Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бежанци пренасят зарази по добитъка
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 03.12.2015Коментари (0)2930
© Вulfoto
"Възможно е бежанците да донесат у нас заразна болести по животните от Гърция. Южната ни съседка е пламнала от заразен нудоларен дерматит, който вече стигна до Халкидики. Болестта е смъртоносна, проявява се с треска и със спиране на млеконадоя при кравите", заяви вчера шефът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

"Тези хора спят в кошари без никакви мерки за сигурност. Нашите лекари, по време на обученията в гръцките ферми, бяха опаковани в специални костюми", разясни опасенията си той.

"Рано или късно, това заболяване ще стигне до нас, тъй като се разпространява от всички видове комари, а не както синия език само от един вид. Взели сме мерки, защото ако се позволи това заболяване да се разпространи, фермерството в южната част на България ще се превърне в хоби", допълни Илиев.

В момента мерките предвиждат всички крави без ушни марки в пограничните райони да се унищожават. Два пъти седмично се проверява здравето на добитъка там. Следи се за черен пазар на животни от южната ни съседка. "Бяха разпечатани листовки, раздадени са на фермери. Казано им е какво да правят. Не видях голям ентусиазъм в правенето на дезинфекции на фермите. Не мисля, че навсякъде е станало", добави Илиев.

На въпрос на "Труд" защо в България не се приложи превантивна ваксинация на животните, Илиев посочи, че това според правото на ЕС означава, че страната ни признава, че в нея е регистрирано заболяването и ще последват санкции. "Санкциите могат да бъдат забрана за износ на млечни продукти и месо до 2 години от засегнатите райони", обясни Илиев.

Агенцията по храните планира да затегне и контрола върху онлайн търговията с храни. Те ще могат да се продават в интернет само ако търговецът имат регистриран склад, магазин или друг обект в агенцията. Промяната ще влезе в изцяло нов Закон за храните, обяви д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

"Не може да си поръчаш онлайн сирене и то да бъде доставено без етикет. Хората звънят, алармират ни за стомашно-чревни проблеми от консумацията му. Пробваме да направим проверка, но акаунтът в интернет вече е изтрит и не можем да намерим търговеца. След дни той отваря нов акаунт", обясни ситуацията Кулински.

Вече текат и активни проверки по повод наближаващия Никулден. "Призовавам хората да купуват риба от регистрирани обекти", каза Кулински. От 9 декември пък стартират засилени проверки в зимните курорти. "До 29 февруари ще разпоредим засилени проверки в зимните курорти. Целта е нашите колеги в областните дирекции, където са големите курорти да се срещнат със съответния бизнес и да разяснят какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата и по-миналата година и да вземат съответни мерки за ограничаване на нарушенията", каза още Кулински.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: