Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Емил Радев обсъди емигрантската криза с варненци от район "Младост“
Автор: Екип Varna24.bg 13:24 / 01.12.2015Коментари (0)2647
©
Европейският съюз достигна критична точка за справяне с вълната от емигранти към Европа. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на среща с граждани в клуба на ПП ГЕРБ във варненския район "Младост", на която бяха обсъдени актуални теми от дневния ред на европейските институции.

"Нито една държава не може да се справи сама както с проблемите, породени от бежанската криза, така и с предизвикателствата вследствие на терористичната заплаха", категоричен бе Радев. Той очаква най-късно следващата седмица да влезе за разглеждане в Европарламента законодателното предложение за увеличаване капацитета на "Фронтекс“ - агенцията, която пази външните граници на ЕС. Предвижда се създаването на Европейска брегова охрана, както и на групи за бързо действие, които да извеждат от страните-членки на ЕС хората с отказана молба за убежище. Сред мерките за сигурност, инициирани на европейско ниво, той изтъкна създаването на "горещи точки" в трети страни като Турция, Сърбия и Македония, където да се проверяват кандидатите за убежище, така че тези, които не отговарят на изискванията, да бъдат връщани незабавно в техните държави. 

Емил Радев набеляза и ролята на Директивата относно резервационните данни на пътниците, за да има информация за потенциални терористи, още преди те да потеглят за Сирия и Ирак или обратно към Европа. Евродепутатът увери, че като транзитна страна България никога не е подценявала терористичната заплаха, нито пък негативния ефект на бежанската вълна.

"Ситуацията изисква засилено сътрудничество с партньорските служи и обмен на информация в реално време", отчете той и допълни, че единният подход на европейско ниво е важен, включително и по отношение на конфликти като този между ЕС и Турция.
По повод финансовия ангажимент на ЕС към Турция в размер на 3 млрд. евро, Емил Радев увери, че за Европа е по-евтино да подпомогне задържането на бежанците в лагерите в Турция, откъдето те по-лесно ще се завърнат в родината си, отколкото да осигурява средства за социални помощи за бежанците и обхващането им от съответните здравни и образователни системи.

"Статистиката същевременно сочи, че само един на петима души, които влизат в Европа, е бежанец. Повечето са от Афганистан, Бангладеш, Пакистан и др. През миналата година трафикантите само в Либия са спечелили от нелегалните емигранти над 760 млн. долара", посочи още Емил Радев. 

По повод коментарите, че постигнатите през последните дни договорености отварят пътя на Турция за членство в ЕС, евродепутатът бе категоричен, че това изисква да бъдат покрити определени критерии. "Турция все още е далеч от подобна перспектива, защото преговорите й с ЕС ще отнемат много години. Към момента са отворени 14 от общо 33 преговорни глави, а само една е затворена на практика", припомни Радев. Той информира присъстващите и за работното посещение във Вашингтон, в което взе участие като член на комисията по правни въпроси на ЕП. 

Акцент в разговора с граждани, който се проведе по инициатива на ръководителя на организацията на ПП ГЕРБ в район "Младост" - общинският съветник Лидия Маринова, бе и темата за зоополицията. В отговор на поставените въпроси евродепутатът обясни, че в момента, съвместно с "Четири лапи" се работи по междуинституционално споразумение във връзка с правомощията на МВР и Министерство на околната среда и водите за съвместни проверки в случаите, когато няма данни за престъпление, но се налагат мерки срещу нехуманно отношение към животни.



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: