Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мигранти ще ни залеят чрез уредени бракове, предупреждава прокурор
Автор: Екип Varna24.bg 17:22 / 14.10.2016Коментари (1)3171
©
Нови схеми за трафик на хора, нови схеми за експлоатация и нови уязвими групи, свързани и с мигрантската криза, бяха представени по време на кръгла маса на тема "Актуални форми и тенденции при трафика на хора", организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет.

Сключването на фиктивен брак с гражданин на европейска страна е един от начините, по който нередовни мигранти се опитват да легализират своя статут в европейски държави. От фиктивния брак по сметка до трафика, с цел сключване на принудителен брак, съществува една стъпка - принудата, посочи вицепремиерът Меглена Кунева, която откри конференцията.

Интересен казус и нова тенденция представи шефката на Районната прокуратура в Оряхово - Гергана Кюркчийска.

Сключвани били граждански бракове, част от които принудителни - т. нар. фиктивни, а друга част били уредени бракове с бедни българки между 20-30 години от Северозападна България. Подбирани са момичета от ромски произход, тъй като за тях е обичай сключването на уредени бракове. Между 5 000 - 10 000 лв. е тарифата за сключване на такъв брак, като парите са били плащани на родителите на момичетата.

Българките се омъжвали за косовски албанци в Македония, тъй като процедурата по сключване на граждански брак там е по-облекчена. След това момичета имат задължението да последват съпрузите си, като голяма част от тях отива в Швейцария. Там са сексуално експлоатирани в публични домове или в сръбски механи в Швейцария.

Множество трудности съпътстват разследването, тъй като доказателства се събират в няколко държави. Касае се за организирани престъпни схеми и канали, които са действали от години.

Съществен проблем е и идентифицирането на жертвите на трафика. "Съпругите" не се самоопределят като жертви. Близките им също отказвали съдействие, защото косовските албанци ежемесечно превеждат издръжка и на роднините на булките си.

По същата схема в Кипър, Македония и Гърция се сключвали и граждански бракове между циганки от България и мъже от афро-азиатски произход.

"Това е нова тенденция за узаконяване на нелегалната миграция", коментира прокурор Кюркчийска.

Тя прогнозира, че в близките 5 години Европа ще бъде залята и няма да има законовата възможност да се експулсират тези лица, защото имат сключени бракове с лица от държава на ЕС.

Заради разликите в законодателствата на отделните държави и начините на квалифициране на това престъпление, няма точна статистика за броя на пострадалите. В изследване от 2011 г. на Националния съвет по младежките въпроси на Швеция е посочено, че 8500 младежи на територията на Европа не са встъпили доброволно в брак. Между 4 000 и 10 000 заявления за гражданство, основано на фиктивни бракове, приемат годишно службите във Великобритания.

Проучване в Ирландия докладва за 1697 сключени брака между европейски граждани и неевропейски граждани за периода ноември 2014 - юли 2015 г. Голяма част от тях носят елементи на трафик на хора с цел принудителен брак.

През последните няколко години трафикът на хора с цел принудителен брак става разпознаваем и у нас. За първите 6 месеца в администрацията на Комисията за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала, свързани със сключване на фиктивен брак. Сигналите засягат лица между 20-25 години, от групи с високи нива на безработица и бедност.

По данни на Евростат, представени от вицепремиера Меглена Кунева, за периода 2010-2012 г. са регистрирани 30 146 жертви на трафик. В близо 90% от случаите става въпрос за сексуална и трудова експлоатация. "Статистиката е плашеща, но цифрите не трябва да бъдат обезкуражаващи, а мобилизиращи", коментира Кунева.

По думите й на заден план остава информацията и работата по другите две форми на трафик - с цел принудителни бракове и с цел продажба на органи. Според Кунева е важно да не ги пренебрегваме заради предизвикателствата, пред които Европа се изправя в рамките на едно десетилетие - икономическата криза и миграционната.

Миграционната и икономическата кризи засилват и трафика с цел отнемане на органи. 600 млн. до 1,6 млрд. годишно е печалбата от тази дейност. България не попада в "черния" списък на държавите-донори.

Сексуалната експлоатация е най-разпространената форма на трафик в глобален, европейски и национален мащаб. 70% от пострадалите в Европа са жертва на сексуална експлоатация.

5% от жертвите на сексуална експлоатация са мъже. В България 10 мъже и момчета годишно стават обект на сексуална експлоатация, сочат данните на прокуратурата. Проблемът за сексуалната експлоатация на мъже обаче е тема-табу и е възможно делът на засегнатите лица да е значително по-голям.

Източник: News.bg




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+7
 
 
Даа циганьорите ще гледат да се облажат, разбира се без да мислят за последствията...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: