Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР вече с право да подслушва телефоните ни и да чете имейлите ни
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 26.05.2016Коментари (15)2092
© Varna24.bg
МВР узаконява правото си да рови в интернет кореспонденцията ни и да подслушва телефоните ни. 

Достатъчно е да има обосновано предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.Това предвижда скандална промяна в Закона за електронните съобщения, която е включена в дневния ред на парламента за тази седмица.

Очевидно е, че вътрешното министерство и специалните служби много бързат да получат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни, защото ведомството на Румяна Бъчварова е било готово с предложението на 21 март, когато го е публикувало за обществено обсъждане. Правителството го е гласувало на 13 април, веднага е внесено в НС и разгледано от транспортната и вътрешната комисия и сега ще бъде гласувано на първо четене.

Мотивите на МВР за исканата промяна са, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.

Формулировката на новия текст обаче е твърде обтекаема: "За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление".

"Няма яснота кой прави това обосновано предположение и дали не се отварят врати за полицейски произвол. Смущаващо е, че се бърза толкова много с материя, която е изключително чувствителна", коментира пред "Труд" адвокат Александър Кашъмов, експерт от Програма "Достъп до информация".

Според него трябвало много внимателно да се анализира дали новият текст не противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който казва, че личният живот и личната кореспонденция са неприкосновени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Законово могат всичко да позволят. Технически обаче имат редица ограничения. Това, което могат да правят: - Да следят в какви сайтове влизате; - Да следят кога и за колко време сте активни; - Да "подслушват" трафика ви (което и в момента вашият доставчик и работодател) могат да правят; - Да изискат ваши съобщения и подобни данни от съответните сайтове/интернет услуги. Например да питат Фейбук да им даде кореспонденцията ви. Големите сайтове имат процедура за правителствени заявки, но не са длъжни да ги изпълняват (освен, разбира се, когато изискването идва от тяхното си правителство). Нашето каквито и закони да си съчини, те не са длъжни да ги спазват; - Да изземат компютъра ви и да видят какво има на него Много от тези свободи могат чисто технически да им се "орежат". Ето някои съвети: - Винаги ползвайте сайтове, защитени със SSL (адресът да започва с https). Така все още ще могат да виждат трафика ви, но няма да могат да разберат какво съдържа; - Криптирайте личната си кореспонденция (имейл) с PGP. Тук сложността идва от това, че трябва да убедите и хората, с които общувате, да криптират писмата си до вас. Сайтове като Фейсбук предлагат опцията да ви пращат всичко (известия и др.), криптирано с PGP; - Ползвайте поща, която не е базирана в България (напр. GMail). Така полицията няма да има законов достъп до данните ви, а ще трябва да прави индивидуална заявка до Гугъл, които не са длъжни да им съдействат. - Криптирайте всичките си устройства. Технически разкриптирането може да е възможно, но си спомнете случая с iPhone-а, които ФБР искаха да "разбият" - изръсиха се с над един милион $; за да даде полицията толкова пари, едва ли става дума за произвол; - Криптираните устройства да са с възможност за изтриване на данните отдалечено и при въвеждане на грешна парола твърде много пъти - Можете да ползвате и VPN, който да не е базиран в страната. Така и трафикът до сайтовете, които не са защитени със SSL, няма да може да бъде четен от полицията; - Можете да полвате Tor (The Onion Router), за да ограничите следенето и да не могат самите сайтове да разберат откъде се свързвате (опция, особено полулярна в Китай) Най-важното е винаги да сте добре осведомени и технически да сте запознати с нещата. Поздрави и успех!
0
 
 
С други думи вече сме официално роби и нямаме право на личен живот !
0
 
 
няма ли опция и да дойдат да ми сготвят?
0
 
 
освен ако не си с iphone.. тогава няма начин..
+3
 
 
Най-много да видат какво порно гледам
+3
 
 
Хахахаха ще ми подслуша к**а МВР.Имам програма с която просто няма да имат достъп никакъв до компютъра ми.
Aнонимен
на 26.05.2016 г.
+2
 
 
ура! това трябваше да стане отдавна. жив престъпник няма да остане.
+2
 
 
И кой ще е органът с правомощия да направи обосновано предположение? За мен единствено прокуратурата трябва да има това право.
+4
 
 
Господин Добранов, както е тръгнало утре пък ще поискат да сложат и камера в спалнята ти, да наблюдават не извършваш ли някаква престъпна дейност, пак ли ще си съгласен? Аман от тази полицейщина!
+3
 
 
Ха, ами аз съм съгласен - нямам какво да крия от властите, а ако това ще повиши националната ни сигурност... Друг е въпросът че в нашата мила татковина МВР е толкова корумпиран, бюрократизиран и зле управляван орган, че е доста спорно кой и как ще се възползва от тези правомощия.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: