Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (3)
Херо: Нивото в България продължава да пада
Автор: Екип Varna24.bg 10:54 / 07.12.2015Коментари (0)1396
© Varna24.bg
Димитър Димитров, който в момента води казахстанския Иртиш, даде интервю пред "Меридиан мач", в което говори за възхода на футбола в Казахстан, за работата на българските специалисти в чужбина. Треньорът коментира и нивото на футбола в България в момента, кризата, през която премина Лудогорец, ситуациите в Литекс и Левски, както и тази в националния тим на България.

Господин Димитров, на какво се дължи възходът на футболът в Казахстан, където работите в местния Иртиш?
- Клубните отбори дърпат много напред футбола. Виждате, че Астана играе в Шампионската лига. Кайрат бе на минути от класиране в групите на Лига Европа - отстрани Цървена звезда, победи Бордо. В първата шестица на първенството на Казахстан нивото бе много високо и конкуренцията - голяма.

Това помага ли за израстването на местните футболисти?
- Не бих казал. Може би и при тях има напредък, но не е впечатляващ. За това съдя главно от представянето на националния отбор. Нивото в Казахстан е високо, защото в първенството играят много качествени чужденци. Инвестира се в бази, в инфраструктура. В големите мачове Астана и Кайрат залагат на по 8-9 чужденци в съставите си.

Споменавате няколко пъти Астана и Кайрат, но къде е вашият Иртиш в тази конфигурация?
- Споменавам ги, защото те са като Барселона и Реал (Мадрид). Това са двата най-богати клуба, най-титулувани, разполагат с най-качествените чужденци и най-добрите условия. Нашият Иртиш направи чудото. Когато аз пристигнах, те бяха спечели само един мач през първия дял. След това успяхме да се вдигнем, да влезнем в първата шестица. Сторихме немислимото, въпреки финансовите проблеми, които ни съпътстват. Накрая можехме дори да се борим за третото място. Но отчитам и проблемите при нас, защото футболът е не само настройка и мотивация, но също така и психология и желание.

Работата на Станимир Стоилов, вашият принос за Иртиш, назначението на Илия Груев в Дуисбург не показват ли, че имаме добри треньори?
- Много нескромно е точно аз да говоря за това. Аз съм убеден, че има няколко български треньори, които имат необходимите знания и качества да успеят в чужбина. Внимание, не говоря за всички, а само за няколко специалисти. От опита ми в Русия, Казахстан и Саудитска Арабия съм видял, че не само, че не сме по-зле подготвени, но имаме и сериозни аргументи, с които можем да се похвалим. Съвсем друг е въпросът, че постоянно сме критикувани и подценявани в България.

Гледали сте последните мачове в България. Вдига ли се нивото заради новия формат на първенството?
- За съжаление не мога да кажа такова нещо. Не виждам подобрение от това, което гледах. Даже ми се струва, че нивото спада. Много показателно за това бе и представянето на българските отбори в евротурнирите.

Очаквахте ли този срив на Лудогорец през лятото и защо се стигна до него?
- Значи, не може един отбор да се поддържа постоянно на толкова високо ниво. Особено когато има толкова промени, те винаги са съпътствани с катаклизми. Не мога да говоря за селекцията на Лудогорец. Чувам, че е изключително качествена и скъпа, но не съм гледал на живо новите попълнения и не е коректно да се изказвам. Но отборът определено не стоеше добре в някои мачове, които гледах. Лудогорец боледуваше и това се виждаше от всички. Може би точно техният спад позволи да има относително равновесие в челото на класирането и да има 4-5 отбора, които имат претенции за първите места. Но пак повтарям, че състоянието на Лудогорец бе лошо. И това се видя най-вече в мачовете с изключително скромния тим на Милсами. Без да обиждам никого, Лудогорец е длъжен в каквото и състояние да се намира, да отстрани отбор от класата на Милсами.

Сега предстоят любопитни двубои между бившите ви отбори Литекс и Левски за Купата на България и за първенство. Следите ли интензивните промени в Ловеч и честата смяна на треньорите?
- Честно казано, това е абсолютно непонятно за мен. Не мога да си обясня как някои идва за 3 мача, след това друг го сменя за 5 или 6, после се връща първия за още няколко срещи. Не знам какви са тези отношения, на какво се дължат. Всичко това обаче е много непрофесионално. Като изключим това, Литекс има добър потенциал за нашите стандарти. Отборът може да прогресира при добра работа и спокойствие.

Ще кажете ли мнението си и за Левски?
- Информацията, която имах от няколко човека, чието мнение за футбола уважавам, се потвърди. Те ми казваха, че Левски е първи, но не играе добър футбол, на "Герена" няма качествена игра. Това, което видях в последните 2-3 мача на отбора ме накара и аз да се убедя в тези думи. Левски бе първи с аванс заради многото колебания при другите. Не бива да се забравя все пак, че лятото бяха на кота нула и започнаха да градят състава си от самото начало. Въпреки всичко Левски винаги се бори за титла и купа. Явно и тази година ще бъде така.

Смятате ли, че правилото за задължително участие на футболист до 21 години е от полза за младите играчи?
- Ще ви кажа какъв е опитът в Казахстан. Там това правило важи вече 6-7 години. В началото дори задължително са играли двама млади местни футболисти във всеки отбор. В момента тази бройка е намалена до един. Във всеки мач трябва да играе задължително 90 минути едно младо момче и ако се контузи, се пуска друг млад играч на мястото му. Вече открито се говори за премахването на това правило, защото то не е дало никакъв резултат. Няма смисъл да се налагат изкуствено играчи, които нямат качества. Ще ви кажа, че тези младежи, които са били налагани преди 6 или 7 години в Казахстан, днес на практика не играят или са на много ниско ниво. Треньорите трябва да бъдат оставени сами да преценяват на кого да залагат. Уверявам ви, че няма човек, който да се откаже от добър футболист, само защото е млад.

В този ред на мисли следите ли развитието на националния отбор на България?
- Положението очевидно е много зле, но това е отражение на целия ни футбол. Ние нямаме добри футболисти нито в първенството, нито в чужбина. Виждате, че националите ни, които са навън, обикновено са на скамейките и не играят. При това положение няма как да има силен отбор на България. От 15-20 години ние не тъпчем на едно място, а се спускаме стремглаво надолу. Докато бях треньор на Черноморец, бях бесен, че идват играчи като Шаешу от втора или трета дивизия и тук става веднага звезди. Това говори най-добре за нивото ни и качеството на родните футболисти.

По-тъжен ли е шампионатът ни без ЦСКА и Локомотив (София)?
- Никой не печели от тяхното отсъствие. Губят се традициите и историята. Аз не мисля, че ЦСКА и Локомотив (София) печелят от това, че тръгват на чисто, както смятат някои. Какво печелят? Кой е доволен от това, че бият със 7-8 на нула във всеки мач? От друга страна, законите трябва да се спазват. Не съм за това някои да си затварят очите за пропуските на грандовете.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Олимпийският шампион дели Григор Димитров от връщане в Топ 10
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: