Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (4)
Ветрилата се завръщат с регата "Трети март" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:33 / 26.02.2016Коментари (0)1001
©
В първите дни на март Варна си възвръща блясъка на столица на ветрилата. От 3-ти до 6-ти март във Варненското езеро ще се проведе юбилейната 60-та регата "Трети март" . Организатори на проявата са Спортен клуб "Черно море - Бриз", и Морски клуб "Приятели на морето", с финансовата подкрепа на Община Варна и със съдействието на дирекция "Спорт".

Регатата ще събере ветроходци от цялата страна, които не само ще премерят мишци, воля и умения в покоряването на вятъра, но и ще превърнат езерото в една истинска феерия от платна. Събитието е включено в спортния календар на Българската федерация по ветроходство и ще открие Държавното първенство за тази година на клас "Ял-6". За нейното провеждане своя благотворителен принос ще даде и бизнесът.

"До този момент имаме 25 заявки за участие. Надяваме се до началото на регатата те да станат 30. Рекордът е 38 лодки от 25 клуба с 200 състезатели", обяви Росен Марангозов от СК "Черно море - Бриз". И тази година гонките ще се проведат по регламента от последните години. Всеки екипаж ще се състои от 6-ма състезатели, без ограничение на пол и възраст, от които във всяка гонка ще могат да участват минимум 5 състезатели.

Специално за юбилейното издание на регатата ще има и допълнително класиране. Главен съдия на регатата ще бъде капитан Стефан Методиев. Първата гонка ще е на 4-ти март. Ще има три състезателни дни с общо седем гонки. За да се зачете класирането за регатата и за Държавното първенство за клас Ял-6, трябва да има проведени минимум три гонки. Останалите могат да бъдат отказани, в зависимост от атмосферните условия, допълниха от СК "Черно море - Бриз".

Регатата е замислена през 1957 г. като вътрешноклубно състезание. Началото е поставено от активисти на секция "Ветроходство" към Морския клуб на тогавашната ДОСО /Доброволна организация за съдействие на отбраната/. Самото състезание е посветено на годишнината от Освобождението на България от турско робство. В гонките участват новопостроените в България и модерни за времето си крейсерски яхти "ОV"/балтийки/. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа. От 1961 г. тя става открита и в нея се включва Морски клуб "Балчик" с балтийката "Ураган".

До 1974 г. в "Трети март" се състезават балтийките, а когато са на ремонт, гонките се провежда на лодки "Ял-6" във варненския залив. При неблагоприятно време се ползва резервния полигон - варненското езеро. От 1975 г. състезанието вече трайно се провежда в езерото на лодки "Ял-6". През годините регатата се утвърждава като първа ветроходна проява за годината и с нея се открива състезателния сезон. В гонките участват както момичета и момчета на 8, 10 и 12 години, така и мъже и жени от 50 до 70- годишна възраст, някои от които от 3 до 10 пъти.

През 1978 г., в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство, по предложение на Морски клуб - Варна, решение на Българска федерация по морски спортен многобой и ветроходство и със заповед на председателя на Организацията за военно-техническа подготовка на населението, регатата е обявена за републиканска. От 1984 г. до 2010 г. "Трети март" е Републиканско първенство на клас "Ял-6". През 2013 г.

Българска федерация по ветроходство върна статута на регатата като Държавно първенство по ветроходство на клас "Ял-6".

Победители през годините са били отбори от Поморие, Несебър, Търговище, Балчик, Бургас, Варна. Най-забележителен е успехът на екипажа с шкипер Михаил Копанов, който цели 19 години е шампион.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Днес празнува един футболен гений, който отказваше да се пътува със самолети
Григор Димитров стартира с победа надпреварата в Рим
Ето къде може да гледате първия двубой на Григор Димитров на турнира в Рим
Време е! Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Григор Димитров разкри причината за ранното отпадане в Мадрид
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: