкрепиха и когато обличам фланелката на "Черно море", аз искам да давам всичко от себе си, за да върна по този начин любовта, с която ме даряват.

- Какво мислиш за българските жени?
- Те са много красиви. Не е за вярване каква невероятна визия имат. Българките са сред най-красивите жени, но трябва да хапват малко повече. (Смее се)..

- Как намираш българската кухня и имаш ли предпочитано ястие?
- Не знам за любимо ястие, може би капама. Обичам да се разхождам в градинката зад "Севастопол", да гледам морето, защото то ми напомня за родината ми Мартиника. Извинявам се, български приятели, ама в Мартиника е по-хубаво.

- Ти си национал на Мартиника, кога беше твоят дебют ?
- През 2013 г. срещу Канада за "Голд къп". Бихме 1:0, а мачът бе нап стадиона, на който се игра финалът на световното през 1994 г. - "Роуз Боул".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Александър Зверев трябва да направи услуга на Григор Димитров днес
Григор Димитров отпадна в Рим, но може да се изкачи в световната ранглиста
Григор Димитров взе втория сет срещу Фриц с кански мъки
Един от близките приятели на Григор Димитров продължава напред в Рим
Какво трябва да знаем за следващия опонент на Григор Димитров в Рим?
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: