Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Отпускат 200 хил.лв. награден фонд за Международния лекоатлетически маратон, който стартира от Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:24 / 26.02.2016Коментари (0)1059
© Varna24.bg
Първата в историята верига от маратони в България стартира от Варна с рекорден награден фонд от общо 200 000 лв. Това съобщи в морската столица министърът на младежта спорта Красен Кралев, предаде репортер на Varna24.bg.

За първи път в историята, през 2016 г. ще се организира верига от маратонски бягания в България. Проектът включва три състезания и е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитие и популяризиране на бяганията.

Дебютното издание под мотото "Бягането-начин на живот" предвижда следните маратони: във Варна на 15 май, в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон.

Наред с това организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от трите града е 50 000 лв. , а победителите при мъжете и жените ще получат минимум 8 000 лв. За крайния победител във веригата състезания събрал най-много точки след последното бягане в София - са предвидени допълнителни 20 000 лв. бонус.

Първото състезание от веригата ще бъде Варненския маратон със старт в 9.30 часа на 15 май от площад "Независимост" Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и Морската градина. 

Информационен център и пункт за заплащане на стартовата такса и получаване на стартови номера ще бъде изграден пред Фестивален и конгресен център Варна.

Варненският маратон ще бъде със следните дисциплини и възрастови групи: 2 км. градски крос, 8,4 км. една обиколка, 16,8 км. две обиколки без възрастови ограничения и 42,195 км. пет обиколки, където право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието. 

"Горд съм с факта, че успяхме за първи път в нашата история да организираме верига от маратони в България. Целта ни е не само да поканим елитни бегачи от целия свят във Варна, но да направим така, че това да стане един традиционен маратон, част от международния календар в леката атлетика. Имаме амбиция да подпомогнем развитието на масовия спорт, да раздвижим и събудим младите хора. 

Варна е един от градовете с много силни традиции в дългото бягане. Имали сме много легендарни състезатели, част от историята на българската лека атлетика. Смятам, че Варна е подходящ център, от който да стартираме тази верига маратони. 

Като всяко нещо, което се прави за първи път, има своите рискове. Смятам, че маратонът ще е много атрактивен и ще можем да вдигнем нивото на състезателите, които участват. 

Колкото по-силни са участниците, толкова шансът за международно участие е по-голям. 

Варна като един от големите туристически центрове на Европа ще има полза от това нещо. Знаете, че спортните състезания са един от най-добрите начини за промоция на туризма в държавата и се опитваме да направим всичко възможно да ги използваме пълноценно. 

Леката атлетика е един от най-достъпните спортове. Когато говорим за програма за здраво поколение, за това, че се борим за раздвижване на нашите деца, мисля, че това е основният път. Най-достъпните спортове трябва да бъдат представени по атрактивен начин, за да могат да се практикуват от повече хора", каза при гостуването си днес министър Кралев. 

Стана ясно, че поне 5-6 елитни бегачи на световно ниво ще се включат в маратона. Нагръдният фонд бил съобразен с този в Австрия и Швейцария. 

Маратонът ще се популяризира активно в интернет и медиите, за да привлече максимален брой участници. За добрата организация на проявата ще бъдат осигурени доброволци и служители на общинска полиция във Варна. 

Според министър Красен Кралев във Варна условията за бягане били отлични заради морската височина и чистотата на въздуха. 

На срещата в зала "Варна" на Общината присъстваха още Иван Портних - кмет на Община Варна, Стоян Пасев - областен управител, Анатоли Илиев - организатор на лекоатлетически маратони и член на Управителния борд на АCES Europe, Кристиан Димитров - директор на Дирекция "Спорт" към Община Варна и Бончо Бонев - председател на СК "Черно море Атлетик".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Кой е Теренс Атман - следващият опонент на Григор Димитров в Рим?
Днес празнува един футболен гений, който отказваше да пътува със самолети
Григор Димитров стартира с победа надпреварата в Рим
Ето къде може да гледате първия двубой на Григор Димитров на турнира в Рим
Време е! Григор Димитров стартира атака на титлата в Рим днес
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: