Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България с три бежански лагера при масово нахлуване на мигранти
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 24.10.2016Коментари (0)2531
© bTV
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова активира втора степен на опасност за българо-турската граница по плана за действие при извънредни ситуации.

Една от мерките в тази степен на опасност е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони.

Лагерите ще бъдат три, ще са разположени по южната граница и ще са от затворен тип, за да не могат мигрантите да се разхождат свободно.

Първият от новите лагери най-вероятно ще бъде в елховското село Бояново. В сряда правителството прехвърли огромен военен имот там на областния управител, а местните жители вече възроптаха и се готвят за протести.

Заповедта на Бъчварова е знак, че има сериозна промяна в обстановката, щом се налага повишаване на степента на опасност. Официалното обяснение е, че мерките се налагат, защото преди няколко дни Ердоган заяви, че само до декември ще контролира бежанските потоци към Европа.

Само преди седмица Бъчварова обясняваше, че всичко е под контрол, че има намаление и на регистрираните лица, които искат бежански статут, и на нелегалните мигранти като цяло в сравнение с миналата година.

Думите й обаче бяха в противоречие с данните за центровете за временно настаняване - тези на МВР са препълнени над 200%, а на Агенцията за бежанци - над 120%. Те се сблъскваха и с постоянните напомняния на премиера Бойко Борисов, че на 40 км от българската граница има 2 млн. бежанци, които турският президент Реджеп Ердоган може да пусне към България, коментира "Сега".

Опасенията, че има сериозен риск за бежанска вълна бяха засилени и от военния министър Николай Ненчев.

"Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница", обяви Ненчев в Малко Търново, цитиран от пресцентъра на МО. Това стана след срещата му с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата.

"Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани", подчерта Ненчев и поясни, че информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия не е оптимистична.

Министърът посочи, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана.

 




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: