Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Търговци" вече продават мигранти като роби
Автор: Екип Varna24.bg 10:44 / 14.04.2017Коментари (3)2453
© Reuters
Да отидеш на пазара и да си купиш роби? Това не е сюжет от далечното минало, а реалност в днешна Либия и Нигер. Там се продават бежанци - на цена между 200 и 500 долара.

В Северна Африка отскоро процъфтява истинска търговия с роби - за сметка на бежанците и мигрантите. Това съобщава Международната организация по миграцията (МОМ). Според доклада на организацията все повече бежанци и мигранти попадат в ръцете на безскрупулни търговци с хора в Либия и в Нигер, пише Дойче веле.

Отман Белбейси, представител на МОМ в Либия, твърди дори, че съществуват съвсем истински "пазари на роби": "Просто отивате на пазара, където можете да си купите мигрант на цена между 200 и 500 долара", обяснява той.

Продадените в робство бежанци и мигранти са принудени от новите си собственици да извършват тежък физически труд. Често пъти ги оковават и ги държат под ключ.

В много случаи "робите" биват подлагани на изтезания, по време на които са принудени да звънят по телефона на свои близки, които "на живо" стават свидетели на страданията им. Търговците на хора искат от роднините високи откупи и често пъти оставят "неоткупените" си пленници да умрат от глад.

Един лекар от МОМ посетил в болницата бивш "роб" от Гамбия, който тежал едва 35 килограма, а тялото му било осеяно със следи от изтезания.

По информация на британския "Гардиън" друг оцелял бежанец от Сенегал прекосил пустинята в Нигер и се добрал до Либия, където заедно с други бежанци събрал пари за каналджиите, които да ги откарат с автобус до крайбрежието, а оттам - с лодки до Европа. Вместо това обаче каналджиите ги откарали на пазар за роби.

Част от продадените в робство успяват да избягат, друга част обаче остават в ръцете на "робовладелците". Ръководителят на звеното за извънредни операции към МОМ Мохамед Абдикер твърди, че положението е катастрофално. Поробените хора систематично били подлагани на "глад, сексуални посегателства, та чак до убийства".

"Либия е истински ад за мигрантите", казва Абдикер. А говорителят на МОМ Леонард Бойл допълва: "Мигрантите, които се отправят към Либия, за да стигнат оттам до Европа, просто нямат представа какви изтезания ги очакват. С тях се върти търговия, а когато вече не стават за нищо - просто ги захвърлят". Според МОМ жените били изпращани да проституират, а изнасилванията били всекидневие.

Организацията съобщава, че търговията с роби върви вече от няколко години. Поробените хора обикновено идвали от други африкански страни като Сенегал или Гамбия. Данните си МОМ черпи от показания на очевидци и интервюта в бежански лагери в Либия, поради което не разполага с достоверни числа. Експертите припомнят, че само в Либия стотици хиляди мъже, жени и деца търсят начин да се прехвърлят в Европа.

Либийският премиер Файез ал-Сарадж признава, че срещу бежанците в страната се извършват много нарушения на човешките права, но припомня, че Либия както политически, така икономически, се намира в дълбока криза. Правителството му било срещу нарушенията на човешките права, но имало нужда от международна помощ, за да подобри положението на мигрантите.

Източник: Dnes.bg




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стават за фенове на Локо Пд.Крюшо може да закупи някоя и друга бройка.
0
 
 
Представяте ли си от "Градини и паркове" да си ги доставят ? Дали по-малко прах ще се вдига от метлите на метачките ?
+1
 
 
Аз съм ОК с това. За нищо друго не стават.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: