Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Военновъздушните сили отбелязват 104 г. от създаването си
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 16.10.2016Коментари (0)1328
©
Военновъздушните сили отбелязват днес 104 години от своето създаване. В 10 ч. цветя и венци ще бъдат поднесени пред Паметника на летеца на пл. "Народно събрание" в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На този ден през 1912 г. от летището в Мустафа паша излита биплан Албатрос с пилот поручик Радул Милков и навигатор поручик Продан Таракчиев. Самолетът извършва разузнавателен полет над Одринската крепост и след като оглежда турските позиции, хвърля две ръчни бомби над гара Караагач. Прието е това да бъде първият случай на бойно използване на авиация в световната военна история и празник на военната ни авиация.

В отбелязването на празника днес ще участват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, военнослужещи и цивилни служители от състава на военната ни авиация, ветерани.

По-късно същия ден на тържествено събрание в столицата личният състав на ВВС ще бъде поздравен за успешното изпълнение на задачите по време на учения, охрана на въздушното пространство на страната, в издирвателно-спасителни операции, погасяване на пожари, при транспортиране на медицински екипи за донорски операции.

За проявен висок професионализъм ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС.

По повод на празника Националният военноисторически музей организира Седмица на авиацията.

От днес до 16 октомври посетителите на музея ще имат възможност да видят непоказвани експонати, свързани с живота на българските летци, оставили ярка следа в историята на България.

Музеят на авиацията в Крумово също ще отбележи празника с Ден на отворени врати - от 10.00 до 17.00 ч. на 16 октомври.

През целия ден посетителите ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21бис и възстановения салон и кабината на самолет Як-40, ползван от Правителствения авиоотряд 28 и авиокомпания Хемус Еър до 2006 г. На територията на музея се намират Паметен знак, символ на уважението и почитта към загиналите при изпълнение на воинския си дълг български летци, и няколко паметника, сред които на героя от Втората световна война кап. Димитър Списаревски, припомни Банялиева.

Във външната експозиция любителите на авиацията могат да видят и да се докоснат до самолети и вертолети на бойната, транспортната, спортната и селскостопанската авиация. Сред тях най-старият е германският водосамолет Арадо-196 А3 "Акула". Там са ветераните от Втората световна война "летящият танк", шурмовакът Ил-2, легендарният изтребител Як-9, бомбардировачът-торпедоносец Ту-2. Изложени са първите реактивни самолети, били на въоръжение в България, всички самолети от серията МиГ и вертолетите били на въоръжение в българската военна авиация.

Днес българските ВВС имат за задача да охраняват въздушното пространство на страната, за което "отговарят" летците от 3 авиобаза - Граф Игнатиево с дежурства по Ер полисинг. Вертолетната ни авиация, представена от 24 авиобаза - Крумово и с транспортни самолети, извън бойните си задачи, участва в издирвателно-спасителни операции, погасяване на пожари и при транспортиране на медицински екипи за донорски операции.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: