Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
"Роял Хелена" спечели в регата Тол Шипс със своя тактика
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 31.08.2016Коментари (0)899
©
Пламен Свещаров е изпълнителен директор на фирма Топсейл ООД - собственик на баркентината "Роял Хелена". Младият варненец е син на капитан и е по яхтите от 6-годишен. Той и колегите му дадоха много, за да върнат българското присъствие в състезанията на големите кораби Тол Шипс.

Свещаров участва в първата гонка Барселона-Тулон на Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата. В регатата българите спечелиха две втори места в двете гонки и трето място в генералното класиране. "Роял Хелена" се връща на 19.10., събота в 11.11 ч. на Морска гара Варна.

Как успяхте да постигнете това историческо класиране, каквото български ветроход не е имал от години?

"Роял Хелена" отиде на Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата за престиж, а се върна с трето място в крайното класиране. Баркентината се конкурира с 40 ветрохода и яхти. Състезавахме се в клас А - на най-големите кораби. Наши конкуренти бяха огромни ветроходи като "Крузинщерн" от Германия, "Голдън люиф" от Холандия, легендарните "Александър фон Хумболт" от Германия и "Мир" от Русия. Последният е известен като един от най-бързите кораби в света, тотален фаворит във всички състезания. Ние обаче успяхме да го изпреварим като следвахме своя хитра тактика. Когато дадоха старта, всички тръгнаха по курса на "Мир". С капитан Димитър Генчев обаче решихме да следваме своя тактика. Направихме пресмятания, анализирахме метеорологичната прогноза и тръгнахме по директния курс. Въпреки риска да сме по-бавни на места, това ни донесе второ място в първата гонка от Барселона до Тулон и се класирахме след "Мир". Във втората гонка бяхме на един дъх от първото място - изпреварихме "Мир". Но в нея спечелиха чехите от "Ла Грейс", чиито коефициент им помогна да натрупат повече точки.

Бързината на кораба е важна, но победата се печели от хората. Кои бяха на борда на "Роял Хелена"?

Екипажът е от опитни ветроходци, водени от капитан Димитър Генчев - едно уважавано име в морските среди. В състезанието участваха и петима практиканти от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" - три момчета и две момичета. Те изпитаха емоцията да развеят българския флаг на парадите в Тулон и Ла Специя и цялата радост от триумфа и наградите, които спечелихме. След всяка гонка имаше церемония по награждаването. А от STI - международната морска организация, организатор на Тол Шипс, ни връчиха и приз за първо участие. Регатата е най-големият морски празник, който беше гледан от над милион и половина зрители. Френският вестник "Varmatin" отдели единствено на "Роял Хелена" две страници за репортаж с много снимки. Така че ние върнахме славата на България в това голямо морско състезание.

Как ще продължите представянето на "Роял Хелена"?

Вече сме се регистрирали за участие в регата Тол Шипс в Черно море през април и май 2014 г. Тя ще тръгне от Варна и варненци ще усетят духа на големия морски празник. От STI очакват с нетърпение как ще се представим след тази силна заявка, която дадохме в Средиземно море.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Огнени битки и шест бързи мача на SENSHI 21 във Варна
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: