Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Варна се проведе форум в подкрепа на жените в управлението
Автор: Екип Varna24.bg 14:14 / 04.11.2016Коментари (0)1517
©
Жената има енергията да гради и да бъде мотор, както на семейството си, така и на обществените процеси. Около тази позиция се обединиха участниците в организирания от ЖГЕРБ-Варна дискусионен форум в подкрепа на жените в управлението. 

Събитието се проведе в рамките на националната инициатива на ЖГЕРБ "100 жени в управлението". Във фокуса на дискусията бяха предизвикателствата, които дамите на ръководни позиции срещат в различни сфери като политиката, здравеопазването, културата, образованието, правото, бизнеса, социалните дейности и трудовата заетост.
Форумът откриха варненският представител в НИС на ЖГЕРБ Даниела Димова и областният ръководител на ЖГЕРБ-Варна Йорданка Проданова. Дамите приветства и кметът на морската столица и областен координатор на ПП ГЕРБ-Варна Иван Портних

"Жените се отнасят много коректно и отговорно към работата си. Не знам дали е вярно твърдението, че постигат резултати с два пъти повече усилия, но е факт, че работата им дава забележителни резултати", коментира той и припомни, че и в национален, и в световен мащаб има много успешни дами - доказани лидери. "В групата на ГЕРБ в местния парламент всеки втори общински съветник е жена", изтъкна Портних и сподели, че в качеството си на мениджър, а и сега като кмет има много жени в екипа си. 

"Предстои ни заедно да продължим да работим с ускорени темпове, защото имаме сериозна проектна готовност, която ще позволи през следващата година да бъдат инвестирани над 150 млн. лв. в благоустрояването на града ни", отчете Иван Портних и пожела на дамите да бъдат все така активни, успешни и отговорни.

Сред гостите на форума бяха и народните представители от ГЕРБ Даниела Панайотова и Нели Петрова, кметовете на варненските райони "Аспарухово" и "Приморски" Калина Белмезова и Петя Проданова, представители на много институции в града и др.

"Да бъдем активни, защото на нас е отредена ролята да даряваме с живот и да пазим живота. В този многолик и изпълнен с предизвикателства свят ние сме тези, които с много труд, с любов, такт и всеотдайност можем да направим България още по-добро място за живеене", заяви в специално видео обръщение към участниците във форума кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева.

Единствената жена - кмет на община във Варненска област Красимира Анастасова коментира предизвикателствата пред нежния пол в политиката. Тя посочи, че в ГЕРБ потенциалът на жените е ценен, затова партията е представена от две дами в Европарламента и от 30 в Народното събрание. Осезаемо е женското присъствие и в местната власт чрез 22 кметове на общини, 150 кметове на кметства и 500 общински съветници. "Голяма част от тези позиции са избираеми, което е доказателство, че със своите лични и професионални качества жените печелят доверие", заяви Анастасова.

"Екипната работа е пътят към успеха, а за да има екип е необходимо единомислие", изтъкна председателят на постоянната комисия по здравеопазване към ОбС-Варна доц. Антоанета Цветкова, която постави акцент и върху съвместните усилия на общината и здравните заведения в града за повече инициативи за превенция.

"Трудно е да управляваш в сфера като изкуството, което е неуправляемо", пошегува се директорът на Държавния куклен театър във Варна Вера Стойкова и коментира пред присъстващите, че за да бъдеш добър ръководител трябва първо да спечелиш доверието на хората, които ръководиш. "Горда съм, че направихме изкуството на Варна конвертируема валута, че го изнесохме на световната сцена. Затова си струва да се работи", заяви Стойкова и благодари за доброто партньорство на Даниела Димова в качеството й на директор на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна.

"Жената умее да работи със сърце, а за да успееш в правния свят трябва да носиш в себе си абсолютното чувство за справедливост", коментира в ролята на лектор нотариус Роза Кожухарова. Тя разказа на присъстващите над 150 дами на форума за професионалния си път като съдия, адвокат и частен нотариус.

За ролята на жените в системата на образованието, която е силно феминизирана, говори Лилия Христова, директор на общинската дирекция "Образование и младежки дейности". Тя благодари на всички учители и директори на училища в града, с чиито усилия и професионални качества Варна е една от общините, които с лекота въвеждат Закона за предучилищното и училищното образование.

За да споделят своя личен опит във форума участваха и успешни бизнес дами. "Когато човек обича професията си и дава всичко от себе си, неминуемо става изключително добър в това, с което се занимава", изтъкна Елена Парова, която работи в сферата на недвижимите имоти. "За да си успешен в бизнеса, трябва да познаваш в детайли целия процес. Важно е да имаш и силен гръб в лицето на човек, на когото да се доверяваш безрезервно, защото иначе е трудно да се балансира между семейството и работата", сподели на свой ред Христина Христова - собственик на фирма.

"Там където мъжете не могат да се справят, жените успяват", заяви д-р Лидия Маринова, зам.-председател на ОбС-Варна и председател на комисията по социални дейности и жилищна политика към местния парламент. "За да успяваш в работата си, трябва да имаш и силна подкрепа от семейството си", коментира д-р Маринова и пожела на дамите да следват мечтите си.

"Мили момичета, изнесохме на плещите си най-тежките години на прехода - успяхме да изучим децата си, да подкрепим мъжете си, да натрупаме безценен професионален опит. От работата си в Агенцията по заетостта и във варненското Бюро по труда знам, че на практика жените са по-адаптивни, а това е важен фактор за успешната им реализация", заяви в обръщението си към дамите и кметът на район "Приморски" Петя Проданова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: