Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ердоган заплашил да "наводни" Гърция и България с мигранти?
Автор: Екип Varna24.bg 10:13 / 09.02.2016Коментари (21)2673
©
Президентът на Турция Реджеп Ердоган е отправил заплахи през ноември 2015 година да наводни Европа, специално Гърция и България, с мигранти, ако лидерите на Европейския съюз не му предложат по-добро споразумение за справяне с бежанската криза. Това съобщава гръцкият сайт euro2day.gr, цитиран от световни осведомителни агенции.

Специализираният в разпространението на финансови новини сайт е публикувал протоколи от среща между Ердоган, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От публикацията става ясно, че е имало сериозно напрежение и недоверие по време на проведените разговори.

От Европейския съвет и Европейската комисия отказват да потвърдят или да отхвърлят автентичността на документа. От прессекретарията на президента на Турция пък не са коментирали информацията.

Не се посочва кога и къде е проведена срещата, но изглежда, че е била на 16 ноември в Анталия, Турция, където тримата проведоха среща след Г-20 - близо две седмици преди срещата на върха на ЕС-Турция на 29 ноември 2015 година.

"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и можем да качим бежанците на автобуси...Как ще се справите с бежанците, ако нямаме споразумение? Ще убиете бежанците ли?", казал Ердоган.

Според изтеклата информация турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е присъствал на срещата, е показал на Юнкер вътрешен документ, който принадлежи на ЕС и в който е било отбелязано да се отпуснат по 3 милиарда евро на година.

Президентът на Турция е поискал 6 милиарда евро от ЕС за период от две години. Когато Юнкер предложил ясно половината от посочената сума, турският държавен глава изтъкнал, че Турция не се нуждае от парите на ЕС така или иначе.

В последствие ЕС и Турция постигнаха споразумение за 3 милиарда евро, които трябва да помогнат за подобряване на условията на живот на бежанците в турската държава. Сделката също включва възобновяване на преговорите между Брюксел и Анкара за членството на съседката ни в ЕС и ускоряване безвизовото пътуване на турци до страни членки на ЕС в замяна Анкара да спре потока от бежанци към Гърция.

В разгорещения дебат Ердоган често е прекъсвал Юнкер и Туск, той обвинил ЕС, че заблуждава Турция и лично Юнкер, че се е държал неуважително към него.

Турският лидер също призовал Юнкер, бивш премиер на Люксембург, да покаже повече уважение към 80-милионна Турция.

"Люксембург е просто като малък град в Турция", заявил президентът на турската страна.

Ердоган е казал още, че споразумението цели запазване на Шенгенския проект. Юнкер е отговорил, че ако Шенген се разпадне, Турция няма да има споразумение за визова либерализация с ЕС и ще трябва да сключва с всяка държава визово споразумение на двустранна основа.

Тримата са коментирали и последния евродоклад на ЕК за прогреса в реформирането на Турция.

Турският лидер изтъкнал пред евролидерите, че отлагането на доклада на ЕК за прогреса на страната по пътя й към еврочленство не е помогнал на управляващата Партия на справедливостта и развитието да спечели с голямо мнозинство парламентарните избори на 1 ноември.

Докладът беше обида. Кой го подготви? Как сте могли изобщо да напишете подобно нещо? Болшинството от турците не искат Турция да стане член на ЕС, защото вие изготвяте такива доклади. Това не е истинската Турция. Вие (лидерите на ЕС) няма да дойдете при мен, за да научите истината. Отново не бяха отворени преговорни глави, въпреки нашия прогрес, заявил Ердоган.

Докладът на ЕС за Турция, който трябваше да бъде публикуван на 14 октомври 2015 година, беше отложен за след изборите на 1 ноември. Той критикува управляващата партия, че е отстъпила от върховенството на закона, медийната свобода и независимостта на съдебната система. Юнкер обаче е пояснил, че докладът е отложен по молба на Ердоган.

Изтеклата информация накара евродепутат от гръцката центристка партия "То потами" да поиска потвърждение от ЕК дали са се водили такива разговори.

Ако разговорите между официалните представители на ЕС и турският президент са истина, изглежда, че има аспекти в споразумението между Анкара и ЕС, които са потулени целенасочено, изтъкна Милтос Киркос във въпрос до Комисията.

Искаме незабавен отговор дали тези разкрития са истина и откъде идва легитимността на Комисията да преговаря, използвайки предприсъединителния процес с Турция като коз, добави той.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те не искат бе Ердогане. Тук само бой могат да видят. Ти представяш ли си мангалите да оставят някой друг да им яде от кокала. Няма как да стане.
0
 
 
Ще се приготвим и ще ги посрещем с кебапчета и куфтета, ...
-1
 
 
Тоя грам не осъзнава какво може да му стори Русия ако продължава с простотията хахахахах
+1
 
 
Ако някой не виждат това прави казва се държи си на думата!!!
0
 
 
Много шум за нищо.Ако ЕрДоган наистина си мисли,че ще наводни България и Гърция с емигранти,то трябва да е наясно,че организираното им извозване до бг или гр, граница вече се прави умишленно. Аз съм убеден,че и Гърци и Ние ще се справим ако ще и с обща Европейска войска по границите ни...Но не знам Феса какви ще ги чини когато милиони емигранти вземат да дрискат в Одринско.Тоя изобщо не е в час,че Турция зависи много от Европа и туристите и...а не ОБРАТНОТО. С Русия ще получи загуби заради конфликта...да не го издуха и с Европа.Това не му е КапалъЧаршъ и пазарите в Мардин. Да си взима милиета и да си го гледа за 3 милиарда да не се наводни още повече. Турция не е ресурсна страна и разчита на производство и търговия...ако няма къде да си пласира продукцията и да вземе парите на туристите ще се скапят за 2 години.
Aнонимен
на 09.02.2016 г.
+4
 
 
Хан Тервел се е справил с бежанците още през 717г. така добре, че още 300 години не са търсили "убежище" при нас :)
+2
 
 
Тука в тая мизерия няма да оцелеят. рџ?ѓ
Aнонимен
на 09.02.2016 г.
+2
 
 
няма ли кой да го отстреля.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: