Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало‘утболЅаскетбол¬олейболƒругиƒёЎ‘утзал»нтервю√алерииЋичности—татистики
—портните новини: ƒнес (3) | ¬чера (7)
ќќЌ отказа да върне бежанци в Ѕългари€ заради опасност от жестокост
јвтор: ≈кип Varna24.bg 16:02 / 08.02.2017 оментари (37)1474
©
 омитетът по правата на човека на ќќЌ прекрати процедурата по връщането на двама бежанци в Ѕългари€ заради опасност от жестоко, нечовешко или унизително отношение, съобщи Ѕългарски€т хелзинкски комитет (Ѕ’ ), цитирайки решение по дело от 15 декември 2016 г.

ƒвамата сирийски граждани, –. ј. ј. и «. ћ., е тр€бвало да бъдат депортирани от ƒани€ обратно в Ѕългари€, където първо са подали молба за закрила в съответствие с ƒъблински€ регламент, според който бежанец, минал през Ѕългари€ и заловен в друга страна, тр€бва да бъде върнат в Ѕългари€.†

"“€хната депортаци€ обаче би представл€вала нарушение на член 7 от ћеждународни€ пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите услови€ на живот", отбел€зват от Ѕ’ .

ѕрез юни 2014 г. сирийските граждани, –. ј. ј. и «. ћ. (мъж и жена), влизат на територи€та на Ѕългари€, търсейки закрила. ќще с пристигането си те биват задържани от българските власти, които подлагат мъжа на побой с юмруци и полицейски палки. ∆ената дърпат за косата и също би€т с палки, след което € обискират на голо. ¬ещите им са отнети и така и не биват върнати. —лед това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където услови€та са изключително лоши, описват случа€ Ѕ’ .†

¬ храната си те често намират червеи и насекоми, поради което р€дко се хран€т. «аради лошите хигиенни услови€ жената развива инфекци€ в малки€ таз. ѕри опит да получи медицинска помощ от лекар€ в центъра ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение. ћъжът от сво€ страна страда от сърдечно забол€ване. ¬ъпреки че на два пъти припада в приемни€ център, получава единствено болкоуспоко€ващи. ¬ местната болница три пъти отмен€т насрочени€ му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

ћъжът е нападнат и бит от непознати извън центъра и твърди, че му е отказана възможността да подаде жалба в полици€та.

ѕрез септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в Ѕългари€. — това те са информирани, че тр€бва да напуснат приемателни€ център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спр€на, н€ма програма за интеграци€, ко€то да им помогне с намирането на жилище или работа. Ќ€мат достъп до здравни услуги и образование. ¬ резултат те прекарват три дни на улицата, а през декември 2014 г. заминават за ƒани€ със средства, изпратени им от роднини в —ири€.

¬ ƒани€ те прекарват ц€лата следваща година в обжалване на решението на датските власти да ги върне в Ѕългари€. ѕредвид тази ситуаци€  омитетът приема, че депортирането им обратно в Ѕългари€ според ƒъблински€ регламент би ги изложило на риск от непоправима вреда.


ќще по темата: общо новини по темата: 720
14.10.2019
07.10.2019
16.09.2019
24.07.2019
29.06.2019
28.06.2019
предишна страница [ 1/120 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.04.2017 г.
0
 
 
ƒимитър Ѕорисов —лед като ц€ла ≈вропа ни връща бежанци затова че са влезнали първо в Ѕългари€, то не тр€бва да се допускат да минават границата ни. “ака прав€т ”нгарците. ƒокога болни мозъци от ≈вропа ще рекетират правителството ни. —пр€ха ни изграждането на южен поток, и си прикараха северен поток. —пр€ха ни атомните реактори. —ъс най-ниски заплати сме в ≈вропа но с най-големи разходи. —къпо гориво, ток, вода, храна, транспорт и др. «а такава ≈вропа ли мечтаехме.  огато ни дават пари безвъзмездно после ни излизат през носа. јнгли€ с право се отказа от ≈—. —лед като американците разпалиха войната при арабите, да си прибират бежанците. Ѕългарите едвам оцел€ват а европейците се гавр€т с народа ни. ѕо добре пълен неутралитет.01.4.2017г.
0
 
 
—упер! ѕо-добре да тръб€т за нас че ги бичуваме и €дем децата им, отколкото да ни зале€т с най-долната и престъпна част от бежанците!
0
 
 
≈дно от малките разумни решени€ на ќќЌ.
0
 
 
“е нали щито не са жестоки. —амо млади мъже идват, никакви страдалци не са. “ова са нашественици.
0
 
 
“ова са пълни глупости наистина, но колко е хубаво, че н€ма да ни ги връщат.....
+2
 
 
 ато толкова ни е лоша страната и "жестока" си приберете и останалите заедно с мангалите че да си починем малко от тези вредни за нас паразити
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.

јктуални „етени “еми
”лтраси потрошиха колата на Ѕодуров, на него му се размина
Ќационали се присъединиха към „ерно море в —офи€
Ѕоби ћихайлов с много важно из€вление след хвърлената оставка
Ќа 49 години внезапно почина бивши€т футболист Ќиколай ƒонев
»ван ѕортних: ўе инвестираме в изграждането на нова база за водни спортове
 ласиране –езултати
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: